Ha valakinek az a heppje, hogy szeret izgalmas akcentus√ļ tud√≥sokat hallgatni radioakt√≠v vesz√©lyekrŇĎl, akkor a cs√ľt√∂rt√∂k d√©lelŇĎtt a KFKI sporttelep√©n maga lehetett neki a vid√°mpark. Ha meg szeret f√∂ld√∂n fetrengŇĎ di√°kokat is n√©zni, akkor meg v√©gk√©pp.

F√©l 10-kor a KFKI sportp√°ly√°jra p√°r √≥r√°r√°ra egy stadion lett, amit radioakt√≠v t√°mad√°s √©r. A reggeli gyakorlat c√©lja a BOOSTER technol√≥gia bemutat√°sa volt. Eg√©szen James Bondos neve ellen√©re ez valami teljesen lehetetlen√ľl √∂sszerakott mozaiksz√≥ a Bio-dosimetric Tools for Triage To Responders kifejez√©sbŇĎl, amit nem pr√≥b√°lok meg magyarra leford√≠tani, de nagyj√°b√≥l egy olyan rendszert jelent, amivel radioakt√≠v vesz√©ly eset√©n az elsŇĎnek reag√°l√≥ katasztr√≥fav√©delem k√©pes k√∂nnyen r√∂gz√≠teni √©s feldolgozni az esem√©ny k√∂r√ľlm√©nyeit √©s tesztelni az √°ldozatokat. Ebben olyan eszk√∂z√∂k seg√≠tenek, mint a hordozhat√≥ gamma port√°l monitor √©s a GAMPIX gamma kamera, valamint egy csom√≥ olyan k√©sz√ľl√©k, amiket √°ltal√°ban parkol√≥ŇĎr√∂k oldal√°n lehet l√°tni √©s √ļgy n√©znek ki, mint egy bankk√°rty√°s termin√°l a kisboltban. A BOOSTER √∂t orsz√°g (Franciaorsz√°g, Spanyolorsz√°g, N√©metorsz√°g, √ćrorsz√°g √©s Magyarorsz√°g) int√©zeteinek egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©vel k√©sz√ľlt, k√∂r√ľlbel√ľl 3 milli√≥ eur√≥√©rt.

A gyakorlat c√©lja azt volt, hogy k√ľlf√∂ldi szak√©rtŇĎknek, t√∂bbek k√∂z√∂tt a Nemzetk√∂zi Atomenergia √úgyn√∂ks√©g munkat√°rs√°nak bemutass√°k a rendszert. Az ŇĎ szakmai b√≠r√°latuktŇĎl is f√ľgg, hogy az EU megszavazza-e a BOOSTER haszn√°lat√°t.

Ennek √©rdek√©ben k√©t csoport magyar gimnazista f√©l 10-kor f√ľstbomb√°k, c√©d√©rŇĎl bej√°tszott robban√°shang √©s egy igazi, hajmet√°los f√ľstg√©p k√≠s√©ret√©ben eldŇĎlt a f√ľv√∂n.

Advertisement

Fesz√ľlten v√°rt a rengeteg szak√©rtŇĎ √©s a maroknyi sajt√≥, hogy mi fog k√∂vetkezni. Egy l√°ny elkezdte kiab√°lni, hogy "Seg√≠ts√©g!" √©s csak arra tudtam gondolni, hogy biztos es√©s k√∂zben kiment a bok√°ja. Igaz√°b√≥l csak j√≥ sz√≠n√©sz volt. RekordidŇĎ alatt meg√©rkezett a sporttelep bej√°rat√°n√°l dekkol√≥ katasztr√≥fav√©delem, akik kom√≥tosan kisz√°lltak a j√°rg√°nyukb√≥l √©s megfontoltam felvett√©k a vegyv√©delmi ruh√°ikat. √Čn nem tudom, mennyire j√≥ √∂tlet egy radioakt√≠v robban√°s helysz√≠n√©n a szabadban felkapni a ruh√°t, de √©n csak polg√°rv√©delmi vet√©lkedŇĎn voltam egyszer vid√©ken, √ļgyhogy nem akarok tud√°l√©koskodni. A katasztr√≥fav√©delmisek szakszerŇĪen kivitt√©k a s√©r√ľlteket a v√∂r√∂s z√≥n√°b√≥l, azaz a szalagkorl√°ton k√≠v√ľlre, √©s ahogy el√ľltek a sz√≠nes f√ľst√∂k, √ļgy lett az eg√©sz l√©nyegesen unalmasabb, de sokkal informat√≠vabb is.

Advertisement

Vagyis ha valaki az elsŇĎ bekezd√©sben emlegetett csoportba tartozik, akkor most lett igaz√°n izgalmas. K√ľlf√∂ldi szak√©rtŇĎk √©s tud√≥sok elkezdt√©k ecsetelni, hogy mennyire j√≥l mŇĪk√∂dnek a szenzorok, mennyire fasza az az informatikai rendszer, amit a spanyol katonas√°g is haszn√°l, mennyire j√≥, hogy van USB-bemenet a gamma kamer√°n √©s hogy mennyire egyszerŇĪ minden inform√°ci√≥t befogadni ezzel a hatalmas PDA-szerŇĪ k√©sz√ľl√©kekel. Ez volt az a r√©sz, ahol a sajt√≥ egy r√©sze m√°r elkezdett els√©t√°lni a kicsit messzebb fel√°ll√≠tott b√ľf√©s√°torhoz. Sz√©gyellj√©k magukat. Ňźk sosem fogj√°k megtudni, pontosan mire j√≥ a FALCON 5000.

Advertisement

Akkor persze elindultak visszafele, amikor a potenci√°lisan sug√°rfertŇĎz√∂tt √∂nk√©nteseknek √°t kellett b√ļjniuk a k√∂z√∂sen fejlesztett, m√°r eml√≠tett gamma port√°l monitoron. Amit √ļgy kell elk√©pzelni, mint egy zuhanyf√ľlk√©t a Jetson-csal√°db√≥l, azzal a k√ľl√∂nbs√©ggel, hogy nem massz√≠roz√≥ v√≠z j√∂n belŇĎle h√°rom helyrŇĎl, hanem szenzorokkal m√©ri a radioaktivit√°st. K√©t √∂nk√©ntesn√©l jelzett, hogy fertŇĎz√∂ttek. Ugyanezen a k√©t √∂nk√©ntesen h√°tizs√°k volt. Nem vagyok egy nyomoz√≥, de √©n itt valami turpiss√°got sejtettem.

Advertisement

A fertŇĎz√∂tteket elk√ľl√∂n√≠tett√©k, a hiperzuhanyban tiszt√°nak jelzett gimiseket pedig sorba√°ll√≠tott√°k orvosi vizsg√°latra, aminek sor√°n elvileg vizelet-, v√©r- √©s hajmint√°kat kellett volna leadniuk, de Horv√°th Krist√≥f, az Orsz√°gos Atomenergia Hivatal √°ltal√°nos nukle√°ris fŇĎigazgat√≥-helyettese k√©sŇĎbb elmondta, hogy szem√©lyis√©gi okokb√≥l ink√°bb csak proteinmint√°kat nyomtak az orvosok kez√©be. Meg valami miatt √ļgy b√°ntak vel√ľk, mint az unatkoz√≥ boltosok a hatalmas zacsk√≥ kutyakaj√°kkal √©s telenyomt√°k ŇĎket √°raz√≥c√©dul√°kkal. K√©sŇĎbb l√°ttam, hogy ezekkel a c√©dul√°kkal jel√∂lik meg azt√°n a vett mint√°kat. Amiket v√©g√ľlis nem vettek. Mindegy, engem teljesen siker√ľlt √∂sszezavarniuk.

Horv√°th Krist√≥f szerint bizony√≠tott a BOOSTER ma reggel, √©s szerintem is j√≥l mŇĪk√∂d√∂tt. B√°r k√≠v√°ncsi lenn√©k a hat√©konys√°g√°ra akkor is, amikor nincsen egy marcona spanyol tud√≥s mellett√ľk mikrofonnal, aki narr√°lja, hogy pontosan mit kell csin√°lniuk a mentŇĎosztagnak egy szokatlanul szeles, de szikr√°z√≥an naps√ľt√©tes mezŇĎn.

Fotók: Klág Dávid/cink.hu