Nem lehet eltúlozni, milyen fontos Orbán Viktor interjúja a Napi Gazdaságban. Először ötvözte a miniszterelnök Kádár János és Yoda mester vonásait egy politikai figurában. Lehet, hogy ezután hónapokig-évekig kell együtt élnünk egy rezignált bölcsességeket mormoló kis, zöld, hegyes fülű gulyáskommunistával.

Advertisement

Orbán Viktornak mindig is jó érzéke volt ahhoz, hogy archetipikus figurákat alakítson a választók előtt, általában jól felmérve, hogy éppen mire van igény. Először Igazmondó Diákfiú volt, aki az Unalmas Komcsi Taták és Katolikus Trottyok szemébe vágta a kegyetlen igazságot. Aztán volt Lendületes Vállalkozó, Mindentudó Taxis, Kockás Zakós Körállatorvos és a Lakótelep Bölcse is, hogy az utóbbi években egyre jobban hasonlítson Kádár Jánosra.

A magyar politika nagy átöltözőművésze most megint új jelmezben ült le Csermely Péter főszerkesztő elé, hogy nagyinterjúval lökje meg a frissen indulő új pártlap, a Napi Gazdaság szekerét. A 2015 közepi Orbán Viktor egyfelől minden eddiginél kádárszerűbb. Az interjú nagyrészt arról szól, hogy most már tényleg jön a konszolidáció, lesz leves és rántott hús, mindenki nyugodjon le és menjen füvet nyírni, a világ nagy és rohadt ijesztő, de nektek ezzel nincs dolgotok, mert az ügyek jó kezekben vannak, az idő megállt, évtizedekben gondolkodunk, ellenzék nincs, változás nincs, euró nem lesz, az országgal ne törődjetek, intézzük mi.

Új elem viszont a derűs, bölcs Yoda mester, aki már annyira felülemelkedett a hétköznapokon és a felesleges indulatokon, hogy szinte levitál, és megbocsátó mosollyal szemléli a világot:

Minden foglalkozásnak vannak előfeltételei, a politikának is. Ez a folyamatos érdekütközések, az összecsapó ambíciók, az eltérő nézetek küzdelmének a világa, és aki ezt nem bírja anélkül, hogy elveszítené a hidegvérét, a jókedvét, a humorát, annak mást kell csinálnia. Nyugodt beletörődéssel figyelem ezeket a körülményeket, persze minden politikus szeretné, ha ezek nem lennének, de mindegyik tudja, hogy vannak és lesznek. A népszerűség hol fönn van, hol lenn, az emberek hol egyetértenek velünk, hol nem, a támadások hol erősebbek, hol gyengébbek, de mindig jönnek. Olyan pedig nincs, hogy ne hibázzunk, és a hibáknak azonnal megvannak a következményei.

Advertisement

A polgári értelemben vett Yoda helyettünk is érzi, hogy zavarok vannak az Erőben, az Ijesztő Külvilágban nagy a mozgolódás, gyűlnek a sötét árnyak. de megnyugtat, hogy elbír velük. Nem is titkolja, hogy ha kell, szaltózik egyet, és odanyom a lézerkarddal.

A jedifigurára azért volt szükség, mert a Kádár-figura lényegénél fogva befelé forduló, az otthon biztonságát ígéri, Orbán viszont egyre inkább olyan politikusként láttatja magát, aki érti, mi folyik a Nagyvilágban, figyeli, hogyan hullámzik az Erő, így tudja jó irányba vezetni a magyarok ütött-kopott Millenium Falconját. Na és marha jól verekszik.

Advertisement

Óriási húzás ez a Mestertől, hiszen a fiatalok az utóbbi időben kezdtek elpártolni tőle. Egy nemzeti-konszolidált értelmben vett Star Wars-hős viszont visszacsábíthatja őket. Mikor lesz az új Csillagok Háborúja-epizód bemutatója? Idén decemberben. Véletlen? Aligha!

Orbán Viktor azonban nem lenne Orbán Viktor, ha egyszerűen kész, meglévő kliséket játszana el, így hozzáteszi a saját színeit a figurához. Orbán Yoda így olyan manócska lett, aki ugyan érzi az Univerzális Erő rezdüléseit, sokat bölcsekedik, oktatja, neveli és megvédi a rábízottakat, és többször emelkedik felül, mint a hátsó lift a Mammut 2-ben, de egyáltalán nem mond olyan hippis szövegeket, hogy minden lény testvér lenne. Ellenkezőleg. Orbán Yoda böcs mosollyal arról beszél, hogy minden Idegen Vallású ijesztő, és fenyegető lény, akit távol kell tartani magunktól, amiről majd ő és a lézerkardja fognak gondoskodni:

A multikulturalizmus a különböző civilizációk összekeveredését jelenti. Az, hogy egy ország soknemzetiségű, teljesen más. Magyarországnak soknemzetiségű gyökérzete és kulturális háttere van, de ez nem multikulturalizmus. A multikulturalizmus a különböző civilizációs hátterű emberek együttélését, az iszlám, az ázsiai vallások és a kereszténység együttélését jelenti. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy Magyarország ettől megmeneküljön. Szívesen látjuk a nem keresztény országokból érkező befektetőket, művészeket, tudósokat, de nem akarunk velük a nagy néptömegek szintjén összekeveredni.

Advertisement

Xenofóbia + jedi bölcsesség + konszolidált krumplileves = igazi hungarikum.

Irtó érdekes ez a vonulat az interjúban, Orbán ugyanis olyan egyértelműséggel helyezi a vallást a középpontba, hogy az embernek úgy kell figyelmeztetnie magát, hogy olyan országról beszélünk, ahol a vallási kérdések szinte teljesen indifferensek. Na de akkor miért beszél ennyit a vallási különbségekről az az ember, aki állítólag mindig tudatában van annak, mi izgatja a választókat? Zöld bőrű manócskától talán meglepő, de eléggé úgy tűnik, hogy amikor a Főnök “nem keresztényt” mond, a hívek “nem fehéret” gondolnak. Így már van értelme annak, amit mond.

Advertisement

Tény, ami tény, jól mutatna a Nemzeti Galéria történelmi gyűjteményében egy “Orbán Viktor megóvja a magyarokat a Kellemetlenkedő Szerecsenektől” című gigantikus olajfestmény, Benczúr Gyula modorában. Na és egy “Rogán Antal elgáncsolja a más vallású napszemüvegárust, aki hamis Ray Baneket akart elsózni diplomatatáskából az aligai strandon” Madarász Viktor stílusában?

Kiváncsi vagyok, Orbán megtartja, esetleg fejleszti-e a globális, sőt univerzális léptékben gondolkodó, mégis idegenellenes Bölcs figuráját, mit ezzel az interjúval vázolt föl nekünk. Amiről annyit még fontos elmondani, hogy nyílt propagandacéllal gründolt lap ide, baráti interjú oda, Csermely Péter egészen normális kérdéseket tett fel, ezért is lehetett tanulságos beszélgetés abból, ami lehetett volna unalmas seggnyalás is.

Advertisement

A fenti kép pedig arra emlékeztet, hogy egy olyan nagy párton belüól, mint a Fidesz, több Yoda-aspiráns is elképzelhető. Majomház mikroblogger-politológus ezt két éve alkotta.

Share This Story

Get our newsletter