A Cink a sekresty√©stŇĎl megtudta, mi√©rt harangoztak t√∂bb mint f√©l √≥r√°n √°t, miut√°n √∂n√°ll√≥s√≠totta mag√°t a Bazilika harangkongat√≥ automat√°ja.

Boldogok lehettek ma a Szent Istv√°n t√©ren lebzselŇĎ turist√°k, megfigyeltem ugyanis m√°r kor√°bban, hogy harangoz√°s idej√©n ismeretlen okb√≥l tripla lelkesed√©ssel f√©nyk√©pezik az √©p√ľletet. Erre most kaptak egy igen hossz√ļ aj√°nd√©k harangz√ļg√°st.

A sekresty√©ssel pont akkor siker√ľlt √∂sszefutnom, amikor vissza√©rkezett az irod√°j√°ba a harangtoronyb√≥l. El√©gg√© izgatott volt, de ha j√≥l √©rtettem, az eg√©sz azzal kezdŇĎd√∂tt, hogy a harang kora d√©lut√°n akkor sz√≥lalt meg, amikor nem kellett volna neki, mire valaki beleny√ļlt a rendszerbe, hogy le√°ll√≠tsa, de pont ellenkezŇĎ hat√°st v√°ltott ki. J√≥ ideig nem tudt√°k, mit kezdjenek vele, csak kongott, mint az istennyila, de a v√©g√©n meglett a paposan egyszerŇĪ megold√°s: lecsapt√°k a biztos√≠t√©kot.

Advertisement

Emiatt tapasztalhattuk a korábbi posztunkban leírt jelenséget, miszerint a jó félórás menet vége felé a kongás egyre lassult és halkult. Merthogy a nehéz harang nem kapásból áll le a lengéssel az áram hirtelen elvétele után. Ez természetesen minden normális harangozáskor hallható jelenség, de most mintha jóval tovább tartott volna a lecsengés is.

Ember√ľnk azt m√©g nem tudta, hogy mikor √©rnek ide a szerelŇĎk. A probl√©ma s√ļlyoss√°g√°t√≥l f√ľgg, hogy mikor lesz legk√∂zelebb harangoz√°s.

Advertisement

A horrorfilmeket id√©zŇĎ vide√≥t NAK koll√©ga k√©sz√≠tette az elszabadult harang utols√≥ kong√°saikor.