Sz√∂vets√©gbe t√∂m√∂r√ľltek a korrupci√≥ elleni k√ľzdelem mag√°nyos harcosai, megalap√≠tott√°k a Kelleszt, √©s minderrŇĎl a tavaszi Arsenal‚ÄďHull City kupad√∂ntŇĎ √°rny√©k√°ban besz√©ltek.

Ha a korrupci√≥ellenes harcnak vannak hazai hŇĎsei, azok mind ott gy√ľlekeztek kedd d√©lben egy √ļjbudai s√∂r√∂zŇĎben ‚Äď illetve gy√ľlekeztek volna, ha Karancsi Tibor nem k√©si le a vonat√°t.

Horv√°th Andr√°s, Hadh√°zy √Ākos √©s Vancsura Istv√°n (ŇĎ is ex-NAV-os, mint Horv√°th), kieg√©sz√ľlve a k√∂z√∂ss√©gszervezŇĎ V√°g√≥ G√°borral, n√©lk√ľle √≠rt√°k al√° a Korrupci√≥ellenes Sz√∂vets√©g (r√∂vid√≠tve: Kellesz) sz√°nd√©knyilatkozat√°t, √©s elŇĎtte ismertett√©k a kr√©d√≥jukat is.

Hamar le is lombozt√°k azokat, akik esetleg abban rem√©nykedtek, hogy ez a sz√∂vets√©g magyar Tiszta Kezek Mozgalomk√©nt politikai p√°ly√°ra k√©sz√ľlne, de aki egyszer is hallotta Horv√°th Andr√°st nagy t√∂meg elŇĎtt sz√≥nokolni, val√≥sz√≠nŇĪleg nem lepŇĎd√∂tt meg ezen.

Advertisement

Vagyis a Kellesz igaz√°b√≥l azt szeretn√© csin√°lni, amiben a tagjainak elvileg gyakorlatuk is van: korrupci√≥s √ľgyek felt√°r√°s√°t, kutat√°s√°t; az √ľgyeket bejelentŇĎk v√©delm√©t √©s seg√≠t√©s√©t √©s hasonl√≥kat. Azt is hangs√ļlyozt√°k, hogy civil szervezetk√©nt nem fognak v√°dolni senkit, ink√°bb seg√≠ts√©get szeretn√©nek ny√ļjtani m√°soknak, √©s ak√°r egy√ľtt is mŇĪk√∂dn√©nek hasonl√≥ szervezetekkel. (A Kelleszben egy√©bk√©nt korrupci√≥kutat√≥k is r√©szt vesznek, illetve m√©g p√°r nevet felsoroltak: k√∂zt√ľk az egykori szegedi parlamenti k√©pviselŇĎ√©t, Kir√°ly Zolt√°n√©t.)

De nem is elsŇĎsorban konkr√©t √ľgyekkel foglalkozn√°nak, hanem a korrupci√≥s mechanizmusok, rendszerszintŇĪ folyamatok felt√°r√°s√°val.

Advertisement

Mondtak az√©rt konkr√©t √ľgyeket is: Hadh√°zy √Ākos a tanterem-fel√ļj√≠t√°sokra elk√ľl√∂n√≠tett uni√≥s t√°mogat√°sok eloszt√°s√°val foglalkoz√≥ √Ėveges-programban tapasztalt leny√ļl√°sok ut√°n vizsg√°l√≥dva tal√°lt Szeksz√°rdon olyan k√∂zbeszerz√©si p√°ly√°zatot, ahol mindh√°rom p√°ly√°z√≥ ugyanazzal a k√©z√≠r√°ssal, ugyanolyan bor√≠t√©kkal adta be a "p√°ly√°zat√°t", √©s csak az egyiket bontott√°k fel, a m√°sik kettŇĎt nem is.

Advertisement

Hadh√°zy azt is mondta: tudj√°k j√≥l, hogy a korrupci√≥ban √©rintett k√∂ztisztviselŇĎk nagy r√©sz√©t puszt√°n az √°ll√°suk f√©lt√©se vez√©rli, de a saj√°t p√©ld√°j√°t id√©zve gyŇĎzk√∂dne mindenkit, hogy nagyszerŇĪ √©rz√©s megszabadulni az √°lmatlan √©jszak√°kt√≥l, ha az ember fel mer √°llni. Az ilyen esetekhez ("a b√°tor emberek t√°mogat√°s√°hoz") a sz√∂vets√©g sz√°ml√°t is nyitott, amelyhez v√°rja az adom√°nyokat.

Hadh√°zy √Ākos mondta tov√°bb√° azt is, hogy ŇĎ egy√©bk√©nt optimista. √Čs hogy mi√©rt? H√°t az√©rt, mert v√©gre megindult a vizsg√°lat egy-k√©t √ľgyben, b√°r igaz, hogy ehhez az kellett, hogy az amerikaiak h√≠vj√°k fel r√° a figyelmet. √ćgy p√©ld√°ul √ľgy√©szs√©gi vizsg√°lat van az ut√≥bbi hetekben a trafik√ľgyben is.

Advertisement

Hasonl√≥ p√©ld√°t hozott Horv√°th Andr√°s is: az ŇĎ Z√∂ld Dosszi√©j√°t is csak a kitilt√°si botr√°ny kipattan√°sa ut√°n kezdt√©k √©rdemben vizsg√°lni a hat√≥s√°gok. Viszont mindannyian azt gondolj√°k, ha egyes√≠tik az erŇĎiket, akkor elŇĎbb-ut√≥bb r√° tudj√°k k√©nyszer√≠teni a korm√°nyt √©s az illet√©kes szerveket, hogy ne csak k√ľlf√∂ldi nyom√°sra vizsg√°ljanak korrupci√≥s √ľgyeket.

V√°g√≥ G√°bor v√©g√ľl azt is elmondta, december 4-√©re minden eddigin√©l nagyobb korrupci√≥ellenes t√ľntet√©st hirdettek meg, igaz, nem a Kellesz, hanem egy m√°sik Facebook-csoport. Ňźk azonban oda√°llnak mell√©, m√°r csak az ut√≥bbi idŇĎk √ľgyei ‚Äď NAV, mag√°nnyugd√≠jak leny√ļl√°sa, az int√©zm√©nyes√≠tett p√©nzleny√ļl√°st t√∂rv√©nybe foglal√≥ sal√°tat√∂rv√©ny ‚Äď miatt is.