√úvegszil√°nkok √ļszk√°ltak a v√©res v√≠zben, amibŇĎl Peter Piot flamand virol√≥gus kihal√°szta a k√©mcs√∂vet, amibŇĎl az ebolav√≠rust izol√°lta. Az akkor m√©g fiatal kutat√≥ valahogy meg√ļszta, √©s most legink√°bb att√≥l f√©l, hogy valaki Indi√°ba viszi az exponenci√°lisan terjedŇĎ j√°rv√°nyt.

Piot egy antverpeni kutat√≥csoport tagjak√©nt dolgozott, amikor 1976-ban k√©k termosz √©rkezett egy pil√≥t√°t√≥l. √Člm√©nyeirŇĎl a Der Spiegelnek mes√©lt:

Pontosan eml√©kszem, hogy t√∂rt√©nt. Egy szeptemberi napon a Sabena Airlines egy pil√≥t√°ja hozott egy csillog√≥ k√©k termoszt, valamint egy levelet egy orvost√≥l a zaire-i Kinshas√°b√≥l. A termoszban, √≠rta, v√©rminta van egy belga nŇĎv√©rtŇĎl, aki nemr√©g titokzatos betegs√©gtŇĎl esett √°gynak az orsz√°g √©szaki r√©sz√©ben, egy Yambuku nevŇĪ faluban. Azt k√©rte, tesztelj√ľk le a mint√°t s√°rgal√°zra.

Advertisement

Az ebolav√≠russal ma csak a legmagasabb, 4-es szintŇĪ biol√≥gia biztons√°g√ļ laborat√≥riumokban lehet dolgozni, de Piotnak √©s t√°rsainak persze fogalmuk nem volt, hogy a zaire-i v√©rmint√°ban mi van:

Feh√©r k√∂peny √©s gumikesztyŇĪ volt csak rajtunk. Amikor kinyitottuk a termoszt, l√°ttuk, hogy a j√©g nagyr√©szt elolvadt, √©s az egyik k√©mcsŇĎ elt√∂rt. A jeges, v√©res v√≠zben √ľvegszil√°nkok √ļsztak. Kihal√°sztuk a trutym√≥b√≥l az √©pen maradt k√©mcs√∂vet, √©s elkezdt√ľk a kor szabv√°ny√°nak megfelelŇĎ m√≥dszerekkel patog√©nekre tesztelni.

S√°rgal√°znak nyoma sem volt, ahogy Lassa-l√°znak √©s t√≠fusznak sem. A kutat√≥k egerekbe oltott√°k a v√©rmint√°t, annak rem√©ny√©ben, hogy az ismeretlen k√≥rokoz√≥ elszaporodik benn√ľk, √©s az √°llatokb√≥l majd izol√°lhatj√°k. Napokig semmi nem t√∂rt√©nt, √©s arra gondoltak, a minta t√∂nkrement az el√©gtelen hŇĪt√©stŇĎl.

Azt√°n egym√°s ut√°n kezdtek megd√∂gleni az √°llatok. R√°j√∂tt√ľnk, hogy valami k√ľl√∂n√∂sen hal√°los volt a mint√°ban.

Advertisement

√öjabb mint√°k √©rkeztek Kinshas√°b√≥l az idŇĎk√∂zben elhunyt ap√°ca v√©r√©bŇĎl. A Vil√°geg√©szs√©g√ľgyi Szervezet ekkor utas√≠totta a belg√°kat, hogy k√ľldjenek mindent egy biztons√°gos angliai int√©zetbe. Piot fŇĎn√∂ke azonban be akarta fejezni a munk√°t, lesz, ami lesz:

Felkapott egy k√©mcs√∂vet, amiben v√≠rusos minta volt, de remegett a keze, √©s r√°ejtette egy koll√©ga l√°b√°ra. A k√©mcsŇĎ √∂sszet√∂rt. Az egyetlen gondolatom ez volt: ‚ÄěBassza meg!‚ÄĚ Azonnal fertŇĎtlen√≠tett√ľnk mindent, √©s a koll√©g√°nk szerencs√©re vastag bŇĎrcipŇĎt viselt. Egyik√ľnkkel sem t√∂rt√©nt semmi.

Advertisement

V√©g√ľl tudtak egy elektronmikroszk√≥pos k√©pet k√©sz√≠teni az ismeretlen v√≠rusr√≥l, ami egy√°ltal√°n nem hasonl√≠tott a s√°rgal√°z√©ra. Nagy volt, hossz√ļ, f√©regszerŇĪ. A rendk√≠v√ľl vesz√©lyes Marburg-v√≠rusra hasonl√≠tott, ami az ebol√°hoz hasonl√≥ v√©rz√©ses l√°zat okoz, √©s nev√©t a n√©metorsz√°gi Marburgr√≥l kapta, ahol a 60-as √©vekben t√∂bb laborat√≥riumi dolgoz√≥ hal√°l√°t okozta. Ezeket a v√≠rusokat 1982 √≥ta a Filoviridae csal√°dban gyŇĪjtik, mindegyik az ebolav√≠rushoz √©s a Marburg-v√≠rushoz hasonl√≥ v√©rz√©ses l√°zat okoz. Yambukuban ekkorra m√°r t√∂bb sz√°z ember halt meg a j√°rv√°nyban, Piot pedig csomagolt, √©s elindult Zaire-be:

Az elhunyt nŇĎv√©r √©s t√°rsai belg√°k voltak. Yambukuban, ami kor√°bban a Belga-Kong√≥hoz tartozott [ebbŇĎl a gyarmatb√≥l lett k√©sŇĎbb a f√ľggetlen Kong√≥, k√©sŇĎbbi nev√©n Zaire, mai nev√©n Kong√≥i Demokratikus K√∂zt√°rsas√°g], misszion√°rius k√≥rh√°zat tartottak fent. Amikor a belga korm√°ny elhat√°rozta, hogy valakit lek√ľld, azonnal jelentkeztem. 27 √©ves voltam, √©s egy kicsit √ļgy √©reztem magam, mint Tintin, a gyerekkori hŇĎs√∂m. Be kell vallanom, hogy megr√©szeg√≠tett a gondolat, hogy valami teljesen √ļjnak bukkanhatok nyom√°ra.

Advertisement

A v√≠rus terjed√©se ekkor m√©g ismeretlen volt, senki nem tudta, hogy testnedvek adj√°k emberrŇĎl emberre. Az esŇĎerdŇĎben a kutat√≥k v√©dŇĎruh√°t √©s gumikesztyŇĪt hordtak, Piot m√©g egy motoros v√©dŇĎszem√ľveget is felvett, de a Kinshas√°ban v√°s√°rolt g√°zmaszkjaik haszn√°lhatatlannak bizonyultak. Piot ekkor bel√°zasodott:

Magas l√°zam volt, f√°jt a fejem, hasmen√©sem volt [pont, mint az ebola t√ľnetei]. R√∂gt√∂n arra gondoltam, a fen√©be, ez m√°r az. De pr√≥b√°ltam megŇĎrizni a hidegv√©rem. Tudtam, hogy a t√ľnetek ak√°r egy m√°sik, √°rtalmatlan betegs√©g t√ľnetei is lehetnek. [‚Ķ] Egyed√ľl maradtam a szob√°mban √©s v√°rtam. Persze szemhuny√°snyit sem tudtam aludni, de m√°snapra szerencs√©re jobban lettem. Csak egy b√©lfertŇĎz√©s volt. Egy√©bk√©nt ez a legjobb dolog, ami t√∂rt√©nhet az ember √©let√©ben: szemben√©zni a hal√°llal, de t√ļl√©lni. Mindent megv√°ltoztatott bennem, az √©lethez val√≥ eg√©sz hozz√°√°ll√°somat.

Advertisement

Piot adta a vírus nevét is:

T√°rsaimmal √ľld√∂g√©lt√ľnk √©s iszogattunk egyik este, √©s arr√≥l besz√©lt√ľnk, hogy minek nevezz√ľk. Nem akartuk Yambuku-v√≠rusnak h√≠vni, mert √∂r√∂kk√© megb√©lyegezte volna a falut. T√©rk√©p l√≥gott a falon, √©s csapatunk amerikai fŇĎn√∂ke azt javasolta, keress√ľnk egy k√∂zeli foly√≥t, √©s nevezz√ľk el arr√≥l a v√≠rust. Az Ebola volt a legk√∂zelebbi foly√≥. √ögyhogy hajnali h√°romra vagy n√©gyre meg is volt a n√©v. De a t√©rk√©p kicsi volt √©s pontatlan. K√©sŇĎbb tudtuk meg, hogy a legk√∂zelebbi foly√≥ nem is az Ebola volt. De el√©g j√≥ n√©v, nem?

Advertisement

A yambukui ebolaj√°rv√°nyban 318 embert fertŇĎzŇĎd√∂tt meg, k√∂z√ľl√ľk 280-an meghaltak.

Advertisement

√Črdekes, hogy h√©tsz√°z kilom√©terrel √©szakkeletre ezzel p√°rhuzamosan ‚Äď 1976 nyar√°n-ŇĎsz√©n ‚Äď zajlott a m√°sik elsŇĎ ebolaj√°rv√°ny is, ami a szud√°ni Nzara textilgy√°r√°b√≥l indult, egy m√°sik v√≠rust√∂rzsbŇĎl. A nzarai j√°rv√°ny 284 fertŇĎz√∂ttj√©bŇĎl 151-en haltak meg. A kong√≥i hat√°rhoz k√∂zeli Nzara ma m√°r az idŇĎk√∂zben f√ľggetlenn√© v√°lt D√©l-Szud√°n r√©sze, tavaly m√°jusban az orsz√°gban dolgoz√≥ Mark√≥ Ferenc megl√°togatta a gy√°r romjait, √©s k√∂rbe is f√©nyk√©pezte a m√°ll√≥ sz√∂vŇĎg√©peket.

A yambukui j√°rv√°nyt a belga nŇĎv√©rek terjesztett√©k el azzal, hogy steriliz√°latlan tŇĪkkel adtak a helyi terhes nŇĎknek vitamininjekci√≥kat:

Elmondtuk a nŇĎv√©reknek sz√∂rnyŇĪ hib√°jukat, de visszatekintva azt mondan√°m, messze t√ļl finoman b√°ntunk a szavakkal. Minden ebolaj√°rv√°nynak kataliz√°torai voltak a k√≥rh√°zak, amelyek nem vett√©k figyelembe a higi√©niai elŇĎ√≠r√°sokat. Drasztikusan felgyors√≠tott√°k a v√≠rus terjed√©s√©t, vagy egyenesen ŇĎk csin√°ltak belŇĎle j√°rv√°nyt. Sajnos a mostani nyugati-afrikai j√°rv√°ny terjed√©s√©ben is gyal√°zatos szerepet j√°tszottak a k√≥rh√°zak.

Advertisement

Piot k√©sŇĎbb az AIDS-szel foglalkozott, √©s elŇĎsz√∂r nem is gondolta komolynak a tavaly decemberben kezdŇĎd√∂tt nyugat-afrikai j√°rv√°nyt. J√ļniusban lett csak sz√°m√°ra vil√°gos, hogy ez most nem olyan, mint a t√∂bbi, nem p√∂r√∂g le gyorsan √©s lokaliz√°ltan, mint az √∂sszes kor√°bbi. A j√°rv√°nyra nagyon lassan reag√°lt mindenki, mostanra exponenci√°lisan terjed, eddig k√∂r√ľlbel√ľl 3500 ember halt meg, m√°r Spanyolorsz√°gban √©s az Egyes√ľlt √Āllamokban is jelentettek eseteket. Piot azonban nem ettŇĎl f√©l:

Egy eur√≥pai vagy √©szak-amerikai j√°rv√°nyt hamar meg lehetne √°ll√≠tani. Engem jobban aggaszt az a sok ember, aki Indi√°b√≥l megy dolgozni √©s kereskedni Nyugat-Afrik√°ba. Egyik√ľknek kell csak megfertŇĎzŇĎdnie, majd hazamenni, a t√ľnetmentes idŇĎ alatt rokonokat l√°togatni, azt√°n betegen befek√ľdni egy k√∂zk√≥rh√°zba. Az orvosok √©s a nŇĎv√©rek Indi√°ban gyakran nem viselnek v√©dŇĎruh√°t. Azonnal megfertŇĎzŇĎdn√©nek, √©s elkezden√©k terjeszteni a v√≠rust.

Advertisement

Az ember egy√©bk√©nt v√©letlen gazd√°ja az ebolav√≠rusnak, √©s nem is k√ľl√∂n√∂sebben j√≥ gazda: t√ļl hamar meghalunk.

A v√≠rus szemsz√∂g√©bŇĎl nem k√≠v√°natos, hogy a gazdatest, amiben a v√≠rus szaporodni √≥hajt, ennyire gyorsan elpusztul. Sokkal jobban j√°rna, ha hosszabb ideig √©letben maradn√°nk.

Advertisement

Piot a mai napig nem tudja elfelejteni, hogy annak idején Yambukuban teljesen tehetetlenek voltak, és csak nézni tudták, ahogy pácienseik meghalnak.

Elvileg ma is csak ezt tudn√°nk tenni. Ez rendk√≠v√ľl lehangol√≥. De erŇĎsen motiv√°l, hogy csin√°ljak valamit. Szeretem az √©letet. Ez√©rt teszek meg mindent, hogy meggyŇĎzzem a vil√°g hatalmass√°gait, hogy v√©gre elegendŇĎ seg√≠ts√©get k√ľldjenek Nyugat-Afrik√°ba. Most!

Advertisement

Az eredeti interj√ļ n√©met√ľl a Der Spiegel szeptember 22-i sz√°m√°ban jelent meg, angol ford√≠t√°sban itt olvashat√≥. A c√≠mlapk√©pen Nyugat-Afrik√°ba k√©sz√ľlŇĎ n√©met orvosok gyakorolj√°k a v√©dŇĎruha visel√©s√©t (Timm Schamberger/Getty Images). A r√©gi k√©p az 1976-os zaire-i kutat√≥csoportr√≥l k√©sz√ľlt, Piot balr√≥l a m√°sodik (Joel Breman).