De miért nem mutatják be a bizonyítékaikat az amerikaiak?

Illustration for article titled De miért nem mutatják be a bizonyítékaikat az amerikaiak?

A kérdést ma sokan feltették, és André M. Goodfriend erre is válaszolt a péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

Advertisement

Az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője a kitiltásokról most nem mondott új információt, csak annyit, hogy ez nem Magyarország elleni szankció, hanem vízumpolitikai lépés, az USA és az érintett személyek ügye. Épp ezért semmilyen konkrét információt nem ad ki a kitiltottak személyéről és korrupciós üzelmeikről, sem a magyar kormánynak, sem a sajtónak. (Ezzel egy időben Brüsszelben Orbán Viktor is erről beszélt.)

Advertisement

Goodfriend azt is elmondta, hogy az érintett kormánytisztviselők hivatalos úton továbbra is beutazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben Magyarországot képviselik. Fontos megjegyzés még az ügyvivő részéről, hogy a konkrét korrupciós ügyekre már civil szervezetek is felhívták korábban a kormány figyelmét.

Az amerikai diplomata szerint Magyarország jelenleg negatív trendet mutat ahhoz képest, hogy korábban mekkora élharcosa volt a szabadságnak, viszont az USA barátként szeretne együttműködni a korrupció elleni harcban. Az energiapolitikáról szólva pedig André M. Goodfriend szerint Magyarországnak diverzifikálnia kellene az energiaforrásait, hogy csökkentse az oroszoktól való függésünket.

Advertisement

Fotó: MTI, Kovács Attila

(via MTI, via Index, via 444)

Share This Story

Get our newsletter