"Orb√°n csokra hitv√°ny mŇĪvir√°g, a k√°v√©ja undor√≠t√≥ l√∂tty." Csak √≠nyenceknek mondom, hogy Gyurcs√°ny Ferenc lantos-cicanadr√°gos trubad√ļrja, a Szerelmes Debreczeni √©ktelen cicaharagra gerjedt. Mert TGM ugyanabban az interj√ļban b√°ntotta a neki legfontosabb k√©r F√ČRFIT, Antall J√≥zsefet √©s Gyurcs√°ny Ferencet.

Az igen hossz√ļ √≠r√°s legviccesebb r√©sze, amikor a szerzŇĎ egy vall√°sos fanatikus minden st√≠lus- √©s szem√©lyis√©gjegy√©t bemutatva √∂rj√∂ng azon, hogy TGM szerint az antiorb√°nizmus vall√°s. Debreczeni egy√©bk√©nt az egyetlen szerzŇĎ jelenleg a piacon, aki egy-egy ilyen lend√ľletes √≠r√°ssal kifejezetten k√©pes kedvet csin√°lni az Orb√°n-rendszerhez. Hogy ne kelljen elolvasni 28 bekezd√©st od√°ig, ideteszem a v√©g√©re.

√Ām ezek apr√≥s√°gok. Tam√°s G√°sp√°r Mikl√≥s aktu√°lisan legs√ļlyosabb √©s legborn√≠rtabb politikai kijelent√©se a k√∂vetkezŇĎ: ‚Äěaz antiorb√°nizmus‚Ķ nem politikai ir√°nyzat, hanem vall√°s.‚ÄĚ Ez s√ļlyos. Mert √°ltal√°ban: vall√°s csak hitre alapulhat ‚Äď tagad√°sra nem. (Mifel√©nk: szeretetre ‚Äď nem pedig gyŇĪl√∂letre.) Konkr√©tan: ahhoz pedig, hogy valaki megvesse azt az embert, aki t√©nyleg vall√°st csin√°lt a politik√°b√≥l, mag√°t a J√≥, ellenfeleit a Gonosz k√©pviselŇĎinek hazudva; aki kitagadta ŇĎket a haz√°b√≥l; aki a parlamentbŇĎl az utc√°ra vitte a politik√°t, az ottani erŇĎszak igazol√°s√°t√≥l, sŇĎt gerjeszt√©s√©tŇĎl sem riadva vissza; aki a b√°rmily hitv√°ny, √°m m√©giscsak demokratikus verseng√©st politikai h√°bor√ļv√° v√°ltoztatta, ahol nem az ellenf√©l legyŇĎz√©se, hanem az ellens√©g megsemmis√≠t√©se a c√©l; aki uralomra ker√ľlve f√∂lsz√°molta a rozoga, de m√©giscsak mŇĪk√∂dŇĎ jog√°llamot; aki megb√©n√≠totta a hatalommegoszt√°s int√©zm√©nyrendszer√©t; aki mindent elk√∂vet annak √©rdek√©ben, hogy a demokr√°cia m√°sik alapint√©zm√©ny√©t, a korm√°nyzat korrekt v√°laszt√°sok r√©v√©n val√≥ lecser√©lhetŇĎs√©g√©t is kiiktassa (s m√©g sorolhatn√°m, amit Tam√°s G√°sp√°r Mikl√≥s persze maga is tud: nem kell sz√°m√°ra id√©znem, hogy ‚Äď szemben Antallal ‚Äď milyen √≠t√©letek vannak forgalomban Orb√°nr√≥l a nyugati demokratikus vil√°gban), nos ennek az embernek a megvet√©s√©hez nem vall√°sosnak, csup√°n demokrat√°nak kell lenni.