Olvasgatom kora reggel √≥ta, hogy mi t√∂rt√©nik, meg hogy ki mit gondol Ukrajn√°r√≥l, √©s csak kapkodom a fejemet. R√°ad√°sul oroszbar√°t bar√°tom is bek√∂sz√∂nt egy spekulat√≠v vill√°melemz√©ssel. Ňźr√ľlet.

Azt √≠rja Stier G√°bor a Magyar Nemzetben, hogy "val√≥ban, aligha gondolta volna b√°rki is tavaly november v√©g√©n, de m√©g id√©n febru√°r elej√©n sem, hogy n√©h√°ny h√©t, h√≥nap m√ļlva sz√©tesik az √°llam, s mag√°nak Ukrajn√°nak a l√©te lesz a t√©t. Sokan √©s sokat hib√°ztak." Nem az√©rt mondom, de √©n p√©ld√°ul pont febru√°rban ezt √≠rtam: "ElŇĎre mondom: ebben a forradalomban senki sem fog nyerni." Nem volt nagy kunszt, nem vagyok r√° b√ľszke, el√©gedett pl√°ne nem. Hiszen ami t√∂rt√©nik, az ink√°bb ijedelemre ad okot.

Jelen pillanatban egyszerŇĪen nemhogy kettŇĎs m√©rc√©t haszn√°l mindenki, hanem egyszerŇĪen hazudik, mint a v√≠zfoly√°s. Abban versenyeznek, ki hazudik nagyobbakat.

K√©sŇĎ este egy√©bk√©nt telefonon besz√©lt egym√°ssal Barack Obama amerikai √©s Vlagyimir Putyin orosz eln√∂k. Obama felsz√≥l√≠totta Putyint, hogy hagyja b√©k√©n Kelet-Ukrajn√°t, √©s fejezze be a provok√°ci√≥t, k√ľl√∂nben baj lesz. Putyin felsz√≥l√≠totta Obam√°t, hogy hagyja b√©k√©n Ukrajn√°t, √©s ne t√°mogassa az erŇĎszakot, k√ľl√∂nben baj lesz.

Mindek√∂zben Kijevben megt√°madtak k√©t kelet-ukrajnai eln√∂kjel√∂ltet, Mihail Dobkint le√∂nt√∂tt√©k z√∂ld fest√©kkel √©s liszttel, Oleg Carevet meg kis h√≠j√°n agyonvert√©k az ICTV t√©v√©csatorna sz√©kh√°za elŇĎtt, √ļgy kellett kimenek√≠teni. Az igazs√°ghoz tartozik, hogy a t√∂meg fegyvereket √©s lŇĎszert tal√°lt az aut√≥j√°ban, √©s egy√©bk√©nt is egy igaz√°n simlis alak ez a Carev.

Advertisement

A Donyecki N√©pk√∂zt√°rsas√°g fegyveres n√©pfelkelŇĎit e poszt √©les√≠t√©s√©nek pillanat√°ban tal√°n m√©g nem l√∂vik, de katonai technik√°t m√°r l√°ttak Szlavjanszk √©s Kramatorszk fel√© haladni. Az oroszok erŇĎsen √°ll√≠tj√°k, hogy nincsenek embereik a felkelŇĎk k√∂z√∂tt, majd bolondok lenn√©nek bek√ľldeni a szpecn√°zosokat a h√ļsdar√°l√≥ba. De hozz√°teszik, ha az ukr√°n hatalom megind√≠tja a katon√°it a saj√°t orosz kisebbs√©ge ellen, akkor neh√©z lesz meg√ļszni, hogy beavatkozzanak.

√Čs a legfrissebb: a polg√°rh√°bor√ļ elŇĎszel√©t v√©li √©rezni Dmitrij Medvegyev orosz minisztereln√∂k is, a Facebookon publik√°lt errŇĎl kisessz√©t.

Hopp√°, majdnem elfelejtettem: m√©g h√©tfŇĎn k√©sŇĎ este Julija Timosenko eln√∂kjel√∂lt egyszer csak felsikoltott √©s azt ki√°ltotta, fegyveresek sz√°zai gy√ľlekeznek a kijevi parlament elŇĎtt, mindenki induljon, meg kell akad√°lyozni a puccsot. Azt√°n persze kider√ľlt, hogy nagyj√°b√≥l sz√°z t√ľntetŇĎ gyŇĪlt √∂ssze, akik a konfliktusok b√©k√©s megold√°s√°t szerett√©k volna szorgalmazni.

Advertisement

Ennyit a hírek megbízhatóságáról.

√Čs akkor j√∂jj√∂n az oroszbar√°t spekul√°ci√≥, amit az elej√©n √≠g√©rtem:

Lavrov most t√°rgyal K√≠n√°ban. Ir√°nnal is m√°s lesz a kapcsolat. Csak nehogy az EU ker√ľlj√∂n szankci√≥k al√°. Az EU geopolitikai v√°lasz√ļt elŇĎtt volt: √∂sszefog, √∂sszeforr Oroszorsz√°ggal √©s egy √≥ri√°si geopolitikai hatalmi k√∂zpont alakul ki az Atlanti-√≥ce√°nt√≥l a Csendes-√≥ce√°nig. Ez persze vesz√©lyezteti az USA √©s K√≠na geopolitikai helyzet√©t. Az oroszok benne is voltak, k√∂zeledtek, amennyire lehetett, de azt nem tŇĪrt√©k, hogy az EU dikt√°ljon. Az EU-val meg elszaladt a szek√©r. Azt hitt√©k, hogy a demokr√°ci√°val √©s jog√°llammal, mint ideol√≥gi√°val nyomulhatnak. Csakhogy az oroszok ideol√≥giamentesek. Meg azt√°n dolgozott az USA is rendesen. Nem kev√©sb√© K√≠na. Most az EU teljesen al√°rendelŇĎdik az USA-nak, gyakorlatilag gyarmatt√° v√°lik. A leg√©rdekesebb ebben, hogy az orosz-k√≠nai form√°ci√≥val kialakult hatalmas geopolitikai k√∂zpont, mint a di√≥t√∂rŇĎ egyik karja, pont az USA-val k√∂z√∂sen fognak azon dolgozni, hogy a k√∂z√©j√ľk szorult Eur√≥p√°t √∂sszeroppants√°k. Ez van.

Advertisement

Hát, nem lennék szívesen Európa helyében!

Ja, Szergej Lavrov k√ľl√ľgyminiszter t√©nyleg K√≠n√°ban van, k√©t napig besz√©lgetnek, onnan megy Genfbe a n√©gyoldal√ļ Ukrajna-tal√°lkoz√≥ra. Ha lesz olyan v√©g√ľl egy√°ltal√°n.