Nem lehet elt√ļlozni, milyen fontos Orb√°n Viktor interj√ļja a Napi Gazdas√°gban. ElŇĎsz√∂r √∂tv√∂zte a minisztereln√∂k K√°d√°r J√°nos √©s Yoda mester von√°sait egy politikai figur√°ban. Lehet, hogy ezut√°n h√≥napokig-√©vekig kell egy√ľtt √©ln√ľnk egy rezign√°lt b√∂lcsess√©geket mormol√≥ kis, z√∂ld, hegyes f√ľlŇĪ guly√°skommunist√°val.

Orb√°n Viktornak mindig is j√≥ √©rz√©ke volt ahhoz, hogy archetipikus figur√°kat alak√≠tson a v√°laszt√≥k elŇĎtt, √°ltal√°ban j√≥l felm√©rve, hogy √©ppen mire van ig√©ny. ElŇĎsz√∂r Igazmond√≥ Di√°kfi√ļ volt, aki az Unalmas Komcsi Tat√°k √©s Katolikus Trottyok szem√©be v√°gta a kegyetlen igazs√°got. Azt√°n volt Lend√ľletes V√°llalkoz√≥, Mindentud√≥ Taxis, Kock√°s Zak√≥s K√∂r√°llatorvos √©s a Lak√≥telep B√∂lcse is, hogy az ut√≥bbi √©vekben egyre jobban hasonl√≠tson K√°d√°r J√°nosra.

A magyar politika nagy √°t√∂lt√∂zŇĎmŇĪv√©sze most megint √ļj jelmezben √ľlt le Csermely P√©ter fŇĎszerkesztŇĎ el√©, hogy nagyinterj√ļval l√∂kje meg a frissen indulŇĎ √ļj p√°rtlap, a Napi Gazdas√°g szeker√©t. A 2015 k√∂zepi Orb√°n Viktor egyfelŇĎl minden eddigin√©l k√°d√°rszerŇĪbb. Az interj√ļ nagyr√©szt arr√≥l sz√≥l, hogy most m√°r t√©nyleg j√∂n a konszolid√°ci√≥, lesz leves √©s r√°ntott h√ļs, mindenki nyugodjon le √©s menjen f√ľvet ny√≠rni, a vil√°g nagy √©s rohadt ijesztŇĎ, de nektek ezzel nincs dolgotok, mert az √ľgyek j√≥ kezekben vannak, az idŇĎ meg√°llt, √©vtizedekben gondolkodunk, ellenz√©k nincs, v√°ltoz√°s nincs, eur√≥ nem lesz, az orsz√°ggal ne t√∂rŇĎdjetek, int√©zz√ľk mi.

√öj elem viszont a derŇĪs, b√∂lcs Yoda mester, aki m√°r annyira fel√ľlemelkedett a h√©tk√∂znapokon √©s a felesleges indulatokon, hogy szinte levit√°l, √©s megbocs√°t√≥ mosollyal szeml√©li a vil√°got:

Minden foglalkoz√°snak vannak elŇĎfelt√©telei, a politik√°nak is. Ez a folyamatos √©rdek√ľtk√∂z√©sek, az √∂sszecsap√≥ amb√≠ci√≥k, az elt√©rŇĎ n√©zetek k√ľzdelm√©nek a vil√°ga, √©s aki ezt nem b√≠rja an√©lk√ľl, hogy elvesz√≠ten√© a hidegv√©r√©t, a j√≥kedv√©t, a humor√°t, annak m√°st kell csin√°lnia. Nyugodt belet√∂rŇĎd√©ssel figyelem ezeket a k√∂r√ľlm√©nyeket, persze minden politikus szeretn√©, ha ezek nem lenn√©nek, de mindegyik tudja, hogy vannak √©s lesznek. A n√©pszerŇĪs√©g hol f√∂nn van, hol lenn, az emberek hol egyet√©rtenek vel√ľnk, hol nem, a t√°mad√°sok hol erŇĎsebbek, hol gyeng√©bbek, de mindig j√∂nnek. Olyan pedig nincs, hogy ne hib√°zzunk, √©s a hib√°knak azonnal megvannak a k√∂vetkezm√©nyei.

Advertisement

A polg√°ri √©rtelemben vett Yoda helyett√ľnk is √©rzi, hogy zavarok vannak az ErŇĎben, az IjesztŇĎ K√ľlvil√°gban nagy a mozgol√≥d√°s, gyŇĪlnek a s√∂t√©t √°rnyak. de megnyugtat, hogy elb√≠r vel√ľk. Nem is titkolja, hogy ha kell, szalt√≥zik egyet, √©s odanyom a l√©zerkarddal.

A jedifigur√°ra az√©rt volt sz√ľks√©g, mert a K√°d√°r-figura l√©nyeg√©n√©l fogva befel√© fordul√≥, az otthon biztons√°g√°t √≠g√©ri, Orb√°n viszont egyre ink√°bb olyan politikusk√©nt l√°ttatja mag√°t, aki √©rti, mi folyik a Nagyvil√°gban, figyeli, hogyan hull√°mzik az ErŇĎ, √≠gy tudja j√≥ ir√°nyba vezetni a magyarok √ľt√∂tt-kopott Millenium Falconj√°t. Na √©s marha j√≥l verekszik.

√ďri√°si h√ļz√°s ez a MestertŇĎl, hiszen a fiatalok az ut√≥bbi idŇĎben kezdtek elp√°rtolni tŇĎle. Egy nemzeti-konszolid√°lt √©rtelmben vett Star Wars-hŇĎs viszont visszacs√°b√≠thatja ŇĎket. Mikor lesz az √ļj Csillagok H√°bor√ļja-epiz√≥d bemutat√≥ja? Id√©n decemberben. V√©letlen? Aligha!

Advertisement

Orb√°n Viktor azonban nem lenne Orb√°n Viktor, ha egyszerŇĪen k√©sz, megl√©vŇĎ klis√©ket j√°tszana el, √≠gy hozz√°teszi a saj√°t sz√≠neit a figur√°hoz. Orb√°n Yoda √≠gy olyan man√≥cska lett, aki ugyan √©rzi az Univerz√°lis ErŇĎ rezd√ľl√©seit, sokat b√∂lcsekedik, oktatja, neveli √©s megv√©di a r√°b√≠zottakat, √©s t√∂bbsz√∂r emelkedik fel√ľl, mint a h√°ts√≥ lift a Mammut 2-ben, de egy√°ltal√°n nem mond olyan hippis sz√∂vegeket, hogy minden l√©ny testv√©r lenne. EllenkezŇĎleg. Orb√°n Yoda b√∂cs mosollyal arr√≥l besz√©l, hogy minden Idegen Vall√°s√ļ ijesztŇĎ, √©s fenyegetŇĎ l√©ny, akit t√°vol kell tartani magunkt√≥l, amirŇĎl majd ŇĎ √©s a l√©zerkardja fognak gondoskodni:

A multikulturalizmus a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ civiliz√°ci√≥k √∂sszekevered√©s√©t jelenti. Az, hogy egy orsz√°g soknemzetis√©gŇĪ, teljesen m√°s. Magyarorsz√°gnak soknemzetis√©gŇĪ gy√∂k√©rzete √©s kultur√°lis h√°ttere van, de ez nem multikulturalizmus. A multikulturalizmus a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ civiliz√°ci√≥s h√°tterŇĪ emberek egy√ľtt√©l√©s√©t, az iszl√°m, az √°zsiai vall√°sok √©s a kereszt√©nys√©g egy√ľtt√©l√©s√©t jelenti. Mindent meg fogunk tenni az√©rt, hogy Magyarorsz√°g ettŇĎl megmenek√ľlj√∂n. Sz√≠vesen l√°tjuk a nem kereszt√©ny orsz√°gokb√≥l √©rkezŇĎ befektetŇĎket, mŇĪv√©szeket, tud√≥sokat, de nem akarunk vel√ľk a nagy n√©pt√∂megek szintj√©n √∂sszekeveredni.

Xenofóbia + jedi bölcsesség + konszolidált krumplileves = igazi hungarikum.

Irt√≥ √©rdekes ez a vonulat az interj√ļban, Orb√°n ugyanis olyan egy√©rtelmŇĪs√©ggel helyezi a vall√°st a k√∂z√©ppontba, hogy az embernek √ļgy kell figyelmeztetnie mag√°t, hogy olyan orsz√°gr√≥l besz√©l√ľnk, ahol a vall√°si k√©rd√©sek szinte teljesen indifferensek. Na de akkor mi√©rt besz√©l ennyit a vall√°si k√ľl√∂nbs√©gekrŇĎl az az ember, aki √°ll√≠t√≥lag mindig tudat√°ban van annak, mi izgatja a v√°laszt√≥kat? Z√∂ld bŇĎrŇĪ man√≥csk√°t√≥l tal√°n meglepŇĎ, de el√©gg√© √ļgy tŇĪnik, hogy amikor a FŇĎn√∂k ‚Äúnem kereszt√©nyt‚ÄĚ mond, a h√≠vek ‚Äúnem feh√©ret‚ÄĚ gondolnak. √ćgy m√°r van √©rtelme annak, amit mond.

Advertisement

T√©ny, ami t√©ny, j√≥l mutatna a Nemzeti Gal√©ria t√∂rt√©nelmi gyŇĪjtem√©ny√©ben egy ‚ÄúOrb√°n Viktor meg√≥vja a magyarokat a KellemetlenkedŇĎ SzerecsenektŇĎl‚ÄĚ c√≠mŇĪ gigantikus olajfestm√©ny, Bencz√ļr Gyula modor√°ban. Na √©s egy ‚ÄúRog√°n Antal elg√°ncsolja a m√°s vall√°s√ļ napszem√ľveg√°rust, aki hamis Ray Baneket akart els√≥zni diplomatat√°sk√°b√≥l az aligai strandon‚ÄĚ Madar√°sz Viktor st√≠lus√°ban?

Kiv√°ncsi vagyok, Orb√°n megtartja, esetleg fejleszti-e a glob√°lis, sŇĎt univerz√°lis l√©pt√©kben gondolkod√≥, m√©gis idegenellenes B√∂lcs figur√°j√°t, mit ezzel az interj√ļval v√°zolt f√∂l nek√ľnk. AmirŇĎl annyit m√©g fontos elmondani, hogy ny√≠lt propagandac√©llal gr√ľndolt lap ide, bar√°ti interj√ļ oda, Csermely P√©ter eg√©szen norm√°lis k√©rd√©seket tett fel, ez√©rt is lehetett tanuls√°gos besz√©lget√©s abb√≥l, ami lehetett volna unalmas seggnyal√°s is.

Advertisement

A fenti k√©p pedig arra eml√©keztet, hogy egy olyan nagy p√°rton bel√ľ√≥l, mint a Fidesz, t√∂bb Yoda-aspir√°ns is elk√©pzelhetŇĎ. Majomh√°z mikroblogger-politol√≥gus ezt k√©t √©ve alkotta.