V√©letlen√ľl. T√©nyleg, nem vicc. Az 570 megapixeles Dark Energy Camera m√©g december 27-√©n √∂r√∂k√≠tette meg az √©gitestet Chil√©bŇĎl, mik√∂zben a d√©li √©gboltot f√©nyk√©pezte.

Brian Nord kutat√≥ a Gizmod√≥n elmondta, komolyan v√©letlen√ľl siker√ľlt lekapniuk az √ľst√∂k√∂st. A kamer√°juk az √©gbolt nagy r√©sz√©t f√©nyk√©pezi, √©s a Lovejoy pont rajta volt az egyik ilyen k√©p√∂ssze√°ll√≠t√°son. A fot√≥t innen tudj√°tok brut√°lisan nagy felbont√°sban let√∂lteni.

Kép: Fermilab/Marty Murphy, Nikolay Kuropatkin, Huan Lin és Brian Yanny.

Az √ľst√∂k√∂st tavaly augusztusban fedezte fel egy ausztr√°l amatŇĎr csillag√°sz, Terry Lovejoy. Az √©gitest janu√°r 7-√©n volt a legk√∂zelebb a F√∂ldh√∂z, az√≥ta folyamatosan t√°volodik, 8000 √©v m√ļlva fog visszat√©rni. A pontos megnevez√©se C/2014 Q2, Terry Lovejoy ugyanis √∂sszesen √∂t √ľst√∂k√∂st fedezett fel eddig, √©s mind az ŇĎ nev√©t viseli.

Advertisement

A kamer√°r√≥l itt tal√°ltok √©rdekes technikai r√©szleteket ‚Äď p√©ld√°ul 62 CCD, azaz f√©ny√©rz√©keny egys√©g van benne (ezek alak√≠tj√°k a be√©rkezŇĎ f√©nyt elektronikus jelekk√©), √©s nagyon alacsony hŇĎm√©rs√©kleten √©s nyom√°s alatt √ľzemel.

A Lovejoy-√ľst√∂k√∂s ‚Äď Wikip√©dia/Helmut Liebhaber

A Dark Energy Survey nevŇĪ program ‚Äď ami a kamer√°t haszn√°lja ‚Äď azt kutatja, hogy mi√©rt gyorsul az univerzum t√°gul√°sa. Ennek egyik magyar√°zata lehet a titokzatos s√∂t√©t energia, az az energiaforma, amely egyes felt√©telez√©sek szerint a vil√°gegyetem 75 sz√°zal√©k√°t kiteszi, √©s a gravit√°ci√≥val ellent√©tes hat√°st fejt ki.