Vagy inkább ne menjen? Ezen a kérdésen én azóta gondolkodom, mióta V. V. Putyin lábai előtt heverve hallottam a saját fülemmel, hogy az orosz elnök közli, meghívta a magyar elnököt a május 9-ei 70. évfordulós parádéra. Nagy dilemma ez mostan a világpolitikában!

Amit a 444 tegnap este ügyesen össze is foglalt. Hogy a győzelem napi ünnepség és az a honvédőnek nevezett háború miért rohadt fontos az oroszoknak, arról itt írtam szőrmentén, azt meg magatoktól is tudjátok, hogy a nyugati-demokratikus országoknak miért fontos nem elmenni bulizni az idén. Hogy ki mit és hogyan tesz, az a Magyari-cikkben benne van jól – a görögök nyilván ott lesznek, a csehek meg egymással is veszekszenek, ez őket ismerve nem csoda, hehe –, nekem meg az Angela Merkel-megoldás szokás szerint igen rokonszenves.

Advertisement

Na de ő ezt – hogy nem parádézik, másnap viszont különúton koszorúz – simán megteheti, ám a mi országunknak ilyen típusú lapot aligha osztanak. És most tényleg az a kérdés, hogy a különutasokhoz csatlakozunk-e, vagy visszaszédelgünk a fősodorba. Több lesz ez a döntés, mint szimpla lakmuszpapír, arról már nem is beszélve, hogy keleti nyitás ide, oroszbarátság oda, biztos vagyok benne, hogy maga Áder korántsem gondolkodik hajszálpontosan orbánul.

Úgyhogy kíváncsi vagyok, és kész. Nagyon. Meg is kérdeztem a köztársasági elnök sajtófőnökétől, hogy mikor mond valamit a köztársasági elnök – már ha mond egyáltalán –, de türelmet kérnek egyelőre, nincs is most itthon, Ázsiában tartózkodik pillanatnyilag.

Még egy apróság. Tudom ám, hogy mi lesz a vége, de az arányokra kíváncsi vagyok, úgyhogy csináltam egy szavazógépecskét is.

Share This Story

Get our newsletter