Csak a biztosítékot lecsapva tudták leállítani a Bazilika megvadult harangját

A Cink a sekrestyéstől megtudta, miért harangoztak több mint fél órán át, miután önállósította magát a Bazilika harangkongató automatája.

Advertisement

Boldogok lehettek ma a Szent István téren lebzselő turisták, megfigyeltem ugyanis már korábban, hogy harangozás idején ismeretlen okból tripla lelkesedéssel fényképezik az épületet. Erre most kaptak egy igen hosszú ajándék harangzúgást.

Advertisement

A sekrestyéssel pont akkor sikerült összefutnom, amikor visszaérkezett az irodájába a harangtoronyból. Eléggé izgatott volt, de ha jól értettem, az egész azzal kezdődött, hogy a harang kora délután akkor szólalt meg, amikor nem kellett volna neki, mire valaki belenyúlt a rendszerbe, hogy leállítsa, de pont ellenkező hatást váltott ki. Jó ideig nem tudták, mit kezdjenek vele, csak kongott, mint az istennyila, de a végén meglett a paposan egyszerű megoldás: lecsapták a biztosítékot.

Emiatt tapasztalhattuk a korábbi posztunkban leírt jelenséget, miszerint a jó félórás menet vége felé a kongás egyre lassult és halkult. Merthogy a nehéz harang nem kapásból áll le a lengéssel az áram hirtelen elvétele után. Ez természetesen minden normális harangozáskor hallható jelenség, de most mintha jóval tovább tartott volna a lecsengés is.

Advertisement

Emberünk azt még nem tudta, hogy mikor érnek ide a szerelők. A probléma súlyosságától függ, hogy mikor lesz legközelebb harangozás.

A horrorfilmeket idéző videót NAK kolléga készítette az elszabadult harang utolsó kongásaikor.

Share This Story

Get our newsletter