Csodálatos szimfóniát is lehetne varázsolni a metró hangjaiból

Az LCD Soundsystem egykori frontemberének van egy ötlete. Mi lenne akkor, ha minden egyes csippanás, klaffogás és puffanás helyett valami kellemesebb hangot hallhatnánk nap mint nap a metró utasai?

James Murphy-nak elege lett abból, hogy a New York-i metróban minden hang annyira kellemetlen, pedig megvan a lehetőség arra, hogy valami sokkal hallgathatóbb szólaljon meg. Murphy kitalált egy rendszert, ahol a sokkal puhább hangok aztán harmonizálnának, hogy olyan benyomást keltsen, mintha a metrórendszer maga zenélne. Minél több ember húzza le egyszerrre a belépőkártyáját a kapukon, annál gazdagabb lenne a zene.

Advertisement

Murphy úgy képzeli, hogy a város 468 megállójának mind egyedi hangzása lenne. Szerinte az egész tervezet nagyjából 900 000 dollárba kerülne és kisebb módosításokkal is járna, de biztosan megérné.

A helyi tömegközlekedési társaság szóvivője szerint Murphy ötlete elég menő, de nehezen lenne megvalósítható, valószínűleg rengeteg pénzbe kerülne kivonni azt a rengeteg beléptetőkaput a forgalomból, ezt egy zenei projekt kedvéért nem tenné meg a hatóság.

Murphy-t a tokiói metró és Barcelona reptere inspirálta erre az ötletre. A Wall Street Journal cikkében meg is tudtok vele nézni egy videót az ötletről, és arról, hogy milyen lenne működés közben. Ez pedig a Subway Symphony hivatalos honlapja.

Majdnem megkérdeztem itt a végén, hogy mit szólnátok, ha Magyarországon is lenne egy ilyen terv, aztán eszembe jutott, hogy itt maximum a sorfalat álló ellenőrök tudnának kánonban énekelni.

Share This Story

Get our newsletter