Tavaly ŇĎsszel egy h√≥napig utaztam D√©l-Kore√°ban a csajommal √©s b√°r Csedzsun a Love Land helyett sokkal jobb dolgokat csin√°ltunk, az orsz√°g √©szakkeleti cs√ľcsk√©ben megtekintett√ľk a monument√°lis faszobr√°szat alakul√°s√°t egy hegym√°sz√°s √©s egy nagy zab√°l√°s k√∂z√∂tt.

A d√©lkelet-gangvoni Hesindang-parkot eredetileg a m√≥ka kedv√©√©rt kerest√ľk fel, hiszen mikor l√°t az ember egy rak√°son k√∂zel sz√°z nagy faszt, k√∂zt√ľk egy h√°rom fasz √°ltal ŇĎrz√∂tt fasz√°gy√ļt, de a csodasz√©p, vad tengerpart √©s a kik√∂tŇĎben k√©sŇĎbb fogyasztott, az elk√©pesztŇĎen erŇĎs mezŇĎnyben is az √ļt legjobbj√°nak bizonyult h√∂ (ŪöĆ) maradand√≥bb nyomokat hagyott. A k√∂z√∂ns√©g rajtunk k√≠v√ľl kiz√°r√≥lag √∂tvenes koreai h√°zasp√°rokb√≥l √°llt, akik fapof√°val n√©zt√©k v√©gig a teljesen elborult ki√°ll√≠t√°st, majd √°rtatlanul be√°lltak fot√≥zkodni arra a n√©h√°ny pontra, ahol nem l√≥gott be a k√©pbe egyetlen massz√≠v fasz sem. Nem sok ilyen pont volt.

A gy√∂ny√∂rŇĪ, vad tengerpart bizarr l√°tv√°nyoss√°g√°nak t√∂rt√©nete is van. Hal√°szfi√ļ szŇĪz szerelme rekedt √°ll√≠t√≥lag egy szikl√°n a viharban, jegyese nem tudta megmenteni, megfulladt. Hal√°la ut√°n a hal√°szok a fog√°s elapad√°s√°t figyelt√©k meg, eg√©szen addig, am√≠g valamelyik√ľk bele nem vizelt a tengerbe, akkor visszaj√∂ttek a halak. EbbŇĎl √∂sszerakt√°k, hogy a szŇĪzen meghalt l√°ny szellem√©nek hi√°nyzik a fasz, √©s fel√°ll√≠tottak egy csom√≥t a falu felett.

Advertisement

K√∂r√ľlbel√ľl sz√°z szobor √°ll a dimbes-dombos parton, t√∂bb m√©teres faszobeliszkek, faszpadok, nagyfasz√ļ, √ľvegsz√°las mŇĪanyag hal√°szok, √©s term√©szetesen a motoros fasz√°gy√ļ a kik√∂tŇĎ fel√© vezetŇĎ l√©pcsŇĎn. A tengerben a szikl√°n a l√°nynak is van √ľvegsz√°las mŇĪanyagb√≥l k√©sz√ľlt szobra, p√©nzbedob√≥s t√°vcsŇĎvel lehet alaposan szem√ľgyre venni.

Advertisement

Tal√°n furcsa ezt √≠gy le√≠rni, mert k√©peken sokkol√≥nak hat a fasz√∂z√∂n, de √©lŇĎben nagyon nyugodt, kellemes hely. S√ľt√∂tt a nap a gy√∂ny√∂rŇĪ koreai ŇĎszben, alig voltak emberek, volt egy kis t√≥ is, a szikl√°kon t√ļl a Jap√°n-tenger, ameddig a szem ell√°t, √©s h√°t igen, k√∂zben egy √≥ri√°si faszt form√°l√≥ padon √ľlt√ľnk. Azt hiszem, ilyen dolgok√©rt √©rdemes utazni.

Fotó: Orosz Péter és Polgár Natália