B√°multunk tengŇĎ-lengŇĎ darvat, landol√≥ darvat, keringŇĎ darvat, zab√°l√≥ darvat, √©jszaka kr√ļg√≥ darvat, b√°multuk ŇĎket Afrik√°ban, √Āzsi√°ban, Magyarorsz√°gon. A Cink nagy darub√°mul√≥s posztj√°ban h√°rom helysz√≠nen nem csin√°lunk semmit, csak darvakat b√°mulunk. Ez valami√©rt j√≥.

Kev√©s mad√°r vehetn√© fel a versenyt kult√ļrt√∂rt√©netileg √©s eszt√©tikailag a darvakkal, egyed√ľl az albatroszok r√ļghatn√°nak labd√°ba, csak a D√©li-√≥ce√°non nem √©lnek emberek, akik belek√©pzelhetn√©nek dolgokat a harmonikusan rep√ľlŇĎ, elk√©pesztŇĎ m√©retŇĪ, de m√©gis l√©gies √°llatokba. Meg labd√°k sincsenek. Ak√°rhogy is, a darvak fantasztikusak, abszol√ļt feldobj√°k az √©szaki f√©lteke mindennapjait. Nekem olyan szerencs√©m volt, hogy a 15 darufaj k√∂z√ľl n√©gyet is l√°thattam az elm√ļlt h√°rom h√≥napban a term√©szetben, √©s az egyikhez m√©g messze se kellett menni.

Sz√ľrkenyak√ļ koron√°sdaru (Albert-t√≥, Uganda)

Vannak lehetetlen√ľl kin√©zŇĎ √°llatok, melyekrŇĎl egyszerŇĪen nagyon neh√©z elk√©pzelni, hogy t√©nyleg a term√©szetben evolv√°l√≥dtak, √©s nem gyerekk√∂nyvbe k√©sz√ľltek olyan pasztellkr√©ta-szponzor√°ci√≥s szerzŇĎd√©ssel, mely kik√∂t√∂tte az √∂sszes sz√≠n haszn√°lat√°t. Sok√°ig az andoki flaming√≥r√≥l (Phoenicopterus andinus) is ezt hittem, azt√°n egyszer volt m√≥dom l√°tni ŇĎket term√©szetes k√∂zeg√ľkben, 3400 m√©ter magasan a tengerszint felett, √©s ott hirtelen kider√ľlt, hogy az andoki flaming√≥k term√©szetes k√∂zege flaming√≥r√≥zsasz√≠n szikl√°kb√≥l √©s homokb√≥l √°ll, a madarak pedig √ļgy beleolvadtak, mint ver√©b az elŇĎkertbe.

A sz√ľrkenyak√ļ koron√°sdarut (Balearica regulorum) nem fenyegeti ez a vesz√©ly. A madarat az ugandai c√≠merbŇĎl ismertem, ez az a barokkosan t√ļldiz√°jnolt, nyilv√°nval√≥an nem l√©tezŇĎ mad√°r a c√≠mer jobb sz√©l√©n, a k√∂z√∂ns√©ges mocs√°riantiloppal szemben. J√≥ nagyot n√©ztem, amikor augusztus k√∂zep√©n kin√©ztem egy Toyota ablak√°n √©s a barokkosan t√ļldiz√°jnolt, nyilv√°nval√≥an nem l√©tezŇĎ mad√°r ott √°llt egy r√©ten. M√©g csak v√©letlen√ľl sem olvadt bele a k√∂rnyezet√©be. Csipegetett.

Advertisement

A mad√°r k√∂rnyezete az Albert-t√≥ √©szaki cs√ľcske volt, ott, ahol a Vikt√≥ria-N√≠lus belefolyik, vesz egy der√©ksz√∂gŇĪ jobbkanyart, √©s Feh√©r-N√≠lusk√©nt folytatja kalandos, lehetetlen√ľl hossz√ļ √ļtj√°t a Mediterr√°neum fel√©. A Toyota meg√°llt, egym√°s nyak√°ban √ľlŇĎ exped√≠ci√≥nk kik√°sz√°l√≥dott, nagy, sebhelyes v√≠zil√≥ cammogott ki a partra kicsit od√©bb, a t√°volban m√°r l√°tszottak a kong√≥i K√©k-hegyek, ez a h√ľlye gyerekk√∂nyvmad√°r meg ott √°llt, r√°nk se heder√≠tett √©s tov√°bb csipegetett. K√∂zben Simon, kifog√°stalanul felk√©sz√ľlt parkŇĎr√ľnk, egy csom√≥ √©rdekes dolgot mutatott a t√≥parton, p√©ld√°ul rotorszerŇĪen forgatott farokkal sz√©tter√≠tett v√≠zil√≥szart. M√°rmint a v√≠zil√≥ fark√°val sz√©tter√≠tett v√≠zil√≥szart.

Soha az √©letemben nem l√°ttam term√©szetellenesebben kin√©zŇĎ vad√°llatot, √©s am√≠g nem l√°tok egyszer csupaszkopolty√ļs csig√°t vagy k√©ktork√ļ tragop√°nt, nem is val√≥sz√≠nŇĪ, hogy fogok. De most komolyan, aranysz√≠nŇĪ tollkorona? A mezŇĎn? T√©nyleg? Azt√°n vissza√ľlt√ľnk a Toyot√°ba, ment√ľnk m√©g egy kicsit, √©s l√°ttunk m√©g kettŇĎt, ahogy egy m√°sik r√©ten tengtek-lengtek egy nyakig s√°r kafferbivaly mellett. Szerettem volna megfigyelni a r√©t alatt egy g√∂d√∂rbŇĎl a mŇĪmadarakat hurkap√°lcik√°val mozgat√≥ ugandai k√∂zmunk√°sokat is, de sajnos el√©g rossz a szemem.

Advertisement

Amuri daru és kámzsás daru (Izumi, Japán)

Amuri darvat (Grus vipio) m√°r kor√°bban is l√°ttam, csak akkor m√©g nem tudtam, hogy mik azok. Egy amerikai katonai buszban √ľltem a koreai demilitariz√°lt √∂vezetben ‚Äď az √Čszak-Korea √©s D√©l-Korea k√∂zti senkif√∂ldj√©n ‚Äď, ahol egy learatott rizsf√∂ld sz√©l√©n √°csorgott n√©h√°ny sz√ľrke kab√°tot viselŇĎ, alacsony ember, akikrŇĎl n√©mi hunyor√≠t√°s ut√°n kider√ľlt, hogy marha nagy madarak. El√©g rossz a szemem √©s a busz is el√©g gyorsan ment. A marha nagy, m√°sf√©l m√©teresre is megn√∂vŇĎ madarak az ut√≥bbi √©vtizedekben ideszokott amuri darvaknak bizonyultak. Ugyan katonailag √©s politikailag teljesen par√°s, a k√∂zel ezer n√©gyzetkilom√©teres hat√°rs√°v val√≥j√°ban a vil√°g egyik legnyugodtabb helye, f√©l √©vsz√°zada √©rintetlen mad√°rparadicsom, √≠gy a Szib√©ri√°ban k√∂ltŇĎ, t√©len d√©lebbre h√ļz√≥d√≥ madarak egy nagyobb popul√°ci√≥ja most m√°r ide j√°r telelni.

Advertisement

A s√∂t√©tsz√ľrk√©k a k√°mzs√°s darvak, a vil√°gossz√ľrk√©k az amuri darvak

A vil√°gon √©lŇĎ √∂tezer amuri daru m√°sik fele Kj√ļs√ļra megy, Jap√°n n√©gy nagy szigete k√∂z√ľl a legd√©lebbire, azon bel√ľl is a nyugati parton tal√°lhat√≥ Izumiba, azon bel√ľl is egy nagy rizsf√∂ldre. A madarakat nem neh√©z megtal√°lni. Izumi fel√© az √ļton egyre sŇĪrŇĪs√∂dnek a darufigyelŇĎ √°llom√°s fel√© ir√°ny√≠t√≥ t√°bl√°k, azt√°n egy idŇĎ ut√°n m√°r minden a darvakr√≥l van elnevezve, annyira, hogy egy t√°bl√°t be is n√©zt√ľnk, √©s az Izumi melletti Daru √Āltal√°nos Iskola parkol√≥j√°ban tal√°ltuk magunkat, ahol beintegett√ľnk a meglepett sr√°coknak, akik egy√©bk√©nt nem darvak voltak, hanem jap√°nok, megfordultunk Daihatsu dobozaut√≥nkkal √©s gyorsan leh√ļztunk a tengerpart fel√©.

A darufigyelŇĎ √°llom√°son egy jap√°n madar√°sz igaz√≠tott √ļtba k√©zzel rajzolt √©s pecs√©telt t√©rk√©ppel, mert ugyan az √°llom√°s f√∂l√∂tt is k√∂r√∂zgettek n√©gy-√∂t fŇĎs csoportokban a szint√©n Szib√©ri√°b√≥l idej√°r√≥ k√°mzs√°s darvak (Grus monacha), azt mondta, hogy ha sokat akarunk l√°tni, meg az amuri darvakat is, akkor k√∂vess√ľk a t√©rk√©pet. K√∂vett√ľk.

A l√°tv√°ny minden v√°rakoz√°st fel√ľlm√ļlt. A m√°sf√©l kilom√©teres rizstarl√≥ hemzsegett az √≥ri√°si madarakt√≥l, t√∂bb ezer k√°mzs√°s √©s amuri daru t√∂mte a fej√©t, civakodott, kr√ļgott, √©s m√©g az is kider√ľlt, hogy a jap√°nban is ugyanez a sz√≥ a daru hangj√°ra (kr√ļ), csak nekik m√©g a fiatal darvak hangj√°ra is van egy (pj√ļ). Itt l√°ttam az √©letemben elŇĎsz√∂r darvat lesz√°llni, el√©gg√© olyan, mint egy nagyobbfajta utassz√°ll√≠t√≥ g√©p, a hatalmas sz√°rnyfeszt√°vols√°g√ļ mad√°r lel√≥gatja a l√°bait, nagyon lelass√≠t, egy pillanatra meg is √°ll, bizonytalanul talajt fog, mintha egy√°ltal√°n nem b√≠zna abban, hogy elb√≠rja, azt√°n minden ok√©.

Advertisement

Fantasztikus √©lm√©ny √∂nfeledten zab√°l√≥ √©s t√°rsalkod√≥ darvakat n√©zni, ameddig a szem ell√°t, azt√°n neh√©z sz√≠vvel, de sarkon kellett fordulnunk. K√©sŇĎbb tudtam meg, hogy az Izumiban telelŇĎ amuri √©s k√°mzs√°s darvak kr√ļg√°sa szerepel a Jap√°n legszebb hangjait √∂sszegyŇĪjtŇĎ list√°n ‚Äď ahogy az orsz√°g m√°sik v√©g√©ben, a hokkaid√≥i Curuiban k√∂ltŇĎ mandzsu darvak√© (Grus japonensis) is.

Közönséges daru (Fehér-tó, Magyarország)

Szabad J√°nos mondta m√©g tavaly, hogy menj√ľnk √°t darvakat n√©zni. Szabad J√°nos szegedi genetikaprofesszor, az ap√°m nagyon r√©gi bar√°tja, egyben tal√°n a negyedik ember, akivel √©letemben tal√°lkoztam, illetve h√°t ŇĎ tal√°lkozott velem, √©n t√ļlzottan el lehettem foglalva √©letem elsŇĎ perceiben a t√°rsas√°gi √©lethez. Nem ismerek ‚Äď √©s nem is igaz√°n tudok elk√©pzelni ‚Äď embert, aki n√°la t√∂bbet tud a madarakr√≥l, √©s nem ez√©rt kapja a fizet√©s√©t, √ļgyhogy k√ľl√∂nleges √©lm√©ny volt vele tavaly darvakat n√©zni √©s k√ľl√∂nleges √©lm√©ny volt az id√©n is.

Advertisement

A kis pöttyöket kell nézni, azok a darvak

A darvak (Grus grus) Skandin√°vi√°ban k√∂ltenek, √©s meg-meg√°llva rep√ľlnek le ŇĎsszel a Duna-delt√°ig, ahol a telet t√∂ltik. H√°rom hete √©rkeznek minden este 15‚Äď20 ezres csoportjaik a SzegedtŇĎl √©szakra fekvŇĎ szikes t√≥vid√©kre. D√©lut√°n m√©g el lehet menni enni egy szelet tort√°t ‚Äď mi is ezt tett√ľk, k√∂zben odaadtam Szabad J√°nosnak a darvat √°br√°zol√≥ koreai √∂tsz√°zvonos √©rm√©t, amit neki hoztam ‚Äď, azt√°n ki√°lltunk a Feh√©r-t√≥ mell√© valahova √©s v√°rtunk. Nem kellett sok√°ig. A madarak √≥ri√°si hull√°mokban √©rkeztek a horizontr√≥l, k√∂zben meg√°ll√°s n√©lk√ľl t√°rsalkodtak, ide-oda vitorl√°ztak a rep√ľlŇĎ V-n bel√ľl. Ha szerencs√©sen v√°lasztunk helyet, pont a fej√ľnk felett rep√ľlnek √°t.

Advertisement

A k√∂rny√©krŇĎl sokan kij√∂nnek b√°mulni a darvakat, eleve gy√∂ny√∂rŇĪek √©s k√ľl√∂nlegesek, √©s az is el√©g √©rdekes, hogy nem nagyon van m√°s vad√°llat, amit ekkora t√∂megben figyelhetn√©nk meg Magyarorsz√°gon. A k√∂z√∂ns√©ges daru is hatalmas mad√°r, sim√°n magasabb egy m√©tern√©l, √©s van valami csod√°latos abban, amikor ilyen nagy, de m√©gis val√≥sz√≠nŇĪtlen√ľl kecses √©lŇĎl√©nyek ekkora hull√°mokban j√∂nnek. Egy kisfi√ļval n√©zt√ľk a darvak √ļjabb √©s √ļjabb sorait, azt mondta, hogy milyen j√≥ lenne v√©gigmenni vel√ľk az eg√©sz √ļtjukon, √©n pedig nem tiltakoztam.

K√©sŇĎbb azt√°n vissza√ľlt√ľnk a kocsiba, megker√ľlt√ľk a tavat √©s ott √°lltunk egy kil√°t√≥n a n√°das felett. A kil√°t√≥r√≥l az orrunkig se l√°ttunk, mert addigra m√°r lement a nap, de ott voltak eg√©sz k√∂zel a madarak, a szikes t√≥mederben √°lltak, mindent bet√∂lt√∂tt szakadatlan kr√ļg√°suk. Szabad J√°nos azt mondta, hogy √©jjel egyig biztos nem hagyj√°k abba, addig √°llt m√°r kint √©s hallgatta ŇĎket.

Advertisement

Aki teheti, n√©zzen darvakat. Szeged k√∂rny√©k√©n a h√©ten m√©g minden este rep√ľlnek!

Fot√≥: Mark√≥ Ferenc Varga Lilla (sz√ľrkenyak√ļ koron√°sdaru) √©s a szerzŇĎ (a t√∂bbi)