This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

December 4-én minden eddiginél nagyobb korrupcióellenes tüntetés lesz!

Illustration for article titled December 4-én minden eddiginél nagyobb korrupcióellenes tüntetés lesz!

Szövetségbe tömörültek a korrupció elleni küzdelem magányos harcosai, megalapították a Kelleszt, és minderről a tavaszi Arsenal–Hull City kupadöntő árnyékában beszéltek.

Advertisement

Ha a korrupcióellenes harcnak vannak hazai hősei, azok mind ott gyülekeztek kedd délben egy újbudai sörözőben – illetve gyülekeztek volna, ha Karancsi Tibor nem kési le a vonatát.

Horváth András, Hadházy Ákos és Vancsura István (ő is ex-NAV-os, mint Horváth), kiegészülve a közösségszervező Vágó Gáborral, nélküle írták alá a Korrupcióellenes Szövetség (rövidítve: Kellesz) szándéknyilatkozatát, és előtte ismertették a krédójukat is.

Advertisement

Hamar le is lombozták azokat, akik esetleg abban reménykedtek, hogy ez a szövetség magyar Tiszta Kezek Mozgalomként politikai pályára készülne, de aki egyszer is hallotta Horváth Andrást nagy tömeg előtt szónokolni, valószínűleg nem lepődött meg ezen.

Vagyis a Kellesz igazából azt szeretné csinálni, amiben a tagjainak elvileg gyakorlatuk is van: korrupciós ügyek feltárását, kutatását; az ügyeket bejelentők védelmét és segítését és hasonlókat. Azt is hangsúlyozták, hogy civil szervezetként nem fognak vádolni senkit, inkább segítséget szeretnének nyújtani másoknak, és akár együtt is működnének hasonló szervezetekkel. (A Kelleszben egyébként korrupciókutatók is részt vesznek, illetve még pár nevet felsoroltak: köztük az egykori szegedi parlamenti képviselőét, Király Zoltánét.)

Advertisement

De nem is elsősorban konkrét ügyekkel foglalkoznának, hanem a korrupciós mechanizmusok, rendszerszintű folyamatok feltárásával.

Mondtak azért konkrét ügyeket is: Hadházy Ákos a tanterem-felújításokra elkülönített uniós támogatások elosztásával foglalkozó Öveges-programban tapasztalt lenyúlások után vizsgálódva talált Szekszárdon olyan közbeszerzési pályázatot, ahol mindhárom pályázó ugyanazzal a kézírással, ugyanolyan borítékkal adta be a "pályázatát", és csak az egyiket bontották fel, a másik kettőt nem is.

Advertisement
Illustration for article titled December 4-én minden eddiginél nagyobb korrupcióellenes tüntetés lesz!

Hadházy azt is mondta: tudják jól, hogy a korrupcióban érintett köztisztviselők nagy részét pusztán az állásuk féltése vezérli, de a saját példáját idézve győzködne mindenkit, hogy nagyszerű érzés megszabadulni az álmatlan éjszakáktól, ha az ember fel mer állni. Az ilyen esetekhez ("a bátor emberek támogatásához") a szövetség számlát is nyitott, amelyhez várja az adományokat.

Advertisement

Hadházy Ákos mondta továbbá azt is, hogy ő egyébként optimista. És hogy miért? Hát azért, mert végre megindult a vizsgálat egy-két ügyben, bár igaz, hogy ehhez az kellett, hogy az amerikaiak hívják fel rá a figyelmet. Így például ügyészségi vizsgálat van az utóbbi hetekben a trafikügyben is.

Hasonló példát hozott Horváth András is: az ő Zöld Dossziéját is csak a kitiltási botrány kipattanása után kezdték érdemben vizsgálni a hatóságok. Viszont mindannyian azt gondolják, ha egyesítik az erőiket, akkor előbb-utóbb rá tudják kényszeríteni a kormányt és az illetékes szerveket, hogy ne csak külföldi nyomásra vizsgáljanak korrupciós ügyeket.

Advertisement

Vágó Gábor végül azt is elmondta, december 4-ére minden eddiginél nagyobb korrupcióellenes tüntetést hirdettek meg, igaz, nem a Kellesz, hanem egy másik Facebook-csoport. Ők azonban odaállnak mellé, már csak az utóbbi idők ügyei – NAV, magánnyugdíjak lenyúlása, az intézményesített pénzlenyúlást törvénybe foglaló salátatörvény – miatt is.

Share This Story

Get our newsletter