Illustration for article titled ​Cselovszki lett az Iparművészeti megbízott főigazgatója

A Fidesz-káderek élete olyan, mint egy kalandfilm : alig rúgták ki a műemlékvédelem éléről, az ősfideszes politikus máris múzeumigazgató lett.

Advertisement

Egyelőre az "mb" kiegészítéssel, de Cselovszki Zoltán lett az Iparművészeti Múzeum főigazgatója. Az intézményt a korábbi vezető, Takács Imre távozása óta szintén megbízottként a szépművészetis Baán László irányította, az igazgatói pályázatára pedig senki sem jelentkezett.

Cselovszkit augusztusban rúgták ki a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ éléről, ahová 2012-ben nevezuték ki. Az építész végzettségű egykori fővárosi politikus korábban már vezette a műemlékvédelmi hivatalt.

Advertisement

Ha kiváncsi vagy a korai Cselovszkira, itt van róla egy remek, 2006-os Magyar Narancs-portré.

Advertisement

Ebben ilyeneket írtak róla:

Ismerősei közül többen elmondták, hogy Cselovszki szabadon csámborog a szellemi műhelyek között. Nyitott, párbeszédre kész, és építkezik is az ott hallottakból. Cselovszkit egy fideszes ízű, de széles körben szerethető fővárosi fejlesztési és kommunikációs stratégia kidolgozására kérte fel Orbán (lásd erről keretes anyagunkat). Az Új Budapest Tervre hatott például a Charles Landry- és Richard Florida-féle "kreatív város"-koncepció, amely az SZBT körüli értelmiségi kört is izgalomban tartja. (A trendi elmélet szerint egy város gazdasági és kulturális fejlődése az ott felgyülemlő tehetségtől és kreativitástól függ, és annál erősebb, minél több ilyen embert tud magához vonzani.) Ugyanezzel az értelmiségi attitűddel mozog a politikai szekértáborok között, ami már neccesebb, és mindenféle spekulációra ad okot. Pártjában a gyökerek a fővárosi ősfideszes körhöz kötik (Tirts Tamás, Juharos Róbert, Kupper András), de közvetlen kapcsolatban van Orbánnal is. (Habony Árpád két cége, a CCC + Bogner Kft. és a Museumssystems Kft. a KÖH-hel szerződéses kapcsolatban állt, Cselovszki pedig fb-tag a Győri Tibor volt Mahir-vezér többségi tulajdonával alapított Europtimus Zrt.-nek, melyet szintén Orbán kommunikációs tanácsadója vezet.) "Mindenkivel jóban vagyok, a pártban engem valahogy nem skatulyáztak be" - mondta erre Cselovszki. Szocialista forrásaink is elismerik, "abszolút lehet vele tárgyalni". Volt, aki tudni vélte, hogy egyes ügyekben összekötő a Fidesz felső vezetése és a főváros között. Más a Fidesz "liberális, pokornista szárnyához" sorolta be, aminek addig nem volt sok értelme, míg a Magyar Nemzetben megjelent Pokorni-ellenes publicisztikával szemben Orbán meg nem védte a Fidesz alelnökét. Cselovszki nem szégyell leülni hosszasan elbeszélgetni szoci önkormányzati politikussal (www.pasztortibor.hu), és ha "valami jót művel", még Molnár Gyulát, a fővárosi MSZP-elnököt is megdicséri. A párbeszédre való hajlamot Cselovszki lakonikusan azzal magyarázza, hogy várospolitikusként a város gondjaival foglalkozik, nem pedig a pártokkal, és e mentalitásával a Fidesz is együtt tud élni.

Share This Story

Get our newsletter