A 90 sz√°zal√©kuk, k√∂sz√∂ni sz√©pen, ha nincs is t√ļl j√≥l ott, ahol van, nem pr√≥b√°l Nyugatra j√∂nni. Az Index el√©g √©rdekes cikket hozott √∂ssze a sz√≠r menek√ľltek sz√°m√°r√≥l.

Az ENSZ Menek√ľlt√ľgyi FŇĎbiztoss√°g√°nak adatai szerint a k√∂zel 4 milli√≥ sz√≠r menek√ľltbŇĎl ‚Äď √∂sszesen 12 milli√≥an hagyt√°k el az otthonukat a 20 milli√≥s lakoss√°gb√≥l, de 8 milli√≥an az orsz√°g hat√°rain bel√ľl maradtak ‚Äď j√ļlius v√©g√©ig 350 ezer jutott el Eur√≥p√°ba. Ezzel szemben a Sz√≠ri√°val szomsz√©dos orsz√°gokba t√©nyleg rengetegen v√°ndoroltak:

  • A 4,5 milli√≥s Libanon h√°rom √©v alatt 1,2 milli√≥ menek√ľltet fogadott be.
  • A 6,5 milli√≥s Jord√°nia 650 ezret.
  • A 90 milli√≥s T√∂r√∂korsz√°g pedig k√©tmilli√≥ sz√≠rt.

√Čs a legt√∂bb menek√ľlt nem is akar tov√°bbmenni onnan, ahova elsŇĎre eljutott. A T√∂r√∂k V√∂r√∂s F√©lhold adatai alapj√°n p√©ld√°ul az ottani k√©tmilli√≥ 78 sz√°zal√©ka a legmenŇĎbb eur√≥pai orsz√°gokba se menne, ha tehetn√©. A szak√©rtŇĎk szerint ennek t√∂bb oka van: az embercsemp√©szet p√©nzbe ker√ľl, a sz√≠rek nem sz√≠vesen hagyn√°k el v√©gleg a haz√°jukat, ahol m√°r van kapcsolatrendszer√ľk, √©s a K√∂zel-Kelet orsz√°gaiban jobban is boldogulnak. R√°ad√°sul a t√∂r√∂k√∂k t√∂bbs√©ge nem csin√°l probl√©m√°t abb√≥l, hogy befogadj√°k az orsz√°gba a menek√ľlteket.

Advertisement

Ez még talán tényleg nem népvándorlás.