Deutsch Tam√°s EP-k√©pviselŇĎ a meghurcolt NAV-ost egy bolond, m√°ni√°kus lev√©l√≠r√≥hoz hasonl√≠tja, szerinte a gigantikus √°facsal√°sokat leleplezni pr√≥b√°l√≥ Horv√°th egy k√∂z√©leti paranoi√°s.

Ezt a tir√°d√°t Facebookra √≠rta ki, √©s mint a kor√°bbi hasonl√≥ posztjai, ehhez sem tudok sokat hozz√°fŇĪzni:

Ez a Horváth nem-NAV-revizor András egy szegény, szerencsétlen futóbolond.
Aki volt m√°r √©let√©ben ak√°r csak egyetlen napot t√°rsash√°zi k√∂z√∂s k√©pviselŇĎ, b√°rmilyen √ľgyf√©lszolg√°laton dolgoz√≥ munkat√°rs, pl√°ne ha volt √∂nkormanyzati vagy parlamenti k√©pviselŇĎ, j√≥l ismeri a Horv√°th Andr√°s-f√©le k√∂z√©leti paranoi√°sokat.
ElŇĎsz√∂r is, ezek az egy√©bk√©nt jobb sorsa √©rdemes alakok idŇĎt √©s energi√°t nem k√≠m√©lve leveleket irogatnak. Hossz√ļ, tetjengŇĎs, sokszor a mai napig k√©zzel irt leveleket, beadv√°nyokat, anyagokat gy√°rtanak garmad√°val, amikben - szerint√ľk - minden r√©szletre kiterjedŇĎen le√≠rj√°k az √úgyet.
Az √úgyet, ami nem m√°s, mint a m√°ni√°juk, a fixa ide√°juk. Az √úgyet, ami a beadv√°nyaikban az esetek 99,9 %-√°b√°n valamilyen vil√°g- vagy orsz√°gos m√©retŇĪ √∂sszeesk√ľv√©s, vissza√©l√©s, gigantikus titkosszolg√°lati manipul√°ci√≥. A k√∂z√©leti paranoi√°s errŇĎl, a Nagy Diszn√≥s√°gr√≥l lebbenti le a f√°tylat k√©rlelhetetlen logik√°val, a Nagy Diszn√≥s√°got leplezi le ellentmond√°st nem tŇĪrŇĎ hat√°rozotts√°ggal.
A k√∂z√©leti paranoi√°s mindenkinek elk√ľldi a leveleket, de a legfontosabb, hogy a Nagy Emberekhez akarja eljuttatni a beadv√°nyt. A k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂knek, a minisztereln√∂knek, minisztereknek, √°llamtitk√°roknak, a polg√°rmesternek, az alpolg√°rmestereknek, a fŇĎb√≠r√≥nak, a fŇĎ√ľgy√©sznek. Egysz√≥val a Hatalmasoknak.
√Āltal√°ban roppant egyszerŇĪ dolgokat szoktak k√©rni, k√∂vetelni, javasolni a Hatalmas Nagy EmberektŇĎl: ne k√©slekedjenek, ne szarakodjanak tov√°bb, ne piszmogjanak azzal, hogy mekkora orbit√°lis marhas√°g, amit a k√∂z√©leti paranoi√°s √≠r, azonnal sz√°molj√°k fel a leleplezett diszn√≥s√°gokat, sz√ľntess√©k meg a cudar viszonyokat.
√Čs term√©szetesen mindig, minden Nagy Diszn√≥s√°gra van Bizony√≠t√©ka a k√∂z√©leti paranoi√°soknak. Van a csodaszer, a szent ereklyetart√≥, az adu√°sz, a minden k√©ts√©get eloszlat√≥ mir√°kulum. A Z√∂ld Dosszi√©. A k√∂z√©leti paranoi√°s Bizony√≠t√©kai vagy olyanok, mint a Loch Nessi-i sz√∂rny, mindig besz√©l r√≥la, de soha, senki nem l√°tta, vagy olyan bombasztikus anyagok, mint √©vekkel kor√°bbi √ļjs√°gok kiv√°gott cikkei, a k√∂z√©leti paranoi√°s kor√°bbi levelei.
A k√∂z√©leti paranoi√°st mindig √ľld√∂zik. A szomsz√©d, a csal√≥k, a korruptak, a fŇĎn√∂ke, a hat√≥s√°gok, a titkosszolg√°latok, a f√∂ld√∂nk√≠v√ľliek. Zaklatj√°k, t√∂nkre akarj√°k tenni vagy m√°r t√∂nkre is tett√©k, a fŇĪtŇĎtesten kereszt√ľl sug√°rozz√°k, lehallgatj√°k, k√∂vetik.
A közéleti paranoiás szegény, szerencsétlen futóbolond.
A legszemetebb dolog politikai, √ľzleti, hatalmi √©rdekbŇĎl kihaszn√°lni ezeket az embereket, tiszavir√°g √©letŇĪ k√∂z√©leti celebeket gy√°rtani belŇĎl√ľk, a Nagy Botr√°ny kirobbant√≥jak√©nt szt√°rolni ŇĎket, majd amikor kider√ľl, hogy nem leleplezŇĎk, hanem t√∂rŇĎd√©st √©rdemlŇĎ betegek, akkor ripsz-ropsz ejteni ŇĎket.
Nem a k√∂z√©leti paranoi√°sokkal, hanem a kiszolg√°ltatotts√°gukkal vissza√©lŇĎ rongy emberekkel van baj.

Deutsch agy√°t val√≥sz√≠nŇĪleg ez a ma reggeli Index-cikk durranthatta el, a c√≠me T√∂bb nyomoz√°s indult Horv√°th Andr√°s, mint az √°facsal√≥k ellen, √©s szerintem ez egy kurva j√≥ c√≠m.