Nálatok laknak vadállatok? Tegye fel a kezét, aki skorpiókkal osztja meg lakhelyét!

Ok√©, csak vicceltem, nem hiszem, hogy itt a K√°rp√°t-medenc√©ben a keresztes p√≥kn√°l vesz√©lyesebb fenevaddal kellene egy fed√©l alatt √©lnie b√°rkinek, ez√©rt is h√∂kkentem meg, amikor egyik rokonunkn√°l ezzel a gyilkos kreat√ļr√°val szembes√ľltem vacsora ut√°n.

ElŇĎsz√∂r csak az tŇĪnt fel, hogy valami mozog a viaszosv√°szon ter√≠tŇĎn. Mutatom a feles√©gemnek, mire ŇĎ:

‚Äď Biztos egy hangya cipel valami morzs√°t.
‚Äď De nem, n√©zd m√°r meg jobban!
‚Äď Nincs rajtam szem√ľveg, hagyd m√°r!
‚Äď Ok√©, hol a makr√≥ funkci√≥ ezen a g√©pen? [Kattint, k√©pet visszan√©z, belezoomol...] √Ā√°√°√°, egy skorpi√≥!

B√©bi skorpi√≥ egy ny√≠rs√©gi tany√°n? R√©misztŇĎen, de egyben izgalmasan hangzik. √Čs bevallom, soha nem l√°ttam m√©g ilyen √≠zeltl√°b√ļt: n√©gy p√°r l√°b, plusz k√©t hatalmas, a testhez m√©rten ar√°nytalanul nagy oll√≥kban v√©gzŇĎdŇĎ kar. Viszont nincs farka √©s m√©rget fecskendezŇĎ full√°nkja, sz√≥val valami m√©gsem stimmel, nem lehet igazi skorpi√≥.

Advertisement

MielŇĎtt elharap√≥dzott volna a p√°nik, a v√©konyk√°n csordog√°l√≥ mobilnet seg√≠ts√©g√©vel felvil√°gosultunk (Google: tiny scorpion like bug). Kider√ľlt, hogy kis bar√°tunk √ļgynevezett √°lskorpi√≥, √©s t√∂bbek k√∂z√∂tt ezt tudtam meg r√≥la a Wikipedia seg√≠ts√©g√©vel:

Az √°lskorpi√≥k (Pseudoscorpiones) a p√≥kszab√°s√ļak (Arachnida) oszt√°ly√°nak egyik rendje. Vil√°gszerte elterjedtek, √©s gyakoriak. Test√ľk kicsiny, 2-8 millim√©ter hossz√ļ, toj√°sdad, vagy hossz√ļk√°s. Test√ľk tagol√≥d√°sa hasonl√≠t a skorpi√≥k√©ra, csak m√©ret√ľkben van elt√©r√©s, illetve abban, hogy ut√≥test√ľk v√©ge nem keskenyedik el farokszerŇĪen √©s nem v√©gzŇĎdik m√©regt√∂visben. ElŇĎtest√ľk√∂n h√°tpajzsot viselnek, ut√≥test√ľk 11 vagy 12 szelv√©nyŇĪ. Tapogat√≥l√°buk nagy, ennek ‚Äď √°ltal√°ban fogazott ‚Äď oll√≥j√°val fogj√°k meg zs√°km√°nyukat, √©s v√©dekeznek vele. M√©regmirigyet is viselhetnek rajta.

A legtöbb faj fák kérge, mohák, levelek alatt, állatok vackában él, de van olyan faj is, amely régi könyvek lapjai között él (Cheiridium museorum). Ragadozók, táplálékukat ollóik segítségével kaparintják meg, többnyire apró rovarokkal, atkákkal táplálkoznak. Támadóikkal szemben ollóikkal védekeznek. Egyes fajok legyekbe kapaszkodnak és azokkal vitetik magukat.

Advertisement

A mi kis háziállatunk így nézett ki:

H√°t nem aranyos?