√Ėssze√°llt a nagy internetkonzult√°ci√≥s k√©rd√©scsomag. Hogy milyen lett? Annyit meg kell adni, hogy a k√©rd√©sek nagys√°grenddel √©rtelmesebbek, mint az eddigi konzult√°ci√≥kon. A rossz h√≠r: ennek √≠gy sincs a vil√°gon semmi √©rtelme.

Megvan a h√ļsz k√©rd√©s, √©s ha j√≥l √©rtem, b√°r m√©g lesz valami korm√°nyd√∂nt√©s az √ľgyben, nagyj√°b√≥l eldŇĎlt, hogy ezekre v√°laszolhat majd minden 14. √©v√©t bet√∂lt√∂tt magyar √°llampolg√°r. Eml√©kszel, milyen k√©rd√©sek p√∂r√∂gtek az eddigi nemzeti konzult√°ci√≥kon? Beid√©zek egy v√©letlenszerŇĪen kiv√°lasztottat, mem√≥riafriss√≠t√©snek:

Vannak, akik azt javasolj√°k, hogy az √ļj magyar alkotm√°ny olyan k√∂z√∂s √©rt√©keket is vegyen v√©delem al√°, mint a csal√°d, a rend, az otthon, a munka, az eg√©szs√©g. M√°sok szerint ez nem sz√ľks√©ges. √Ėn mit gondol?

Ezekn√©l a jellemzŇĎen egyf√©lek√©ppen megv√°laszolhat√≥, egy elŇĎre meg√≠rt t√∂rv√©nysz√∂veg ut√≥lagos igazol√°s√°t szolg√°l√≥ kamuk√©rd√©sekn√©l a Deutsch-f√©le sor felt√©tlen√ľl sz√≠nvonalasabb. Itt tudod elolvasni a k√©rd√©seket, amik olyan sz√≥sz√°ty√°rak √©s annyian vannak, hogy neh√©z id√©zni belŇĎl√ľk. T√∂m√∂ren √∂sszefoglalva a k√∂vetkezŇĎ nagyobb t√©mak√∂r√∂kben puhatol√≥zn√°nak:

  • praktikusan milyen m√≥don seg√≠tse az √°llam az olcs√≥bb netez√©st?
  • hogyan lehetne jobb√° tenni az iskolai sz√°mtech- √©s netoktat√°st?
  • hogyan seg√≠tse az √°llam a sz√©less√°v√ļ h√°l√≥zat fejleszt√©s√©t?
  • mit kell tenni a netezŇĎ gyerekek megv√©d√©s√©√©rt?
  • t√°mogassa-e az √°llam, √©s ha igen, hogyan az √≠g√©retes netes c√©geket, startupokat?
  • vegyes mindenf√©l√©k a Google √©s Facebook megad√≥ztat√°s√°t√≥l a netsemlegess√©gig

A k√©rd√©seken v√©gigfutva n√©melyik relev√°ns t√©m√°t √©rint, van, ami kev√©sb√© fontosat, √©s akad egy-kettŇĎ, ami arra szolg√°l, hogy nem is annyira rejtett korm√°nypropagand√°t helyezzenek el benne. Ut√≥bbira p√©lda a hetedik, ami ezzel az √ļgynevezett magyar k√©rd√©ssel (=√°ll√≠t√°s) kezdŇĎdik:

7. A Korm√°ny d√∂nt√©se alapj√°n 2018 v√©g√©re Magyarorsz√°gon ‚Äď nagyar√°ny√ļ h√°l√≥zatfejleszt√©si program v√©grehajt√°s√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen ‚Äď minden h√°ztart√°sban lehetŇĎs√©g lesz a szupergyors internet el√©r√©s√©re.

Advertisement

√Čs van, ami olyan t√ļl √°ltal√°nos √©s f√°jdalmasan tartalmatlan, ‚Äúne legyen t√∂bb√© szeg√©nys√©g √©s √°lljon el az a kurva √©szaki sz√©l‚ÄĚ jellegŇĪ, mint b√°rmelyik kor√°bbi szuperkamu konzult√°ci√≥:

Az internetes kereskedelem biztons√°ga √©s a fogyaszt√≥k v√©delme k√ľl√∂n√∂sen fontos. √Ėn mit tartana hasznosnak e k√∂rben? (T√∂bb v√°lasz is lehets√©ges!)

a. A nyomozó hatóságoknak gyorsabban és hatékonyabban kell fellépnie az internetes csalókkal szemben.

b. Hat√©konyabb fogyaszt√≥v√©delmi int√©zm√©nyrendszerre √©s fogyaszt√≥v√©delmi b√≠rs√°gol√°si eszk√∂z√∂kre van sz√ľks√©g.

c. A hazai hat√≥s√°goknak jav√≠taniuk kell az egy√ľttmŇĪk√∂d√©st az e-kereskedelem biztons√°g√°√©rt felelŇĎs nemzetk√∂zi szervezetekkel.

Advertisement

Nagyobb csöcsöt, hosszabb péniszt és örök egészséget minden magyar háztartásba!

Egyben n√©zve a dolgot, konzult√°ci√≥ enn√©l volt m√°r h√ļsszor cikibb is, sŇĎt n√©mi b√°tors√°ggal m√©g azt is r√° lehet mondani, hogy ez az eddigi leg√©rtelmesebb. Csakhogy m√©g mindig messze nem el√©g √©rtelmes ahhoz, hogy √©rdemes lett volna foglalkozni vele. Deutsch l√°batlanokkal szemben nyerte meg a magasugr√°st, 45 centim√©teres eredm√©nnyel. M√©g a legjobb k√©rd√©sek is olyanok, amikre nem nek√ľnk k√©ne v√°laszolnunk, r√°ad√°sul a v√°laszainkkal nem lehet kezdeni semmit. Az√©rt is alak√≠tottunk ki √∂sszetett politikai rendszert, mert az volt az elŇĎfeltev√©s√ľnk, hogy a gyŇĎztesek ‚Äď az el√©rhetŇĎ p√©nz, idŇĎ √©s szak√©rtŇĎk seg√≠ts√©g√©vel ‚Äď √ľgyesebben fogj√°k menedzselni a dolgokat, mintha mind √∂sszevissza kiab√°ln√°nk. Ha a konzult√°ci√≥ mŇĪfaj√°nak lenne b√°rmi √©rtelme, nem lenne semmi sz√ľks√©g Deutschra √©s egyetlen koll√©g√°j√°ra sem.

Eleve: az√©rt lesz valaki politikus, hogy eld√∂nthessen dolgokat. Aki politikus, √©s azt mondja, d√∂nts√∂n a n√©p, az eleve gyan√ļs. Ha szakk√©rd√©sben teszi ezt, t√∂bb, mint gyan√ļs. Honnan k√©ne tudnia a n√©pnek, hogy ingyenes wifih√°l√≥zatot √©rdemesebb-e ki√©p√≠teni, vagy olcs√≥ vezet√©kest?

Advertisement

√Ėsszefoglalva: a k√©rd√©ssort bŇĎven lehet cikizni, de t√∂rt√©nt m√°r enn√©l ezerszer rosszabb is vel√ľnk. Csak egy a l√©nyeg: nehogy a korm√°ny elkezdjen akt√≠vkodni a neten, mert annak sosem szokott j√≥ v√©ge lenni, akkor sem, ha esetleg v√©letlen√ľl j√≥t akarnak.