Illustration for article titled Csupa ürülék a Mount Everest

Egy nepáli illetékes szerint valamit most már tényleg ki kell találni, mert a Föld legmagasabb csúcsa lassan ki sem látszik a hegymászószarból. Ami lefelé csúszik. Büdös a hó.

Advertisement

A nagyjából két hónapos szezon alatt pénzes hagymászók és segítőik százai lepik el a Mount Everest oldalát, és sok más mellett minden nap ürítenek is. Csakhogy az alaptábort kivéve nincsenek vécék odafönt, így a sportemberek lyukakat fúrnak a hóba, és beléjük pottyantanak. De annyit, hogy az egyre komolyabb gondot okoz.

Az alaptáborban – ami igazából egyfajta időszakos kisvárossá fejlődött, night clubbal, helikopterleszállóval, kórházsátorral és hasonlókkal – nincsen csatornázás, a cuccot tartályokba gyűjtik, majd a legközelebbi település környékén lyukakba engedik.

Advertisement

Feljebb ennyi sem történik, mindenki oda ereget, ahová tud. Becslések szerint szezononként 13 tonnát. A probléma az, hogy az innen induló gleccser vízbázisát is megfertőzheti a rengeteg ürülék. Ezért sürget kormányzati lépéseket a nepáli hegymászószövetség elnöke.

(via Gawker)

Share This Story

Get our newsletter