Illustration for article titled Csillebércen csütörtök reggel ledobták az atomot

Ha valakinek az a heppje, hogy szeret izgalmas akcentusú tudósokat hallgatni radioaktív veszélyekről, akkor a csütörtök délelőtt a KFKI sporttelepén maga lehetett neki a vidámpark. Ha meg szeret földön fetrengő diákokat is nézni, akkor meg végképp.

Advertisement

Fél 10-kor a KFKI sportpályájra pár órárára egy stadion lett, amit radioaktív támadás ér. A reggeli gyakorlat célja a BOOSTER technológia bemutatása volt. Egészen James Bondos neve ellenére ez valami teljesen lehetetlenül összerakott mozaikszó a Bio-dosimetric Tools for Triage To Responders kifejezésből, amit nem próbálok meg magyarra lefordítani, de nagyjából egy olyan rendszert jelent, amivel radioaktív veszély esetén az elsőnek reagáló katasztrófavédelem képes könnyen rögzíteni és feldolgozni az esemény körülményeit és tesztelni az áldozatokat. Ebben olyan eszközök segítenek, mint a hordozható gamma portál monitor és a GAMPIX gamma kamera, valamint egy csomó olyan készülék, amiket általában parkolóőrök oldalán lehet látni és úgy néznek ki, mint egy bankkártyás terminál a kisboltban. A BOOSTER öt ország (Franciaország, Spanyolország, Németország, Írország és Magyarország) intézeteinek együttműködésével készült, körülbelül 3 millió euróért.

A gyakorlat célja azt volt, hogy külföldi szakértőknek, többek között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársának bemutassák a rendszert. Az ő szakmai bírálatuktől is függ, hogy az EU megszavazza-e a BOOSTER használatát.

Advertisement

Ennek érdekében két csoport magyar gimnazista fél 10-kor füstbombák, cédéről bejátszott robbanáshang és egy igazi, hajmetálos füstgép kíséretében eldőlt a füvön.

Illustration for article titled Csillebércen csütörtök reggel ledobták az atomot
Advertisement

Feszülten várt a rengeteg szakértő és a maroknyi sajtó, hogy mi fog következni. Egy lány elkezdte kiabálni, hogy "Segítség!" és csak arra tudtam gondolni, hogy biztos esés közben kiment a bokája. Igazából csak jó színész volt. Rekordidő alatt megérkezett a sporttelep bejáratánál dekkoló katasztrófavédelem, akik komótosan kiszálltak a járgányukból és megfontoltam felvették a vegyvédelmi ruháikat. Én nem tudom, mennyire jó ötlet egy radioaktív robbanás helyszínén a szabadban felkapni a ruhát, de én csak polgárvédelmi vetélkedőn voltam egyszer vidéken, úgyhogy nem akarok tudálékoskodni. A katasztrófavédelmisek szakszerűen kivitték a sérülteket a vörös zónából, azaz a szalagkorláton kívülre, és ahogy elültek a színes füstök, úgy lett az egész lényegesen unalmasabb, de sokkal informatívabb is.

Vagyis ha valaki az első bekezdésben emlegetett csoportba tartozik, akkor most lett igazán izgalmas. Külföldi szakértők és tudósok elkezdték ecsetelni, hogy mennyire jól működnek a szenzorok, mennyire fasza az az informatikai rendszer, amit a spanyol katonaság is használ, mennyire jó, hogy van USB-bemenet a gamma kamerán és hogy mennyire egyszerű minden információt befogadni ezzel a hatalmas PDA-szerű készülékekel. Ez volt az a rész, ahol a sajtó egy része már elkezdett elsétálni a kicsit messzebb felállított büfésátorhoz. Szégyelljék magukat. Ők sosem fogják megtudni, pontosan mire jó a FALCON 5000.

Advertisement
Illustration for article titled Csillebércen csütörtök reggel ledobták az atomot

Akkor persze elindultak visszafele, amikor a potenciálisan sugárfertőzött önkénteseknek át kellett bújniuk a közösen fejlesztett, már említett gamma portál monitoron. Amit úgy kell elképzelni, mint egy zuhanyfülkét a Jetson-családból, azzal a különbséggel, hogy nem masszírozó víz jön belőle három helyről, hanem szenzorokkal méri a radioaktivitást. Két önkéntesnél jelzett, hogy fertőzöttek. Ugyanezen a két önkéntesen hátizsák volt. Nem vagyok egy nyomozó, de én itt valami turpisságot sejtettem.

Advertisement
Illustration for article titled Csillebércen csütörtök reggel ledobták az atomot

A fertőzötteket elkülönítették, a hiperzuhanyban tisztának jelzett gimiseket pedig sorbaállították orvosi vizsgálatra, aminek során elvileg vizelet-, vér- és hajmintákat kellett volna leadniuk, de Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal általános nukleáris főigazgató-helyettese később elmondta, hogy személyiségi okokból inkább csak proteinmintákat nyomtak az orvosok kezébe. Meg valami miatt úgy bántak velük, mint az unatkozó boltosok a hatalmas zacskó kutyakajákkal és telenyomták őket árazócédulákkal. Később láttam, hogy ezekkel a cédulákkal jelölik meg aztán a vett mintákat. Amiket végülis nem vettek. Mindegy, engem teljesen sikerült összezavarniuk.

Advertisement

Horváth Kristóf szerint bizonyított a BOOSTER ma reggel, és szerintem is jól működött. Bár kíváncsi lennék a hatékonyságára akkor is, amikor nincsen egy marcona spanyol tudós mellettük mikrofonnal, aki narrálja, hogy pontosan mit kell csinálniuk a mentőosztagnak egy szokatlanul szeles, de szikrázóan napsütétes mezőn.

Fotók: Klág Dávid/cink.hu

Share This Story

Get our newsletter