This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Csehország ocsmányul teljesít, már alig esznek az emberek!

Illustration for article titled ​Csehország ocsmányul teljesít, már alig esznek az emberek!

Éves szinten tavaly 1,6 százalékkal csökkent az élelmiszerfogyasztás Csehországban – derül ki a cseh mezőgazdaság tavalyi állapotáról készült jelentésből, amelyet a héten fogadott el a kormány. Hát nem szívesen lennék szegény szerencsétlen csehek helyében!

Advertisement

"Az élelmiszerfogyasztás alakulása 2013-ban összhangban van lakossági vásárlóerő alakulásával" – olvasható a dokumentumban. Hivatalos statisztikai adatok szerint tavaly éves szinten 1,1 százalékkal csökkent a cseh lakosság vásárlóereje. A fogyasztásra szánt kiadások viszont éves szinten 1,7 százalékkal emelkedtek.

Az emberek tavaly elsősorban a hús és a húskészítmények fogyasztását mérsékelték, 4,4 százalékkal, 74 kilogrammra. Legnagyobb mértékben a marhahús fogyasztása csökkent. Piaci elemzések szerint ez nagyrészt a húsárak emelkedésének következménye.

Advertisement

A friss tejtermékek fogyasztása 1,7 százalékkal emelkedett, de a sajtfogyasztás 3 százalékkal visszaesett. Nőtt a halfogyasztás és tojásból is többet ettek az emberek. A tojás ára tavaly csökkent, a halaké pedig emelkedett.

A burgonyafogyasztás 5 százalékkal esett vissza.

A jelentés szerint továbbra is nagyon drágák az alkoholmentes italok, frissítők. A háztartások élelmiszerekre fordított kiadásainak 20,2 százalékát ez a tétel teszi ki. A kiadások több mint egynegyede a húsra és a húskészítményekre esik.

Advertisement

[MTI]

Share This Story

Get our newsletter