Csupaszra tépik az angóranyulakat Kínában

Tetszik az angórapulcsi, amit olcsón megcsíptél? Úgy készült, hogy rózsaszín bőréig letépték egy megkötözött nyúlról a szőrét. A Peta kínai angóragyárakban forgatott.

Advertisement

A hosszú, rendkívül finom szőréért tartott nyúlfajtát az anatóliai fennsíkon tenyésztették ki, onnan terjedt el, ma a legtöbbet Kínában tartják, a videóban látható iszonyú körülmények között. Egyáltalán nem így lehet csak leszedeni a nyúl gyapját – amit le is kell, különben az állat túlmelegszik –, ki lehet fésülni, óvatosan meg lehet nyírni, sőt, az élő, teljesen lelazult nyúlról közvetlenül le is lehet gombolyítani:

De persze ha egymillió olcsó gyapjúpulóver kell a világnak, akkor ez lesz Kínában, ahol semmilyen törvény nem tiltja a haszonállatok kínzását. A csupaszra tépett, sokkos állatokat visszadobják a ketrecbe – egyedül élnek, holott a nyulak az emberekhez hasonlóan szociális lények –, háromhavonta letépik újonnan nőtt szőrüket, majd pár év után leölik és eladják őket.

Advertisement

A Guardian kiszámolta, hogy angórapulóvert állatkínzás nélkül csak úgy lehet előállítani, ha a pulóverért luxusárat kérnek. Ha párezer forintért vetted, akkor ez történt a nyúllal.

Share This Story

Get our newsletter