Úristen, van-e basicebb dolog annál, mint hogy valaki pont az adventi időszakban menjen Bécsbe? És van-e annál normcore-abb, hogy még jól is érzi magát ott?!

Lehet, hogy ezzel egy kicsit snassz előállni manapság, de én eléggé kedvelem Bécset. Azok az idők már elmúltak, amikor a császárváros egy teljesen másik világot jelentett, mára sokan valami kispolgári, unalmas helynek állítják be, amihez képest Budapest sokkal jobb.

Ez szerintem jókora hülyeség, a két város összevetésére ilyen egyrészt-másrészt választ adnék, de szeretek ott lenni, és ennyiszer egyetlen másik külföldi városban se voltam még.

Ezeknek a látogatásoknak a nagy része koncerthez fűződött: az aktív koncertre járó időszakomban (2001–2011) kb. harmincszor ugrottam ki úgy, hogy még aznap éjjel jöttem is haza, de ezeken kívül is volt pár egynapos látogatás. Éjszakát jóval kevesebbet töltöttem Bécsben, legutóbb majdnem négy éve, most azonban kapóra jött, hogy a húgom ott dolgozik, ezért beiktattunk egy hosszú hétvégét.

Advertisement

Bécs ilyenkor tényleg nagyon szép, egymást érik az adventi vásárok, és ennek a városnak – Budapesttel ellentétben – jól áll a tél. Más kérdés, hogy ez az időszak, amikor a belvárosban túlzás nélkül annyiszor hallhatsz magyar szót, mint németet (különösen szombaton), és ez annyira nem jó. De ezért is volt jó hétfőig maradni.

Amikor azt írtam, hogy jobban áll Bécsnek a tél, abban fontos szerepet játszanak az adventi vásárok. Korábban azt hittem, a Rathaus előtti tömegnyomor elvette a kedvem egy életre az összestől, de most jártam három másikban is, és milyen jól tettem!

Advertisement

Az adventi vásár ugyanis budapestiként rutintalan turisták megkopasztására létrehozott bódésorokat jelent karácsonyi időszakban, ezeket az értelmes bennszülött messziről elkerüli.

Épp ezért volt furcsa szembesülni vele, hogy odakint maguk a bécsiek jelentik az adventi vásárok célközönségét, legalábbis abban a három vásárban, ahol voltam a hétvégén (Altes AKH, Freyung, Spittelberg), ők voltak többségben.

Közülük a kedvencem az Altes AKH volt, amely egy régi bécsi kórház parkjában áll, és nemcsak illendőségből sétáltam körbe, hanem mert tényleg jó hangulata volt. A lényeg a közepén található, a fenti képen is látható curlingpálya, ezzel nem tudtam betelni.

Advertisement

Ha csak egy adventi vásárt nézel meg Bécsben, ez legyen az!


Azért tegyük gyorsan hozzá, hogy Bécsben sem minden fenékig tejfel ám! Például az itthoninál sokkal tovább váratják a zebránál a lámpák a gyalogosokat, nem is értem, hogy bírják az ottaniak. Aztán volt egy kávézó, ahol fél óra alatt sem bírta felvenni a rendelést a pincér (ki gondolná, hogy van ilyen a működő kapitalizmusban?!), de nem baj, mert helyette egy sokkal jobb helyre jutottunk el, ahol 1983 óta nem változott semmi, még ez a gyönyörű bárpult sem.

Advertisement

Végül az is idegesítő volt Bécsben, hogy vasárnap teljesen meghalt az egész város, nem volt egyetlen működő bolt sem, nem is értem, hogy gondolják ezt 2014-ben. Így gondolja ezt a bécsi boltosok többsége is, akik most kampányolni kezdtek a nyitva tartásért.