A Buda-Cash-botrány okozta pánik miatt jelentett öncsődöt és kért állami segítséget a vállalat.

Közleményében a Quaestor ezt írja:

A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (…) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit. A kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámlákon ügyfeleink egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges.

Advertisement

A rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. Közölték, hogy ennek érdekében a megkezdődött felügyeleti vizsgálat során a társaság együttműködik. „Tesszük mindezt annak érdekében, hogy a csődeljárásra rendelkezésre álló idő alatt meg lehessen kísérelni a kötvények refinanszírozását” - írta a vállalat közleményében. „Az önmagunkkal szembeni csődeljárás technikai döntés részünkről, mert cégcsoportunknak van vagyona és jövőértékű vagyona, így ebből minden ügyfél a pénzéhez juthat.”

A cégcsoport tájékoztatása szerint a kötvények visszafizetéséhez szükséges pénz előteremtése csak piaci eszközökkel lehetetlen, ahogyan a világ számos nagy bankjának, biztosítójának és kötvénykibocsátójának is az állam segítségét kellett kérnie, „így a mai napon mi is ezt kértük”.

Advertisement

Ha szeretnéd mindezt a vasárnapi boltbezárással kombinálva remek összeesküvés-elméletté gyúrni, olvasd el Kasnyik Márton tegnapi cikkét. Továbbá remek szórakozás egymás után kimondani az „öncsőd” és a „hrurira” szavakat:

  • öncsőd
  • hrurira

Vagy fordítva:

  • hrurira
  • öncsőd

Forrás: MTI

Share This Story

Get our newsletter