Csányi feljelentette Lázárt! Fight!

Az a vicc, hogy elvileg simán nyernie kell Csányinak. Aki ezzel a feljelentéssel óriási hibát követett el. De legalább kiderül, vannak-e független bírók Magyarországon.

Advertisement

Büntetőfeljelentést tesz és polgári pert is indít az őt az ország legnagyobb uzsorásának nevező Lázár János ellen Csányi Sándor. Szerintem Lázár pont ezt akarta, kicsalogatni a medvét a barlangjából, földharcra kényszeríteni, ezzel lerombolva a megközelíthetetlen, felettünk lebegő hatalmasság mitoszát.

Csányi szerintem nagy hibát követett el. A perrel óriási ingyen szereplési lehetőséget biztosít Lázárnak. Mivel erről a perről mindenki tudósítani fog, a választók lehető legszélesebb táborához fog annyi eljutni annyi, hogy a tökös Lázár beleállt, és megharcol a szemét bankárokkal. Csányi ezzel többszázmilliós plakát- és egyéb kampányt spórolt meg a kormánynak. Igazából teljesen függetlenül attól, hogy mi lesz a feljelentés és a perek kimenetele.

Advertisement

Amennyire újságíróként a magyar szabályozást megismertem, semleges bírónál ez a per Csányinak bőven nyerhető. Az uzsora Magyarországon bűncselekmény, valakit uzsorásnak nevezni olyan, mintha pedofilnak, betörőnek, adócsalónak, tolvajnak vagy hasonlónak hívta volna. Amikor 2006-ban írtam egy viccesnek szánt Index-címlapos ajánlót egy Tékozló Homár-poszthoz, és az érintett Bolgár György ügyvédje levélben jelentkezett, az Index sajtóügyekben szupertapasztalt jogásza azonnal megállapodott vele peren kívül egymillió forintban. Pedig az egy nyilvánvaló vicc volt. A poszt egy Axe-dezodorreklámról szólt, egy fotóról, ami egy lányt hátát mutatta, egy autó kormánykerekének a belenyomódott képével, alatta a Bárhol megtörténhet felirattal. A címlapos ajánlóban, amiért Bolgár - akinek akkoriban jelent meg az egyes szám első személyben írt pornókönyve - perelt volna, azt írtam, hogy Bolgár György az új Axe-reklám főszereplője. [Itt a kritikám a könyvről, Bolgár György belecsap a spermába címmel] Ártatlan viccelődés volt, de kiderült, hogy ami tényállításnak néz ki, azt a bíróság tényállításnak is tekinti, így Bolgár jó eséllyel nyert volna. Hol van ettől egy uzsorásozás!

Az újságírókkal viszont jót tett Csányi, legalább lesz miről írni.

Share This Story

Get our newsletter