This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Csodaötletre épült a valaha volt legnagyobb bankautomata-lehúzás

Illustration for article titled Csodaötletre épült a valaha volt legnagyobb bankautomata-lehúzás

Két akcióval 45 millió dollárnyi készpénzt gyűjtött be pár óra alatt egy zseniális bűnbanda, akik ugyan lebuktak, de az igazi nagyfőnököket még nem találták meg. A trükk lényege nagyon hasonlított a magyar végtelenített telefonkártyához.

Advertisement

Az Ocean's Elevenbe illő akciót ugyan hekkerek iránytották, de az agy- mellett rengeteg volt benne a láb- és kézimunka is. Csak New Yorkban az egyik körben 29o4 bankautomatából vettek fel pénzt 1o óra leforgása alatt. A trükk az volt, hogy nem hagyományos bankkártyákat loptak vagy klónoztak, hanem úgynevezett prepaid bankkártyákat manipuláltak. Ilyenek nálunk nem léteznek, Amerikában, és a világ sok részén azonban bevett kártyatípusok. A prepaid úgy néz ki, mint egy bankkártya, de lényegében úgy működik, mint egy vásárlási utalvány. Gyakran adják akciós ajándékként például vásárlások mellé. Van rajta mondjuk 1oo dolláros limit, amíg ezt lemertjük, vásárolhatunk vele.

A zsenális bűnözők azt használták ki, hogy a nagy bankok és kártyakibocsátók profi védelmi rendszereivel szemben az ilyen kártyákat előálltó kisebb cégek sokkal sebezhetőbbek. Elsőként egy indiai kártyelőálltó rendszerébe törtek be, ahol megemelték a limitet egy Egyesült Arab Emirátusok-beli bank néhány számláján, amelyekhez az indiai cég prepaid kártyákat gyártott. Az adatok és a megemelt limit birtokában gyártottak maguknak egy rakás klónkártyát, amikkel december 21.-én húsz országban összesen 5 millió dollár készpénzt vettek fel.

Advertisement

A hatóságok hiába tudtak az esetről a banda két hónappal később újra le tudott csapni. Ezúttal egy amerikai gyártóhoz törtek be, amely a Visának és a Mastercardnak is csinált prepaid kártyákat. Itt 12 számla adatait szerezték meg, majd beindultak a talpasok, akik tíz óra alatt több, mint húsz országban 36 ezerszer vettek ki pénzt, összesen negyvenmillió dollár értékben. A legnagyobb Japánban volt az aratás, tízmillió dollár, mivel itt van olyan bank, amelyik tízezer dolláros kivételt is engedélyez az ATM-jeiből.

A banda New York-i ágának 8 tagja ellen pénteken emeltek vádat. A helyi bandavezér ekkor már halott volt. A 23 éves férfi a Dominikai Köztársaságba menekült, ahol április 27-én éppen dominózott a házában, amikor berontott két kapucnis fegyveres, és szitává lőtte. Úgy, hogy az asztalon hagytak egy nagyobb borítékot, amiben százezer dollár készpénz volt.

Advertisement

(Ezt a cikket Szily írta, csak én posztolom.)

Kép: Ügyészi iroda, Eastern District of New York/New York Times

Share This Story

Get our newsletter