Éves szinten tavaly 1,6 szĂĄzalĂ©kkal csökkent az Ă©lelmiszerfogyasztĂĄs CsehorszĂĄgban – derĂŒl ki a cseh mezƑgazdasĂĄg tavalyi ĂĄllapotĂĄrĂłl kĂ©szĂŒlt jelentĂ©sbƑl, amelyet a hĂ©ten fogadott el a kormĂĄny. HĂĄt nem szĂ­vesen lennĂ©k szegĂ©ny szerencsĂ©tlen csehek helyĂ©ben!

"Az Ă©lelmiszerfogyasztĂĄs alakulĂĄsa 2013-ban összhangban van lakossĂĄgi vĂĄsĂĄrlĂłerƑ alakulĂĄsĂĄval" – olvashatĂł a dokumentumban. Hivatalos statisztikai adatok szerint tavaly Ă©ves szinten 1,1 szĂĄzalĂ©kkal csökkent a cseh lakossĂĄg vĂĄsĂĄrlĂłereje. A fogyasztĂĄsra szĂĄnt kiadĂĄsok viszont Ă©ves szinten 1,7 szĂĄzalĂ©kkal emelkedtek.

Az emberek tavaly elsƑsorban a hĂșs Ă©s a hĂșskĂ©szĂ­tmĂ©nyek fogyasztĂĄsĂĄt mĂ©rsĂ©keltĂ©k, 4,4 szĂĄzalĂ©kkal, 74 kilogrammra. Legnagyobb mĂ©rtĂ©kben a marhahĂșs fogyasztĂĄsa csökkent. Piaci elemzĂ©sek szerint ez nagyrĂ©szt a hĂșsĂĄrak emelkedĂ©sĂ©nek következmĂ©nye.

A friss tejtermĂ©kek fogyasztĂĄsa 1,7 szĂĄzalĂ©kkal emelkedett, de a sajtfogyasztĂĄs 3 szĂĄzalĂ©kkal visszaesett. NƑtt a halfogyasztĂĄs Ă©s tojĂĄsbĂłl is többet ettek az emberek. A tojĂĄs ĂĄra tavaly csökkent, a halakĂ© pedig emelkedett.

Advertisement

A burgonyafogyasztås 5 szåzalékkal esett vissza.

A jelentĂ©s szerint tovĂĄbbra is nagyon drĂĄgĂĄk az alkoholmentes italok, frissĂ­tƑk. A hĂĄztartĂĄsok Ă©lelmiszerekre fordĂ­tott kiadĂĄsainak 20,2 szĂĄzalĂ©kĂĄt ez a tĂ©tel teszi ki. A kiadĂĄsok több mint egynegyede a hĂșsra Ă©s a hĂșskĂ©szĂ­tmĂ©nyekre esik.

Advertisement

[MTI]