This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Dél-Koreában legalább nem az első meccsen kezdtek csalni

Kár, hogy már a nyitómeccsen megpróbálják elvenni az ember kedvét az egész vébétől. De legalább kiderült: a profi tévéközvetítések nemsokára ki fogják kényszeríteni a foci teljes átalakítását. Felértékelődött a kiscsapatoknak való szurkolás, pedig még egy sem lépett pályára.

Advertisement

Azok után, hogy a FIFA tegnap egyértelműen jelezte, hogy ezt a világbajnokságot a rengeteg belefeccölt dollárja miatt csak Brazília nyerheti meg, egy mód maradt élvezni a következő egy hónapot. Csak olyan csapatnak szabad drukkolni, amelyik úgysem nyerhet. Nem lennék most a szenvedélyes angentin-, német- és spanyolfanok helyében, nekik igazán frusztráló lehetett szembesülni azzal, hogy itt már a látszatra sem ügyelnek. Mondjuk nem ügyeltek rá minden idők legszemérmetlenebbül elcsalt világbajnokságán sem, a japán-koreain. Nyomasztó emlék azóta is.

Én nem akarom ilyen dohogással tölteni a következő heteket, kihoznám inkább a helyzetból a maximális élvezetet, úgyhogy ezennel el is kezdtem kiölni magamból minden megmaradt érzelmet, amit Spanyolország és Németország iránt érzek. Engem mostantól Svájc, Bosznia és Horvátország érdekel, esetleg Uruguay és Chile. Hiába terveztem sajnos már Belgiumnak sem szurkolhatok, ők ugyanis túl veszélyesnek tűnnek, így a megfelelő pillanatban úgyis rájuk küldenek egy megfelelő bírót. De, ha az ember tudja, hol a helye a világban, egy bosnyák csoportkörös továbbjutás vagy egy chilei győzelem a legjobb 16 között pont ugyanolyan boldoggá tudja tenni, mint megnyert döntő.

Advertisement

Látva az általános kiborulást és kiábrándulást, én nem tudom elképzelni, hogy a FIFA középtávon ne kényszerüljön a futball alapvető, amerikai stílusú, videóbírós átalakítására. Hiába igaz ugyan az összes szöveg arról, hogy a tévedés meg az esetlegesség is a játék része, az a helyzet, hogy ha egyszer a tévéközvetítések tartják fenn a futballt, és azok mindent tökéletesen megmutatnak, a valóság és a bírói ítéletek közötti feszültség idővel szétverik a rendszert. Lehet hivatkozni a hagyományokra, meg arra, hogy drága a technológia és szegény helyeken nem is elérhető. De ettől még ugyanúgy igaz, hogy négy év múlva már talán én sem fogom négy ember egész nyarát átszervezni, hogy utána már az első mecstől kezdve egy rosszízű vébét figyeljek. Pedig én aztán igazán a célcsoport legközepében vagyok.

Advertisement

A FIFA - egyelőre - persze ellenérdekelt a dologban, például azért, mert videóbíró mellett nem lenne olyan könnyű befolyásolni a világbajnokságok alakulását. De ha már a közvetítések nézettségén is érezhető lesz a kiábrándulás, nekik is lépniük kell majd.

update: Itt van nathanp jó kis posztja arról, hogy ez nem az első eset volt. 1982-ben Spanyolországban is egy kamutizenegyes után verték a házigazdák a jugókat.

Advertisement

(animgif: 444.hu)

Share This Story

Get our newsletter