Illustration for article titled De hát nem is Vida Ildikó a hét lúzere – hanem akkor kicsoda?

Természetesen Varga Mihály gazdasági miniszter. És azt megfigyeltétek, hogy még péntek reggel is a NAV eddigi elnöke a NAV elnöke? Fél órája nézegetem a híreket, hogy vajon lemondott-e már, vagy menesztették-e, de nem találok erről semmit. Nagyon különös.

Advertisement

Nekem személy szerint fogalmam sincs, hogy Vida Ildikó tényleg egy velejéig korrupt figura-e – még Vámosi-Nagy Szabolcs is megvédte, őrület! –, az viszont, ahogy ez az egész sztori lezajlott, ahogyan kezelve volt, amilyen sunnyogások közepette, védhetetlen. Tőlem az is lehet, hogy csak korpa közé keveredett, de hát megették a disznók, kész. És ez volt akkor a legjóhiszeműbb és legbarátságosabb olvasat, mert erőt vettem magamon.

Sőt azt is szívesen közbevetem még, hogy ezekben a geopolitikától viharos időkben eszem ágában sincs semmit készpénznek venni bármit mindaddig – még ha maga az atyaúristen is nyilatkoztatná ki a legnagyobb igazságokat –, amíg be nem bizonyosodik a tökéletes helytállósága. De itt most nem bírósági eljárást játszunk, hanem politikát, és a politika általában következményekkel járó játék. Érdekes egyébként, hogy a Fidesz olykor hajlamos figyelni erre – persze nem olyan gyakran, mint az ellenzék vagy a harcias közírók szeretnék –, olyan sebességgel volt képes megválni korábban a komondoros, rendőrinzultáló és hasonló nehezékeitől, mint a pinty. Ehhez képest is fura, hogy az elnök a helyén van.

Advertisement

Lehet persze, hogy azért is van a helyén, mert valóban az Orbán–Simicska meccs újabb felvonásáról van szó – Ildikó Lajos embere –, és ki tudja, kinek mi van a kis kezében.

Vida felmentésére egyébként Varga Mihály miniszter tehetne javaslatot. Az az eddig szinte észrevehetetlen – továbbá lojalitásáról és szorgalmáról híres – Varga, akiből az elmúlt napokban háromszor csináltak majmot. Igen-igen, háromszor, és mindannyiszor nagyon.

Advertisement
  • az ő minisztériumának sok-sok hülyéje nem tudta, hogy mennyi egy gigabájt
  • ő volt az, aki tagadta, hogy a kitiltottak bármelyike is tájékoztatta volna kitiltottságáról, mire a héten Vida Ildikó elmesélte, hogy de ő bizony szólt azonnal
  • ő az is, aki nagyon határozottan elmondta, hogy a vasárnapi zárva tartásnál csak fontosabb dolgok vannak, úgyhogy szóba sem jöhet – majd a kormány mégsem söpörte le a kereszténydemokraták javaslatát
Advertisement

Az csak egy dolog, hogy ezzel meg is van a hét lúzere – a bónusz az, hogy ezek után nem csodálkoznék, ha Varga ki nem is ugrana a székéből, de legalábbis megroggyant volna.

Mindazonáltal a hétvége igazi kérdése, hogy vajon mennyien mennek ki a Vida Ildikó-s tüntetésre vasárnap este. Amikor Orbán Viktor múlt pénteken kifogta a szelet a netadós vitorlából – és aznap este már csak kevesen voltak kíváncsiak a győztes demonstrációra a József nádor téren –, sokan azt gondolták, a forradalmi lendületnek annyi, ezt a meccset is megnyerte a Miniszterelnök Úr. Szerintem ez tévedés. Ha az az erő, ami még az Erzsébet hídon látszott, igazi volt – annak tűnt –, akkor vannak itt még tartalékok. A Fidesz ugyanis nem tud úgy politizálni, hogy ne hozzon elő valamit minimum hetente, amivel felkúrja a kedves embereket. Nem a netadó volt az utolsó ilyen, és nem is a Vida Ildikó-ügy lesz az – és ha így ez megy tovább, a kevésbé szimbolizálható ügyeket is könnyebb lesz szimbolizálni. Félre ne értsetek, nem arra számítok, hogy a forradalom mindjárt elsöpri az Orbán-rendszert. Csak azt akarom aláhúzni – már többedszer –, hogy a mindent meg lehet csinálni típusú politikának nincs többé jövője.

Advertisement

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Share This Story

Get our newsletter