√Čn nem hiszem, hogy Orb√°n Viktor szŇĪk nadr√°gos matematikusai j√≥l sz√°molnak. EllenkezŇĎleg, √©n azt hiszem, hogy a Fidesz ostob√°bb, mint valaha, √©s a veszt√©be rohan. Persze nem k√°r √©rte.

Szily tegnap m√°r kifejtette r√©szletesen, hogy mi motiv√°lhatja a magyar minisztereln√∂knek a hal√°lb√ľntet√©s napirenden tart√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ mondatait. Nyilv√°n ugyanaz, ami a bev√°ndorl√°sos nemzeti konzult√°ci√≥ ŇĎr√ľlet√©t. Gyeng√ľl a Fidesz, fogy a szufla, csak a c√©lfutball j√≥, m√°s nem.

Unom m√°r ism√©telgetni, de mit tehetn√©k: a rezsics√∂kkent√©s bej√∂tt, √©s most, hogy a var√°zsereje elillant ‚Äď j√≥ sok√°ig kitartott ‚Äď, kell helyette tal√°lni valami m√°st. Nem is tudom, m√≥k√°snak vagy √©szbont√≥nak nevezzem-e, hogy a Jobbik topikjainak szimpla leny√ļl√°s√°t tal√°lta ki az agytr√∂szt. Inkei Benc√©nek elsŇĎ r√°n√©z√©sre nem volt igaza, amikor balliber√°lis fordulatot vizion√°lt. Pedig az klassz lett volna, √©s nem is csak mint hossz√ļ t√°v√ļ humorforr√°s. Hanem az√©rt is, mert a Fidesznek egyszer m√°r siker√ľlt elfoglalnia egy t√©rfelet, amihez kor√°bban semmi k√∂ze nem volt. √úgyesen haszn√°lt√°k ki a 90-es √©vek k√∂zep√©n, hogy jobbfelŇĎl mindenki mulya √©s t√∂ketlen. Most a baloldalon t√∂ketlen mindenki, itt volt az alkalom. Nem ezt az utat v√°lasztott√°k.

Advertisement

Azt v√°lasztott√°k, hogy megpr√≥b√°lj√°k megker√ľlni Vona G√°bor√©kat jobbr√≥l. Ez√©rt elŇĎbb a bev√°ndorl√≥kra ugrottak, majd a hal√°lb√ľntet√©st is siker√ľlt elŇĎvenni. Ha ez a p√°lya, akkor k√∂vetkezŇĎnek a cig√°nyoz√°s adja mag√°t, ut√°na lehet zsid√≥zni is keveset pr√≥bak√©ppen.

Advertisement

Ann√°l ink√°bb, hogy ezt a k√©t topikot a cukimuki Jobbik az ut√≥bbi idŇĎben hanyagolni pr√≥b√°ln√°, nem illik ahhoz a h√≠res huszonegyedik sz√°zadis√°gukhoz. T√©nyleg, azt √©szrevett√©tek, hogy Von√°√©k ezt a 21. sz√°zad dolgot tolj√°k most m√°r folyamatosan, sz√≥ szerint, napi rendszeress√©ggel. N√°lam Tapolca ut√°n esett le a vonatkoz√≥ tantusz ‚Äď mi tagad√°s, val√≥ban mark√°ns k√ľl√∂nbs√©gek voltak p√©ld√°ul a jobbikos √©s a szocialista jel√∂ltek √©s k√∂rnyezet√ľk fotogr√°fi√°in ‚Äď, az√≥ta figyelek. Tegnap d√©lut√°n ezzel a c√≠mmel kaptunk k√∂zlem√©nyt a p√°rtt√≥l: ‚ÄúOrb√°n XX. sz√°zadi elk√©pzel√©sei helyett a Jobbik modern, XXI. sz√°zadi ad√≥rendszert k√≠v√°n‚ÄĚ.

A magam r√©sz√©rŇĎl nem l√°tom k√ľl√∂n√∂sebben 21. sz√°zadinak a Jobbikot sem, de hogy a Fidesz √©s Orb√°n t√©nyleg leragadt valahol a m√ļltban ‚Äď K√°d√°rt is szok√°s mostan√°ban emlegetni, hiszen tudj√°tok ‚Äď, √©s hogy nem lesz onnan k√∂nnyŇĪ √ļjraindulnia, az biztosnak tŇĪnik.

Van egy-k√©t fontos n√ľansz ugyanis. Az egyik, hogy m√°r eleve a matek sem stimmel. Orb√°n Viktor √©s a Fidesz ‚Äď minden ellenkezŇĎ h√≠resztel√©ssel szemben ‚Äď nem a kommunizmus√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen lett valaki √©s valami. Hogy annak h√°la maradt a k√©tharmad 2014-ben, az igaz, de hajlamos vagyok azt hinni, hogy a r√©gi h√≠vek nem kis r√©sze m√°r csak jobb h√≠j√°n tartott ki mellette ekkor. Az elsŇĎ k√©t siker√©t m√°shogy √©s m√°ssal aratta a p√°rt, nem v√©letlen, hogy akkora balh√© lett a berkekben GFG polg√°ri magyarorsz√°gos ŇĎszintes√©gi rohama ut√°n. Most meg azt l√°tom ‚Äď az olvas√≥ felsz√≥l√≠t√°sa nyom√°n kajtattam egy darabig a konzult√°ci√≥t kritik√°tlanul ajn√°roz√≥ jobbos v√©lem√©nyek ut√°n, kev√©s eredm√©nnyel ‚Äď, hogy nem aratnak osztatlan sikert a fordulat elemei. De ha aratn√°nak is, mi lenne? Von√°√©k most m√°r t√ļl nagyok ahhoz, hogy el lehessen sz√≠vni elŇĎl√ľk az √∂sszes oxig√©nt. Az lenne a csodastrat√©gia l√©nyege, hogy a Fidesz kimegy a sz√©lre, a Jobbik beh√ļz√≥dik k√∂z√©pre? Ez j√∂n a centr√°lis erŇĎt√©r helyett? Helycser√©s t√°mad√°s?

Advertisement

A m√°sik meg az, hogy a matek nem minden. Kell legyenek dolgok, amikkel nem sz√≥rakozunk. M√©g a mai posztmodern politik√°ban is. Nemcsak az√©rt, mert immor√°lis, hanem az√©rt is, mert vesz√©lyes. A hal√°lb√ľntet√©ssel nem az a probl√©ma, hogy nem engedi az Eur√≥pai Uni√≥ ‚Äď √©s nem √©rv mellette, hogy az Egyes√ľlt √Āllamokban van ilyen ‚Äď, hanem az, hogy kultur√°lisan √©s elvi alapon elfogadhatatlan. Ahogy szint√©n egy kommentelŇĎnk √≠rta: a hal√°l abszol√ļt, a b√≠r√≥i d√∂nt√©s nem. Ilyen egyszerŇĪ ez.

S akkor arr√≥l m√©g nem is esett sz√≥, hogy az effajta politikai kalandorkod√°s kontraprodukt√≠v. Azt gondolom, el lehet boh√≥ckodni ezekkel a megfelelŇĎ k√∂z√∂ns√©g elŇĎtt ‚Äď ahogyan a cig√°nyoz√°sra √©s a zsid√≥z√°sra is lenn√©nek vevŇĎk ‚Äď, csak nem biztos, hogy hoz annyit amott, amennyit elvisz emitt. A jobbos sajt√≥ ‚Äď √©s a jobbos √©rtelmis√©g marad√©ka ‚Äď szerintem nemcsak az√©rt nem hejehuj√°zik mostan√°ban Orb√°n Viktornak, mert Simicska Lajos kez√©ben √©s zseb√©ben van. Legal√°bb r√©szben az√©rt is, mert nincs oka hejehuj√°zni. P√©ld√°ul, mert leszarj√°k. √Čs erre nem lesz el√©g v√°lasznak sem a k√∂zszolg√°latinak hazudott p√°rtt√©v√©, sem a tuningolt Napi Gazdas√°g.

Advertisement

Az elbizonytalanod√°s, az elkedvetlened√©s, a sz√©tes√©s temp√≥san folytat√≥dik. A Fidesz elk√∂nyvelte annak idej√©n, hogy van egy kitart√≥, massz√≠v √©s list√°zott t√°bora, amelyre mindig sz√°m√≠that ‚Äď hiszen annyira r√ľhelli az MSZP √©s az SZDSZ maradv√°nyait, hogy f√°t lehet v√°gni a h√°t√°n ‚Äď, √©s √ļgy kell politiz√°lnia, hogy ezek mell√© a sok sz√°zezrek mell√© hozzon m√©g v√°laszt√≥kat valahogy. A meg√©lhet√©si bev√°ndorl√≥z√°s √©s a hal√°lb√ľntet√©sez√©s hozhat ilyeneket, k√©ts√©gtelen. Csakhogy ŇĎk ugyan√ļgy elsz√°llnak az elsŇĎ sz√©llel. Azok viszont, akiket ez a minden kor√°bbin√°l k√©ptelenebb elvtelens√©g √©s demag√≥gia apr√°nk√©nt eltasz√≠t, hi√°nyozni fognak. Nem nekem. Nekik.

Al√°h√ļzn√°m m√©g egyszer a fontosat. Ami az elŇĎzŇĎ orb√°ni ciklusban, ciklusokban ment, az a baloldaliakat √©s a liber√°lisokat hal√°lra irrit√°lta, de ŇĎk nem sz√°m√≠tottak a fideszes logika szerint. Ňźket am√ļgy sem tudt√°k volna meggyŇĎzni soha semmirŇĎl. A komcsi megold√°sokkal magukhoz √©desgetett t√∂bbiek ‚Äď akik a k√©tharmadhoz kellettek ‚Äď morzsol√≥dgattak, de ŇĎk tal√°n visszar√°nthat√≥k √ļjabb komcsi megold√°sokkal. De most nem r√≥luk van sz√≥, sem egyikrŇĎl, sem m√°sikr√≥l. Hanem azokr√≥l, akik elhitt√©k, mert el akart√°k hinni, hogy a jobboldal jobb.

Advertisement

Vagyis: a Fideszt meg fogj√°k b√ľntetni. Nem a szocik-liber√°lisok, √©s nem is a radik√°lisok.

A saj√°tjaik.

√ögyhogy a 21. sz√°zadot megcsin√°lja majd valaki m√°s. Nem biztos, hogy ez j√≥ lesz nek√ľnk, na de annak sincs okunk √∂r√ľlni, ami van. H√°t istenem, az √©let sose volt fen√©kig tejfel itt!