A McDonald's helyreigaz√≠t√°st k√∂vetel a csirkebŇĎr-√ľgyben

Most kaptuk meg a gyors√©tterem reakci√≥j√°t a GVH-b√≠rs√°gra, szerint√ľk nem vezettek f√©lre senkit, k√∂vettek minden magyar √©s EU-s jogszab√°lyt a term√©keik gy√°rt√°s√°n√°l √©s rekl√°moz√°s√°n√°l. Arra k√©rik a versenyhivatalt, hogy vizsg√°lj√°k fel√ľl a d√∂nt√©st.

Helyreigaz√≠t√°st is k√∂vetelnek, mert szerint√ľk sem a pan√≠rozott term√©kek, sem a csirkemell cs√≠kok nem tartalmaznak bŇĎrt. A grillezett csirkeh√ļs igen, de anat√≥miailag kisebb m√©rt√©kben. A McDonald's szerint az√©rt van sz√ľks√©g, hogy ne legyen sz√°raz a grillez√©stŇĎl.

A c√©g azt is megmondta, hogy a GVH vizsg√°lat√°ban szereplŇĎ term√©kek pontosan mit tartalmaznak:

Grillezett csirke ‚Äď csirkemell fil√©, bŇĎr, p√°cl√©, n√∂v√©nyi olaj ‚Äď grillen s√ľtve

Pan√≠rozott csirke ‚Äď csirkemell fil√©, p√°cl√©, pan√≠r ‚Äď n√∂v√©nyi olajban kis√ľtve

Csirkemell cs√≠kok ‚Äď csirkemell fil√©, p√°cl√©, pan√≠r ‚Äď n√∂v√©nyi olajban kis√ľtve

Ropog√≥s csirkemell cs√≠kok (fil√©) ‚Äď csirkemell fil√©, p√°cl√©, pan√≠r ‚Äď n√∂v√©nyi olajban kis√ľtve

Itt a teljes közlemény:

MeggyŇĎzŇĎd√©s√ľnk, hogy nem t√©vesztett√ľk meg a fogyaszt√≥kat az elj√°r√°sban vizsg√°lt csirk√©s

term√©keink kommunik√°ci√≥j√°val. A versenyhivatali elj√°r√°s sor√°n bebizony√≠tottuk, hogy minden tekintetben az √©rv√©nyes szab√°lyoz√°snak megfelelŇĎen j√°rtunk el, √©s valamennyi vonatkoz√≥ hazai √©s EU-s jogszab√°lyt betartva hirdett√ľk √©s √©rt√©kes√≠tett√ľk term√©keinket. Az elj√°r√°s sor√°n kifejtett √°ll√°spontunkat fenntartjuk, √©s a Versenytan√°cs hat√°rozat√°nak b√≠r√≥s√°gi fel√ľlvizsg√°lat√°t k√©rj√ľk.

Tov√°bb√° azonnali helyreigaz√≠t√°si k√©relemmel fordulunk a GVH-hoz, ugyanis val√≥tlan √°ll√≠t√°s, √©s a Versenyhivatal is t√©vesen tette ma k√∂zz√©, hogy a pan√≠rozott term√©kek √©s a csirkemell cs√≠kok nevŇĪ term√©keink dar√°lt csirkebŇĎrt tartalmazn√°nak. Ezek a term√©kek egy√°ltal√°n nem tartalmaznak csirkebŇĎrt, √©s ilyen √©rtelmŇĪ meg√°llap√≠t√°s a GVH saj√°t hat√°rozat√°ban sem szerepel.

A grillezett csirkeh√ļsos term√©k tartalmaz csirkebŇĎrt, az anat√≥miai ar√°nyn√°l kisebb m√©rt√©kben. A bŇĎr hozz√°ad√°s√°ra enn√©l a term√©kn√©l az√©rt van sz√ľks√©g, hogy a h√ļs √©lvezeti √©rt√©ke megmaradjon, ne v√°ljon sz√°razz√° a grillez√©st k√∂vetŇĎen.

A GVH vizsg√°lat√°ban √©rintett n√©gy term√©k teh√°t a k√∂vetkezŇĎ √∂sszetevŇĎket tartalmazza:

Grillezett csirke ‚Äď csirkemell fil√©, bŇĎr, p√°cl√©, n√∂v√©nyi olaj ‚Äď grillen s√ľtve

Pan√≠rozott csirke ‚Äď csirkemell fil√©, p√°cl√©, pan√≠r ‚Äď n√∂v√©nyi olajban kis√ľtve

Csirkemell cs√≠kok ‚Äď csirkemell fil√©, p√°cl√©, pan√≠r ‚Äď n√∂v√©nyi olajban kis√ľtve

Ropog√≥s csirkemell cs√≠kok (fil√©) ‚Äď csirkemell fil√©, p√°cl√©, pan√≠r ‚Äď n√∂v√©nyi olajban kis√ľtve

CsirkebŇĎr√©rt 15 milli√≥ forint b√≠rs√°got kapott a magyar McDonald's

A McDonald's Magyarorsz√°gi √Čtterem H√°l√≥zat megt√©vesztette a fogyaszt√≥kat a csirkemell cs√≠kjaival.

A GVH k√∂zlem√©nye szerint egyr√©szt nem kiz√°r√≥lag csirkeh√ļs volt a csirkemell cs√≠koknak nevezett kaj√°ban, m√°sr√©szt meg p√©ld√°ul dar√°lt√°k, feldolgozt√°k √©s p√°colt√°k is ŇĎket, nem csak pan√≠rozt√°k, ahogy az ember a rekl√°mokb√≥l gondoln√°.

Itt a GVH közlemény lényege:

Az √°tlagos fogyaszt√≥ sz√°m√°ra a t√°j√©koztat√°sokb√≥l √≠gy nem der√ľlhetett ki, hogy a grillk√©nt, illetve grillezettk√©nt megjel√∂lt csirk√©t, illetve csirkeh√ļst tartalmaz√≥ term√©keket, ezek pan√≠rozott v√°ltozatait, valamint a csirkemell cs√≠kok elnevez√©sŇĪ term√©kek alapanyagai nem puszt√°n csirkeh√ļst (hanem pl. dar√°lt bŇĎrt) tartalmaznak, illetve olyan technol√≥gi√°n, √°talak√≠t√°son (pl. dar√°l√°s, felbont√°s, p√°col√°s, form√°z√°s) esnek √°t, amelyek hat√°ssal vannak a h√ļs√°llom√°nyra. A GVH meg√°llap√≠totta, hogy a rekl√°mokban megjelenŇĎ sz√∂vegek √©s k√ľl√∂n√∂sen a k√©pi megjelen√≠t√©sek alapj√°n a fogyaszt√≥ azt gondolhatta, hogy a bŇĎr n√©lk√ľli csirkeh√ļsb√≥l k√©sz√ľlt term√©kek grillez√©sen, illetve pan√≠roz√°son k√≠v√ľl nem estek √°t m√°s feldolgoz√°son.

A McDonald's a fenti magatartásával fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a GVH 15.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Advertisement

Kép: Facebook