Csányi feljelentette Lázárt! Fight!

Az a vicc, hogy elvileg simán nyernie kell Csányinak. Aki ezzel a feljelentéssel óriási hibát követett el. De legalább kiderül, vannak-e független bírók Magyarországon.

Büntetőfeljelentést tesz és polgári pert is indít az őt az ország legnagyobb uzsorásának nevező Lázár János ellen Csányi Sándor. Szerintem Lázár pont ezt akarta, kicsalogatni a medvét a barlangjából, földharcra kényszeríteni, ezzel lerombolva a megközelíthetetlen, felettünk lebegő hatalmasság mitoszát.

Advertisement

Csányi szerintem nagy hibát követett el. A perrel óriási ingyen szereplési lehetőséget biztosít Lázárnak. Mivel erről a perről mindenki tudósítani fog, a választók lehető legszélesebb táborához fog annyi eljutni annyi, hogy a tökös Lázár beleállt, és megharcol a szemét bankárokkal. Csányi ezzel többszázmilliós plakát- és egyéb kampányt spórolt meg a kormánynak. Igazából teljesen függetlenül attól, hogy mi lesz a feljelentés és a perek kimenetele.

Amennyire újságíróként a magyar szabályozást megismertem, semleges bírónál ez a per Csányinak bőven nyerhető. Az uzsora Magyarországon bűncselekmény, valakit uzsorásnak nevezni olyan, mintha pedofilnak, betörőnek, adócsalónak, tolvajnak vagy hasonlónak hívta volna. Amikor 2006-ban írtam egy viccesnek szánt Index-címlapos ajánlót egy Tékozló Homár-poszthoz, és az érintett Bolgár György ügyvédje levélben jelentkezett, az Index sajtóügyekben szupertapasztalt jogásza azonnal megállapodott vele peren kívül egymillió forintban. Pedig az egy nyilvánvaló vicc volt. A poszt egy Axe-dezodorreklámról szólt, egy fotóról, ami egy lányt hátát mutatta, egy autó kormánykerekének a belenyomódott képével, alatta a Bárhol megtörténhet felirattal. A címlapos ajánlóban, amiért Bolgár - akinek akkoriban jelent meg az egyes szám első személyben írt pornókönyve - perelt volna, azt írtam, hogy Bolgár György az új Axe-reklám főszereplője. [Itt a kritikám a könyvről, Bolgár György belecsap a spermába címmel] Ártatlan viccelődés volt, de kiderült, hogy ami tényállításnak néz ki, azt a bíróság tényállításnak is tekinti, így Bolgár jó eséllyel nyert volna. Hol van ettől egy uzsorásozás!

Az újságírókkal viszont jót tett Csányi, legalább lesz miről írni.

Share This Story