Mi√≥ta cs√ľt√∂rt√∂k√∂n Zsitomirban lecsapt√°k a nagy okt√≥beri szocialista forradalom vez√©r√©nek a szobr√°t, mindenki v√©rszemet kapott, egyre-m√°sra dŇĎlnek az eml√©kmŇĪvek Ukrajn√°ban.

A teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl: befellegzett Vlagyimir Iljicsnek Csernyihivben, Brovariban, Perejaszlav-Hmelnyickijben √©s Dnyepropetrovszkban is. Brovariban l√≥ fark√°hoz teheraut√≥hoz k√∂t√∂tt√©k szeg√©nyt, √©s k√∂rbevonszolt√°k a v√°roson. Dnyepropetrovszkban massz√≠vnak bizonyult az √∂reg, hat √≥r√°n √°t k√≠nl√≥dott vele a t√∂meg, mire siker√ľlt legyŇĎzni, k√∂zben a r√°k√∂t√∂tt ac√©lsodrony egyszer elpattant √©s elcsapott n√©h√°ny aktivist√°t. Zsitomirban mentek a legmesszebbre: egy aranyozott v√©c√©kagyl√≥t helyeztek el a talapzaton.

Engem mondjuk meglepett, hogy ennyi Lenin √°ll m√©g Ukrajn√°ban, hiszen K√°rp√°talj√°n tudom√°som szerint mindet - vagy legal√°bbis a t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©g√ľket - lekapt√°k az elm√ļlt k√©t √©s f√©l √©vtizedben, igaz, olyan is volt egy hely√ľtt, hogy az √©j leple alatt, suttyomban, mert a napk√∂zbeni k√≠s√©rleteket megakad√°lyozt√°k. M√°s k√©rd√©s, hogy ha j√≥l tudom, az utc√°t, ahol felcserepedtem, m√°ig Leninnek h√≠vj√°k.