A Chauvet-barlangban találhatóak a legkorábbi és legjobb állapotban fennmaradt európai barlangrajzok. Ennek a másolatát készítik 2012 óta, április 25-én nyitják meg.

Az 1994-ben felfedezett ‚Äď 20 ezer √©vig omlad√©k √°ltal lez√°rt ‚Äď barlangban tal√°lhat√≥ rajzokat 36 ezer √©ve k√©sz√≠thett√©k, feltehetŇĎen az aurignaci kult√ļra k√©pviselŇĎi. Ňźk nem barlangokban laktak, csak ritu√°lis c√©lokra haszn√°lt√°k azokat.

A rajzok k√ľl√∂nlegess√©ge, hogy nem az ŇĎsember √°ltal vad√°szott √°llatokat, hanem vesz√©lyesnek tartott √©lŇĎl√©nyeket √°br√°zolnak: oroszl√°nokat, barlangi medv√©ket, p√°rducokat, mamutokat, gyapjas orrszarv√ļkat. A 8 √©s f√©l ezer n√©gyzetm√©ter fel√ľletŇĪ barlang t√∂bb mint 400 m√©ter√©n tal√°lhat√≥ak rajzok, √∂sszesen 425 darab. Ezt sŇĪr√≠tett√©k a m√°solatban 3 ezer n√©gyzetm√©terre. A barlang belsej√©t 3D-s l√©zerk√©pekkel m√°solt√°k √°t milim√©ter pontosan, az √°prilisi nyit√°sra nemcsak a festm√©nyeket, a barlang nedvess√©g√©t √©s illatvil√°g√°t is rekonstru√°lj√°k.

Nem ez az elsŇĎ barlangm√°solat az orsz√°gban, a h√≠res Lascaux-nak m√°r a harmadik m√°s√°t √©p√≠tik, azt 2016-ban adj√°k √°t. A reprodukci√≥kra az√©rt van sz√ľks√©g, hogy az eredeti rajzok min√©l kev√©sb√© s√©r√ľljenek.

via MTI , k√©p: gyapjas orrszarv√ļ