Idéntől csak az jogosult az szja 1 százalékára, aki tavaly szeptember végéig regisztrált a NAV-nál. Csakhogy arról, hogy kötelező a regisztráció, nem küldtek értesítést az új játékosoknak.

Advertisement

Olvasónk, TMG egy olyan sportcélú szervezetben ügyködik, amelyik még sosem szerepelt az egyszázalékos adófelajánlásra jogosultak listáján. Mivel idén már jogosultak, és nagy szükségük is lenne a pénzünkre, izgatottan készültek, megcsinálták a szóróanyagokat és hirdetéseket, amikor az előbb becsapott a ménkű. Megtudták ugyanis, hogy a tavalyi törvényváltozások miatt átalakult a rendszer, és ők hoppon maradtak, ha jól értem, ráadásul 2 évre. A dolog leegyszerűsítve a következő:

- mostantól csak a regisztráltak kaphatják meg az 1 százalékot

- aki 2014-ben is kapott felajánlást, az erről a változásról kapott egy értesítő levelet a NAV-tól, hogy regisztrálhasson

Advertisement

- aki viszont új játékos, az nem kapott, így, ha nem tudta meg máshonnan, most jól lemaradt, és jogorvoslatot sem kérhet. Íme TMG levele a részletekkel:

Letelt a 2 éves várakozási időd non-profit civil szervezetként, és várod, hogy végre automatikusan kuncsorogass az 1%-okra? Hehehe! Böngészted-e a NAV oldalát 2014 június 27-én? Nyaraltál mi, te kis hülye!? :D Mert akkor megszívtad...

...ugyanis nyilván nem tudtad, hogy 2015-től most már csak akkor kaphatsz új indulóként 1%-os adófelajánlást, ha korábban 2014. szeptember 30-ig (!!) regisztráltad a szervezeted a NAV rendszerében.

×

Illustration for article titled Csúnyán megszívta egy csomó, az adónk 1 százalékra hajtó szervezet
Advertisement

Tovább: nav.gov.hu

  • A 2015. rendelkező évben csak azok a szervezetek részesülhetnek az szja 1%-os felajánlásokban, amelyek 2014-ben kedvezményezettként előzetesen regisztráltatták magukat a NAV-nál. Az adóhatóság a 2015. évtől kezdve, minden év január 1-jén a honlapján teszi közzé az adott rendelkező évben felajánlásra jogosult kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét.

Na jó, hát buksz pár százezret vagy netán millát, megkapja majd helyetted más, és "kimaradsz a dobásból egy újabb évre", hiszen:

  • A szervezet a nyilvántartásba vételt követő évben válik kedvezményezetté, a regisztráció visszavonásig érvényes. A regisztrálásra nyitva álló határidő jogvesztő, a késedelem kimentésére igazolási kérelem nem terjeszthető elő. Sikeres regisztráció esetén sem kaphat támogatást az a szervezet, amelyet a NAV kizárt a kedvezményezettek köréből.

Jaaa, amúgy erről nem értesítettünk téged, ne keresgéld a NAV levelet, és frusztráld magad meg a könyvelőd, hiszen:

  • Külön regisztrálnia – az elektronikus EGYREG adatlapon 2014. szeptember 30-ig - csak azoknak a szervezeteknek kell, amelyek nem kapnak felhívó-tájékoztató levelet, mert nem részesültek felajánlásban a 2014. rendelkező évben, vagy a 2015. rendelkező évben részesülhetnek első alakalommal az szja 1 %-os felajánlásokban pl.: a 2 éves várakozási idejük a 2015. rendelkező évre vonatkozóan teljesül első alkalommal.

Gondolom vannak még rajtam kívül jó páran, akik pontosan ezért a napokban gyakran emlegetik a NER édesanyját...

Advertisement

Amint megvan a NAV nyilatkozata az ügyben, új posztot írok. Addig sem lennék az új belépők helyében. Ha te is hasonló cipőben jársz, írd meg az élményeidet!

Share This Story

Get our newsletter