​Csendben elindult egy Origo-utód

Illustration for article titled ​Csendben elindult egy Origo-utód

Abcúg lett a neve a Richard Field amerikai üzletember által indított online lapnak, az impresszumban szereplő nyolc névből hatan egykori origósok. Átfutottam, mire számíthatunk. Az első nap főszereplői a romák és a nők.

Advertisement

Egyszerű, a későbbi komolyságot megelőlegező dizájnnal és harciasian aktivista címmel indult Tóth Sára egykori origós felelős szerkesztő vezetésével az új lap. A neve nekem egyszerre XIX. századi és enyhén gyurcsányoid hangulatú, de majd megszokom.

Mielőtt tovább olvasnál, gyorsan átadom Nyilvánvaló Kapitány üzenetét, miszerint egy netes lapról az első napja alapján érdemben az égvilágon semmit sem lehet mondani, egy hónap múlva esetleg már igen, kettő után meg már jó eséllyel. Az első nap maximum az derülhet ki, mit akarnak sugározni magukról.

Advertisement

Ennek alapján az Abcúg olyan kemény témákkal kíván foglalkozni, hogy hozzá képest az Átlátszó maga a Kretén magazin. A nagy, kiemelt anyagok sorban az egyik miskolci roma nyomortelep felszámolásával, a rendőrök által megalázott megerőszakolt nőkkel, a szopatásból agyonbüntetett roma biciklistákkal, illetve a felesleges méheltávolításokkal foglalkoznak. A sima hatósági önkény itt már talán csak a Tücsök és bogár rovatban férne el. Ilyen rovat persze nincsen, csak politika, média, társadalom és fotó/videó.

A spártai dizájnon belül feltűnik, hogy erősek a képek, ami nyilván a jó exorigós fotósoknak köszönhető.

Advertisement

Richard Field nyáron azt mondta a Cinknek, hogy:

hirdetések nem lesznek benne, és kifejezett céljuk, hogy tényfeltáró és egyéb cikkeiket más médiatermékek átvegyék és terjesszék. Minden fotójuk, videójuk, interjújuk és cikkük szabadon átvehető lesz.

A finanszírozó a kiadón keresztül Field és több más amerikai magánszemély, akik az e célra szánt évi 250 ezer dollárt "a magyar demokráciába való befektetésnek tekintik", mivel szerintük szabad, független sajtó és erős civil szervezetek nélkül nincs demokrácia.

Advertisement

Tóth Sára akkor azt ígérte, hogy a lapja nem lesz sem kis 444, sem kis index, hanem leginkább riportok, elemzések és sok társadalminyomor-lefestés lesz olvasható benne.

Egyelőre pont így van.

Share This Story

Get our newsletter