Berki Kriszti√°nn√°l azonban sokkal fontosabb, hogy hol tart √©pp az Okinav√°t√≥l Szappor√≥ig h√ļz√≥d√≥ cseresznyevir√°gz√°s-tengely mutat√≥ja Jap√°nban. Most √©pp a d√©li Kagosim√°ban, ahonnan helysz√≠ni tud√≥s√≠t√≥nk k√ľldi ezt a gyomorforgat√≥ k√©pet.

A legd√©lebbi nagy szigeten, Kj√ļs√ļn, annak is d√©li cs√ľcsk√©ben tal√°lhat√≥ v√°rosban √©lŇĎ √∂cs√©m a vir√°gba borult f√°kat a v√°rost√≥l √©szakra fekvŇĎ Szenganen-parkban l√°tta, ami nevets√©gesen szc√©nikus m√≥don a Kagosimai-√∂b√∂lre √©s az annak k√∂zep√©n f√ľst√∂lgŇĎ Szakuradzsima tŇĪzh√°ny√≥ra n√©z. Ezt √≠rja:

Mint megtudtam, van belŇĎl√ľk [cseresznyef√°kb√≥l] egy rakat fajta, √©s ugyan t√∂megesen majd csak j√∂vŇĎ h√©ten ny√≠lnak, de p√°r m√°r elkezdett vir√°gzani, mint ebben a csodasz√©p parkban is, ahol h√©tv√©g√©n s√©t√°ltam.

A cseresznyevir√°gz√°s a jap√°n tavasz kezdete, ezen a t√©rk√©pen lehet k√∂vetni, ahogy a jelentŇĎs √©szak-d√©l kiterjed√©sŇĪ orsz√°gon v√©gigny√≠lnak a r√≥zsasz√≠n vir√°gok:

Janu√°r v√©g√©n kezdŇĎdik a buli a R√°kt√©r√≠tŇĎtŇĎl √©pp hogy csak √©szakra fekvŇĎ Okinav√°n, a n√©gy nagy szigetet pont Kagosim√°n√°l √©ri el a tavasz hull√°ma, ezekben a napokban.

Advertisement

Jap√°n tengelye innentŇĎl sokkal ink√°bb kelet-nyugati, mint √©szak-d√©li, √ļgyhogy a vir√°gz√°s viharos gyorsas√°ggal terjed √°t Sikokura √©s Hons√ļra: a h√©ten meglesz Fukuok√°t√≥l Kiot√≥n √°t Toki√≥ig az √∂sszes nagyv√°ros √©s k√∂rny√©ke.

Tokiónál fordul a szigetcsoport ismét észak felé. Szendaiban, ahol a nagy földrendés volt három éve, csak április 9-ére várják a virágzást, a Szibériával határos Hokkaidón pedig egész május elejéig lehet lapátolni a havat.