Valószínűleg sose fogjuk megtudni, de a válasz sajnos az, hogy nem. Pedig az évtized bulija lett volna, ha megpróbálja. Helyette marad a toronyugrás a Dunán, vagy most a kazanyi folyón.

Amikor még az Origo szerkesztősége az amúgy minden szempontból borzalmas Infoparkban volt, naponta utaztam az egyik legkirályabb villamosjárattal, a 18-assal, amely a Döbrentei tér és a Gellért tér közötti szakaszon közvetlenül a Duna mellett halad.

Advertisement

Az egyik ilyen villamosúton ütött szöget a fejembe a kérdés, ahogy a Dunát nézegettem: a pesti rakpart nem tűnt olyan őrülten távolinak, és ha én mondjuk nem is tudnék átrúgni egy focilabdát odáig, talán van profi focista, aki képes rá. Ki kéne próbálni!

Egyszer aztán a velencei strandon fel is vetettem ezt néhány havernak, akik között újságíró és reklámszakember is akadt, és felkarolták a projektet. A Riverkick fantázianévre hallgató versenyben híresen nagyot rúgó futballisták vettek volna részt Beckhamtől Roberto Carlosig, őrült nagy show keretében, és garantáltan kevesebb gondot okozott volna a lakosságnak a Red Bull Air Race-nél.

Mondjuk a reklám nem pont ezt sugallta volna, hiszen természetesen erre is megvolt az ötlet: a videón egy idős házaspár szépen berendezett, belvárosi lakása lett volna látható, amint éppen ebédhez készülődnek, amikor nagy robajjal betöri az ablakot egy labda, David Beckham pedig bocsánatkérő mozdulattal behúzta volna a nyakát a Rudas fürdő előtt.

Az egész lelkesedés addig tartott, amíg meg nem néztem másnap, hogy ténylegesen milyen széles is a Duna az Erzsébet-hídnál (majdnem 300 méter). Vagy akár a Lánchídnál. De még a Margitszigetnél sem sokkal jobb. Hát ekkorát valószínűleg Beckham vagy Roberto Carlos se tudna rúgni, úgyhogy a projektet szomorúan lefújtuk. Pedig ránézésre tényleg nem tűnt ennyinek. :(

Advertisement

Hogy ez miről jutott most eszembe? Arról, hogy mások bezzeg tudják kreatívan hasznosítani a Dunát: a 2017-es budapesti vizes vébén ugyanis lehet, hogy a mostani kazanyi megoldáshoz hasonlóan egy, a folyóra épített ideiglenes medencében rendezik majd a toronyugrást. A medencében természetesen nem a Duna zavaros-mocskos vize lesz, a háttérben meg ott lesz a Lánchíd, sőt, Gyárfás Tamás szerint az is felmerült, hogy egyenesen a hídról ugranának a versenyzők, de ez inkább fantazmagóriának tűnik elsőre.

Advertisement

Mindenesetre néztem ma és tegnap is ebéd közben egy kis toronyugrást Kazanyból, és fel se tűnt, hogy egy folyón van a medence, de az igen, hogy a vízbe csapódó versenyzőket egyből három búvár húzza ki, ilyet régen, amikor még rendszeresen néztem sportközvetítéseket, nem emlékszem, hogy láttam volna. Eredetileg ennek néztem utána, de így került elém a cikk a Lánchídról, ami biztos nem mindenkinek újdonság, de én már attól is rosszul vagyok, ha leírva látom, hogy “vizes vébé”.

Viszont ahogy a női toronyugrók mindenki ugrásánál ugyanúgy örültek, mint a sajátjaiknak, rá kellett ébredjek, hogy valószínűleg a többség akkor is ezeket a kedves és jó alakú lányokat nézné inkább a Dunán, ha az csak 100 méter széles lenne, és nem pár kiöregedett, alkartetkós futballistát.

Advertisement

(Viszont Ingolstadtnál csak 102 méter széles a Duna, szóval ha ott valaki megcsinálná a Riverkicket nélkülem, okvetlenül szóljatok!!!)

Fotók: AP Images

Share This Story

Get our newsletter