This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Csak akkora, mint egy hangya, mégis ránk hozta a frászt

Illustration for article titled Csak akkora, mint egy hangya, mégis ránk hozta a frászt

Nálatok laknak vadállatok? Tegye fel a kezét, aki skorpiókkal osztja meg lakhelyét!

Advertisement

Oké, csak vicceltem, nem hiszem, hogy itt a Kárpát-medencében a keresztes póknál veszélyesebb fenevaddal kellene egy fedél alatt élnie bárkinek, ezért is hökkentem meg, amikor egyik rokonunknál ezzel a gyilkos kreatúrával szembesültem vacsora után.

Először csak az tűnt fel, hogy valami mozog a viaszosvászon terítőn. Mutatom a feleségemnek, mire ő:

– Biztos egy hangya cipel valami morzsát.
– De nem, nézd már meg jobban!
– Nincs rajtam szemüveg, hagyd már!
– Oké, hol a makró funkció ezen a gépen? [Kattint, képet visszanéz, belezoomol...] Áááá, egy skorpió!

Advertisement

Bébi skorpió egy nyírségi tanyán? Rémisztően, de egyben izgalmasan hangzik. És bevallom, soha nem láttam még ilyen ízeltlábút: négy pár láb, plusz két hatalmas, a testhez mérten aránytalanul nagy ollókban végződő kar. Viszont nincs farka és mérget fecskendező fullánkja, szóval valami mégsem stimmel, nem lehet igazi skorpió.

Illustration for article titled Csak akkora, mint egy hangya, mégis ránk hozta a frászt
Advertisement

Mielőtt elharapódzott volna a pánik, a vékonykán csordogáló mobilnet segítségével felvilágosultunk (Google: tiny scorpion like bug). Kiderült, hogy kis barátunk úgynevezett álskorpió, és többek között ezt tudtam meg róla a Wikipedia segítségével:

Az álskorpiók (Pseudoscorpiones) a pókszabásúak (Arachnida) osztályának egyik rendje. Világszerte elterjedtek, és gyakoriak. Testük kicsiny, 2-8 milliméter hosszú, tojásdad, vagy hosszúkás. Testük tagolódása hasonlít a skorpiókéra, csak méretükben van eltérés, illetve abban, hogy utótestük vége nem keskenyedik el farokszerűen és nem végződik méregtövisben. Előtestükön hátpajzsot viselnek, utótestük 11 vagy 12 szelvényű. Tapogatólábuk nagy, ennek – általában fogazott – ollójával fogják meg zsákmányukat, és védekeznek vele. Méregmirigyet is viselhetnek rajta.

A legtöbb faj fák kérge, mohák, levelek alatt, állatok vackában él, de van olyan faj is, amely régi könyvek lapjai között él (Cheiridium museorum). Ragadozók, táplálékukat ollóik segítségével kaparintják meg, többnyire apró rovarokkal, atkákkal táplálkoznak. Támadóikkal szemben ollóikkal védekeznek. Egyes fajok legyekbe kapaszkodnak és azokkal vitetik magukat.

Advertisement

A mi kis háziállatunk így nézett ki:

Illustration for article titled Csak akkora, mint egy hangya, mégis ránk hozta a frászt
Advertisement

Hát nem aranyos?

Share This Story

Get our newsletter