This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Csak a menekültek töredéke akar Európába jönni

A 90 százalékuk, köszöni szépen, ha nincs is túl jól ott, ahol van, nem próbál Nyugatra jönni. Az Index elég érdekes cikket hozott össze a szír menekültek számáról.

Advertisement

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint a közel 4 millió szír menekültből – összesen 12 millióan hagyták el az otthonukat a 20 milliós lakosságból, de 8 millióan az ország határain belül maradtak – július végéig 350 ezer jutott el Európába. Ezzel szemben a Szíriával szomszédos országokba tényleg rengetegen vándoroltak:

  • A 4,5 milliós Libanon három év alatt 1,2 millió menekültet fogadott be.
  • A 6,5 milliós Jordánia 650 ezret.
  • A 90 milliós Törökország pedig kétmillió szírt.

És a legtöbb menekült nem is akar továbbmenni onnan, ahova elsőre eljutott. A Török Vörös Félhold adatai alapján például az ottani kétmillió 78 százaléka a legmenőbb európai országokba se menne, ha tehetné. A szakértők szerint ennek több oka van: az embercsempészet pénzbe kerül, a szírek nem szívesen hagynák el végleg a hazájukat, ahol már van kapcsolatrendszerük, és a Közel-Kelet országaiban jobban is boldogulnak. Ráadásul a törökök többsége nem csinál problémát abból, hogy befogadják az országba a menekülteket.

Advertisement

Ez még talán tényleg nem népvándorlás.

Share This Story

Get our newsletter