Az LCD Soundsystem egykori frontemberének van egy ötlete. Mi lenne akkor, ha minden egyes csippanás, klaffogás és puffanás helyett valami kellemesebb hangot hallhatnánk nap mint nap a metró utasai?

James Murphy-nak elege lett abb√≥l, hogy a New York-i metr√≥ban minden hang annyira kellemetlen, pedig megvan a lehetŇĎs√©g arra, hogy valami sokkal hallgathat√≥bb sz√≥laljon meg. Murphy kital√°lt egy rendszert, ahol a sokkal puh√°bb hangok azt√°n harmoniz√°ln√°nak, hogy olyan benyom√°st keltsen, mintha a metr√≥rendszer maga zen√©lne. Min√©l t√∂bb ember h√ļzza le egyszerrre a bel√©pŇĎk√°rty√°j√°t a kapukon, ann√°l gazdagabb lenne a zene.

Advertisement

Murphy √ļgy k√©pzeli, hogy a v√°ros 468 meg√°ll√≥j√°nak mind egyedi hangz√°sa lenne. Szerinte az eg√©sz tervezet nagyj√°b√≥l 900 000 doll√°rba ker√ľlne √©s kisebb m√≥dos√≠t√°sokkal is j√°rna, de biztosan meg√©rn√©.

A helyi t√∂megk√∂zleked√©si t√°rsas√°g sz√≥vivŇĎje szerint Murphy √∂tlete el√©g menŇĎ, de nehezen lenne megval√≥s√≠that√≥, val√≥sz√≠nŇĪleg rengeteg p√©nzbe ker√ľlne kivonni azt a rengeteg bel√©ptetŇĎkaput a forgalomb√≥l, ezt egy zenei projekt kedv√©√©rt nem tenn√© meg a hat√≥s√°g.

Murphy-t a toki√≥i metr√≥ √©s Barcelona reptere inspir√°lta erre az √∂tletre. A Wall Street Journal cikk√©ben meg is tudtok vele n√©zni egy vide√≥t az √∂tletrŇĎl, √©s arr√≥l, hogy milyen lenne mŇĪk√∂d√©s k√∂zben. Ez pedig a Subway Symphony hivatalos honlapja.

Majdnem megk√©rdeztem itt a v√©g√©n, hogy mit sz√≥ln√°tok, ha Magyarorsz√°gon is lenne egy ilyen terv, azt√°n eszembe jutott, hogy itt maximum a sorfalat √°ll√≥ ellenŇĎr√∂k tudn√°nak k√°nonban √©nekelni.