This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Demis Roussos meghalt, de azt tudjátok, mikor volt a legnagyobb király?

Természetesen nem akkor, amikor szólóban eladta azt a sok-sok millió lemezt, hanem előtte. De akkor tényleg. A görög énekes 68 éves korában halt meg egy athéni kórházban.

Advertisement

Demis Roussos elsősorban a hetvenes években előadott nagy slágereiről volt ismert, mint a Goodbye, a Forever and Ever és a Quand je t'aime. Ekkoriban ő volt az egyik legnépszerűbb énekes egész Európában, és még Angliában is volt listavezető dala. Slágereit a magyar rádió is rendszeresen játszotta, és jellegzetes figurája lett a korabeli slágerrevüknek a 130 kilójával és az elmaradhatatlan kaftánjával.

Azt kevesebben tudják, hogy előtte az Aphrodite's Child tagjaként egy nagyszerű zenekarban lett ismert – oké, a Rain and Tears című sláger még ma is népszerű, de mindhárom lemezükön vannak igazán szuper pszichedelikus rockdalok is. (Mellesleg maga Roussos is akkor volt a legjobb pasi, még mielőtt elhízott volna.)

Roussos az éneklés mellett basszusgitározott is, rajta kívül a billentyűs Vangelis és a dobos Lukasz Sziderasz voltak az alaptagok. Az Aphrodite's Child 1968-ban alakult, aztán a katonai diktatúra elől lelépve Franciaországba tették át székhelyüket, ott vették föl lemezeiket.

Advertisement

Az első két lemezen is vannak remek dalok, de különösen a harmadik, a János apostol: Jelenések könyve alapján készített konceptlemez, a 666 sikerült jól: itt Roussos már nem teljes értékű tag, de a legtöbb számban ő énekel.

"A lemez nemcsak, hogy áttéved a progresszív rock területére, de a korszak egyik legegyedibb, legelvarázsoltabb lemeze, amelyen keveredik a Kurulisz által hozott rockhangzás a pszichedéliával, a görög népzenei és egyházi zenei elemekkel, kórusművekkel, szavalós és jazzes betétekkel (utóbbiak néha a Syriusra is emlékeztetnek), míg egy hírhedt dalban Irene Papas percekig nyögdécsel extatikusan" – ezt írtam róla, amikor két éve először hallottam, és itt részletesebben is lehet olvasni az Aphrodite's Childról.

Mely a kezdetben visszhang nélkül maradt 666 után fel is oszlott, és utána lett Vangelisből szintimágus, Roussosból meg az európai háziasszonyok kedvenc énekese. Amivel semmi gond nincs is, de ettől még érdemes kicsit jobban elmerülni az Aphrodite's Child munkásságában.

Share This Story

Get our newsletter