Tudjátok, mennyi idő alatt kopna el egy 30 km-es dugó, még úgy is, ha egyszer csak elengednék?

Én pontosan nem, hiszen nem vagyok közlekedésszervező, de hogy ez ott most Hegyeshalomnál beáll nagyon hosszú időre, hosszú-hosszú órákra, abban laikusként is egészen biztos vagyok.

Úgy sejtem, nemigen készültek erről az osztrák döntésről – miszerint mától minden zárt rakterű, embercsempészésre alkalmas autót tüzetesen ellenőriznek keleti határaiknál – konkrét hatástanulmányok, és attól is tartok, hogy az időjárás-jelentést sem nézték meg.

35 fok lesz arrafelé ma is, de a 30-hoz már így délelőtt is közelítünk.

Több órát állni, várni, araszolni ilyen időben ép ésszel, lélekkel, testtel nem lehet. Teherautóban főként nem lehet, úgyhogy bár nem akarom az ördögöt a falra festeni – mert megjelenik! –, de azért nagyon drukkoljunk, hogy az csempész férgek idejében értesüljenek a fejleményekről, és a lehető legkevesebben szoruljanak be a Hegyeshalom, Sopron és Kópháza előtti sorokba.

Advertisement

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter az MTI híre szerint vasárnap jelentette be, hogy Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. Azt mondta, tudják, hogy az intézkedés fennakadásokat idézhet elő a közúti forgalomban, de “az emberéletek megmentése és az embercsempészek elleni hatékony fellépés érdekében” el kell viselni az ilyen ideiglenes közlekedési nehézségeket.

Ne menjetek ma arra. Ha nem vagytok embercsempészek, akkor se.