Olyat tett L√°z√°r J√°nos, amit √©n sem tenn√©k soha: elismerŇĎen besz√©lt Gyurcs√°ny "K√∂nnyezŇĎ Madonna" Ferenc gazdas√°gpolitik√°j√°r√≥l! Persze nem mondta ki a nev√©t, de az utal√°s teljesen egy√©rtelmŇĪ volt, a hvg.hu riportere m√©g vissza is k√©rdezett, hogy j√≥l hallotta-e. L√°z√°r frapp√°ns, vezetŇĎ fideszestŇĎl szinte sosem hallhat√≥ v√°laszokat kevert szovjet t√≠pus√ļ, a t√°rsadalom √°talak√≠t√°s√°t c√©lz√≥ fideszes tervekkel √©s hom√°lyos utal√°sokkal.

A nagy, monolitikus uralkod√≥ p√°rt megsz√ľlet√©s√©vel √°talakult a politika nyelve, mivel k√ľl√∂nv√©lem√©nyt igen kevesen mernek megfogalmazni, √≠gy a kor√°bbi rendszer gyakorlat√°nak megfelŇĎen √ļjra meg kell tanulnunk meg√©rteni a rejtv√©nyszerŇĪ utal√°sokat, vagy a megfogalmaz√°sok finom √°rnyalatait. Ezt pr√≥b√°ltam meg a gyakorlatban L√°z√°r HVG-beli interj√ļj√°val, amiben a Kreml-st√≠lus tobz√≥d√°sa k√∂zben az√©rt mark√°ns megfogalmaz√°sokat is el-elcs√∂ppentett.

A havas hossz√ļ h√©tv√©g√©tŇĎl elrugaszkod√≥ besz√©lget√©s elej√©n azonnal megtudhattuk, milyen v√≠diakem√©ny fick√≥ is a H√≥dmezŇĎv√°s√°rhelyi Putyin: "A langyosban tapicskol√°s szocialista mŇĪfaj. Szabadt√©ri uszod√°ban √ļszom. T√©len m√≠nuszban is." A h√≥helyzet korm√°nyzati menedzsel√©s√©re fordulva L√°z√°r fantasztikus v√°laszt ad arra a k√©rd√©sre, hogy el√©gedett-e a katasztr√≥fav√©delem teljes√≠tm√©ny√©vel: "Nyilv√°n m√°sk√©pp √≠t√©lik meg azok, akik a h√≥ fogs√°g√°ba ker√ľltek, √©s m√°sk√©pp lehet meg√≠t√©lni szakmai szempontb√≥l." Azt√°n, a szavakon √ľgyesen egyens√ļlyozva azt √©rz√©kelteti, hogy nem csod√°lja, hogy sokan felh√°borodtak a ment√©s b√©nas√°gain, an√©lk√ľl, hogy elismern√©, hogy mennyit √ľgyetlenkedtek. √Ārulkod√≥, ahogy elhat√°rol√≥dik Pint√©rtŇĎl, √©s azzal a mozdulattal r√° is tolja a felelŇĎss√©get: "Ilyenkor a vil√°gban minden√ľtt ‚Äď okkal ‚Äď egy emberen √°ll a dolog. A katasztr√≥fav√©delem√©rt felelŇĎs miniszter, azaz n√°lunk a bel√ľgyminiszter feladata az ir√°ny√≠t√°s, ha mindenki belesz√≥l, annak nagyon rossz v√©ge lenne".

Ha j√≥l √©rtem, ez a k√∂vetkezŇĎ szakasz is Kreml-szintŇĪ, k√∂d√∂s fogalmaz√°sba csomagolt Pint√©r-gyal√°z√°s, √©s a besz√©lŇĎ Pint√©rre gondol mint nem lelkiismeretes korm√°nytagra:

hvg.hu: J√≥l √©rz√©kelj√ľk, hogy ez a korm√°ny ‚Äď nemcsak ebben az √ľgyben, de egy sor m√°sikban is ‚Äď, nem k√©pes az √∂nkritik√°ra, nem ismeri el, ha hib√°zott?

L. J.: A korm√°nyban t√∂bbs√©g√©ben lelkiismeretes √©s b√ľszke emberek √ľlnek.

hvg.hu: Ez most önkritika?

L. J.: Vehetik annak is.

A k√∂vetkezŇĎ r√©sz alapj√°n nem k√∂nnyŇĪ eld√∂nteni, hogy L√°z√°r szereti-e √Āder eln√∂k√∂t, de minimum l√©tezhet olyan √©rtelmez√©s, hogy most nem annyira lelkesen tapsolt neki:

hvg.hu: A kereskedelmi médiára vonatkozó részt viszont átpakolták változatlanul az alkotmányba, pedig az Ab alkotmányellenesnek ítélte.

L. J.: IdŇĎnk√©nt kicsit farizeus a b√≠r√°l√≥k hozz√°√°ll√°sa, mert k√∂zben mindenki olcs√≥bb kamp√°ny szeretne.

hvg.hu: A paragrafust alkotm√°nyellenesnek √≠t√©lŇĎ √©s az Ab-hoz fordul√≥ √Āder J√°nos is farizeus?

L. J.: Az ellenz√©k farizeus, az eln√∂k √ļrra ezt nem mondhatom, nem lenne illendŇĎ. A k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k √ļr kik√©rte az Ab v√©lem√©ny√©t, √©s helyes, hogy √≠gy tett.

Advertisement

Az interj√ļ j√≥ r√©sze persze nem utalgat√°s, hanem ny√≠lt √ľzenget√©s arr√≥l, hogy a Fidesz a lehetŇĎ leghat√°rozottabban le akar sz√°molni az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°ggal, hiszen Magyarorsz√°g L√°z√°r szerint brit t√≠pus√ļ demokr√°cia, ahol ilyennek helye nincs, √©s azt is megtudhatjuk, hogy a Fidesz, ha nyer lehgk√∂zelebb, visszahozza a v√°laszt√°si regiszt√°ci√≥t. A legmegh√∂kkentŇĎbb vit√°n fel√ľl ez a szakasz:

hvg.hu: Visszat√©rve a gazdas√°gi k√©rd√©sekre: mikor lesz ebbŇĎl fellend√ľl√©s?

L. J.: Azt ne feledj√ľk, hogy az orsz√°g egy gazdas√°gi v√°ls√°g s√ļjtotta t√©rs√©gben van, gazdas√°gi √©rtelemben kiszolg√°ltatott helyzetben vagyunk. K√©rd√©s, hogy ebben a helyzetben hogyan lehet a t√°rsadalmi vesztes√©geket minimaliz√°lni. Szerintem 2008 √≥ta ezt az orsz√°g eur√≥pai √∂sszehasonl√≠t√°sban j√≥l kezelte.

hvg.hu: Jól halljuk, hogy 2008-at mondott?

L. J.: Igen. Sokkal nagyobb veszteségeink, sokkal nagyobb társadalmi konfliktusok is lehettek volna.

Advertisement

Bajnai csak 2009 tavasz√°n lett minisztereln√∂k, √ļgyhogy ak√°rhonnan n√©zz√ľk, ez az elm√ļlt √©vek legmark√°nsabb Gyurcs√°ny-apote√≥zisa, Debreczeni J√≥zsef √©s V√°g√≥ Istv√°n munk√°ss√°g√°t nem sz√°m√≠tva. √Čs amikor az olvas√≥ esetleg azt hihetn√©, hogy L√°z√°r maga a keny√©rre kenhetŇĎ fideszes, r√°t√©r√ľnk a nagy t√°rsadalom√°talak√≠t√°sra, aminek az a l√©nyege, hogy a szolg√°ltat√≥ szektor rossz, az ipari termel√©s √©s a mezŇĎgazdas√°g j√≥, ez√©rt, ha ez f√°jdalmas lesz is, sz√°zezreknek kell √°tmenni√ľk a gyan√ļs √©s ellens√©ges szolg√°ltat√°sokb√≥l a magyaroknak val√≥ termel√©sbe. Ha a korm√°ny √ļjra felhatalmaz√°st kap 2014-ben, meg is fogja val√≥s√≠tani a tervet, √°rulja el L√°z√°r. "A h√≥dmezŇĎv√°s√°rhelyi t√©rs√©gben betonipari, ker√°mia-ipari munk√°st, √©s villanyszerelŇĎt keresnek. Mik√∂zben kommunik√°ci√≥ szakos diplom√°sokb√≥l t√ļlk√≠n√°lat van."

Ha legközelebb haszontalan diplomást látok, köpni fogok.

De amikor azt gondolhatn√°nk, hogy eszerint L√°z√°r maga Brezsnyev, kider√ľl, hogy az orosz st√≠lust szereti ugyan, de az oroszokat ann√°l kev√©sb√©. MeglepŇĎ k√ľl√∂nutass√°g ez az Orb√°n-vonalhoz k√©pest, amit az is erŇĎs√≠thetett benne, hogy a k√©rdezŇĎ elŇĎtte egy√ľtt emlgetett Moszkv√°t, √©s L√°z√°r nagy ellenl√°bas√°t, Rog√°n Antalt:

Hogy ítéli meg a kormány és a Fidesz barátkozási törekvéseit Moszkvával?

L. J.: Re√°lpolitika. MeggyŇĎzŇĎd√©sem, hogy keletrŇĎl soha nem j√∂tt szabads√°g, g√°z viszont igen.

Advertisement

H√°t ilyen ezerarc√ļ fick√≥ L√°z√°r J√°nos, egyenesen a hagymakupol√°k al√≥l.