Csirkebőrért 15 millió forint bírságot kapott a magyar McDonald's

Illustration for article titled Csirkebőrért 15 millió forint bírságot kapott a magyar McDonalds

A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat megtévesztette a fogyasztókat a csirkemell csíkjaival.

Advertisement

A GVH közleménye szerint egyrészt nem kizárólag csirkehús volt a csirkemell csíkoknak nevezett kajában, másrészt meg például darálták, feldolgozták és pácolták is őket, nem csak panírozták, ahogy az ember a reklámokból gondolná.

Itt a GVH közlemény lényege:

Az átlagos fogyasztó számára a tájékoztatásokból így nem derülhetett ki, hogy a grillként, illetve grillezettként megjelölt csirkét, illetve csirkehúst tartalmazó termékeket, ezek panírozott változatait, valamint a csirkemell csíkok elnevezésű termékek alapanyagai nem pusztán csirkehúst (hanem pl. darált bőrt) tartalmaznak, illetve olyan technológián, átalakításon (pl. darálás, felbontás, pácolás, formázás) esnek át, amelyek hatással vannak a húsállományra. A GVH megállapította, hogy a reklámokban megjelenő szövegek és különösen a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a bőr nélküli csirkehúsból készült termékek grillezésen, illetve panírozáson kívül nem estek át más feldolgozáson.

A McDonald's a fenti magatartásával fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a GVH 15.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Advertisement

Kép: Facebook

Share This Story

Get our newsletter