A kérdést ma sokan feltették, és André M. Goodfriend erre is válaszolt a péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

Az amerikai nagyk√∂vets√©g ideiglenes √ľgyvivŇĎje a kitilt√°sokr√≥l most nem mondott √ļj inform√°ci√≥t, csak annyit, hogy ez nem Magyarorsz√°g elleni szankci√≥, hanem v√≠zumpolitikai l√©p√©s, az USA √©s az √©rintett szem√©lyek √ľgye. √Čpp ez√©rt semmilyen konkr√©t inform√°ci√≥t nem ad ki a kitiltottak szem√©ly√©rŇĎl √©s korrupci√≥s √ľzelmeikrŇĎl, sem a magyar korm√°nynak, sem a sajt√≥nak. (Ezzel egy idŇĎben Br√ľsszelben Orb√°n Viktor is errŇĎl besz√©lt.)

Goodfriend azt is elmondta, hogy az √©rintett korm√°nytisztviselŇĎk hivatalos √ļton tov√°bbra is beutazhatnak az Egyes√ľlt √Āllamokba, amennyiben Magyarorsz√°got k√©pviselik. Fontos megjegyz√©s m√©g az √ľgyvivŇĎ r√©sz√©rŇĎl, hogy a konkr√©t korrupci√≥s √ľgyekre m√°r civil szervezetek is felh√≠vt√°k kor√°bban a korm√°ny figyelm√©t.

Az amerikai diplomata szerint Magyarorsz√°g jelenleg negat√≠v trendet mutat ahhoz k√©pest, hogy kor√°bban mekkora √©lharcosa volt a szabads√°gnak, viszont az USA bar√°tk√©nt szeretne egy√ľttmŇĪk√∂dni a korrupci√≥ elleni harcban. Az energiapolitik√°r√≥l sz√≥lva pedig Andr√© M. Goodfriend szerint Magyarorsz√°gnak diverzifik√°lnia kellene az energiaforr√°sait, hogy cs√∂kkentse az oroszokt√≥l val√≥ f√ľgg√©s√ľnket.

Advertisement

Fotó: MTI, Kovács Attila

(via MTI, via Index, via 444)