V√©gre c√©lba √©rt Puzs√©r R√≥bert fŇĎ√°ll√°s√ļ troll akci√≥ja, siker√ľlt kibor√≠tania Hajd√ļ P√©tert. Puzs√©r tegnap ezt a diadalittas jelent√©st posztolta ki:

Mire az im√©nt megj√∂tt Hajd√ļ v√°lasza:

A dundi mŇĪsorvezetŇĎ-producer facebookos kirohan√°s√°ban nekem az "√∂njel√∂lt kritikus" fordulat tetszett a legjobban. Hajd√ļ am√ļgy √∂sszekeveri, nem Budapest Tv, hanem r√°di√≥ volt az, ahol Puzs√©rnak mŇĪsora volt.

Advertisement

Fogalmam sincs, mi volt az utols√≥ csepp a poh√°rban, de Hajd√ļ gyerekeire tett utal√°sa miatt nem kiz√°rt, hogy ez a szerdai Puzs√©r-bejegyz√©s:

Az √ļjgazdag p√©niszmutogat√°s egy √ļjabb dimenzi√≥j√°val sokkolt√°k a t√°rsadalmat Hajd√ļ P√©ter√©k, amikor egy gasztro-reality - al√°bbi link nyom√°n tal√°lhat√≥ - prom√≥ci√≥j√°nak keret√©ben k√∂zszeml√©re bocs√°tott√°k f√©nyŇĪzŇĎ otthonunkat. Csak a gyerekek gardr√≥bszob√°ja akkora, ahol m√°shol komplett csal√°dok √©lnek, √©s annyi √°ruval van felt√∂ltve, mint egy √∂tvenezer fŇĎs telep√ľl√©s √°ruh√°z√°nak gyermekoszt√°lya. A t√∂bbi szob√°ban is csak √ļgy cs√∂p√∂g a p√©nz a falakb√≥l meg a b√ļtorokb√≥l, mik√∂zben a Hajd√ļ-rezidencia egy lakberendez√©si magazin steril intimit√°s n√©lk√ľlis√©g√©t sug√°rozza. Egy pillanatra az Amerikai pszicho milli√°rdos fŇĎhŇĎs√©nek, a pszichopata Patrick Batemannek az apartmanja jut eszembe - √∂r√∂mmel olvasn√°m egy pszichol√≥gus v√©lem√©ny√©t Hajd√ļ lak√°s√°r√≥l. Az eg√©sz ingatlan olyan, mintha nem is lakn√°nak benne emberek, mintha nem is kellene otthonk√©nt szolg√°lnia, mintha az egyetlen funkci√≥ja az lenne, hogy Hajd√ļ√©k reprezent√°ljanak vele.

Ennek a lak√°snak a mutogat√°sa nem puszt√°n kultur√°latlans√°gr√≥l, rossz √≠zl√©srŇĎl meg √ļjburzso√° kivagyis√°gr√≥l tan√ļskodik, hanem a mag√°t √ļjs√°g√≠r√≥nak k√©pzelŇĎ f√©ll√©ny nyilv√°nval√≥ ostobas√°g√°r√≥l is. A milli√°rdos haverokkal t√∂lt√∂tt k√ľlf√∂ldi nyaral√°sok, telel√©sek √©s egy√©b egzotikus idŇĎt√∂lt√©sek olyan m√©rt√©kben torz√≠tott√°k Hajd√ļ k√©p√©t a val√≥s√°gr√≥l, hogy nem veszi √©szre: abban az orsz√°gban, ahol sok sz√°zezer csal√°d nyomorog √©s retteg, hogy elvesz√≠ti a tetŇĎt a feje f√∂l√ľl, ahol milli√≥knak a s√°rga csekk kifizet√©se a probl√©ma, ott ennek a vill√°nak a tr√≥feak√©nt val√≥ k√∂rbehordoz√°sa nem m√°s, mint g√°tl√°stalan provok√°ci√≥, szoci√°lis izgat√°s, a t√°rsadalom szem√©rmetlen √©s felelŇĎtlen hergel√©se. Az a t√∂rt√©net jut eszembe, amikor nem sokkal a francia forradalom kirobban√°sa ut√°n Marie Antoinette-nek jelentett√©k, hogy a t√∂meg az utc√°ra vonult, mert nincs keny√©r, mire v√°laszul a kir√°lyn√© √≠gy k√©rdezett vissza: "Akkor mi√©rt nem esznek kal√°csot?

Hajd√ļ az irigys√©ggel fog v√°daskodni, amikor szembes√ľl majd a sz√©les k√∂rŇĪ felh√°borod√°ssal. Pedig arr√≥l itt sz√≥ sincs. Ha a r√°k ellenszer√©t fedezte volna fel, vagy mondjuk megalkotta volna a Rubik-kock√°t, minden arcpir√≠t√≥ √≠zl√©stelens√©g ellen√©re sz√≥ n√©lk√ľl hagyn√°m a kivagyi magamutogat√°st. Csakhogy Hajd√ļ P√©ter √ļgy telev√≠zi√≥s producer, hogy a mŇĪsorai nem csak szarok, de m√©g csak nem is sikeresek, √ļgy mŇĪsorvezetŇĎ, hogy nem tud besz√©lni, amihez viszont kiv√°l√≥an √©rt, az a feles√©ge meztelen segg√©nek a c√≠mlapokon val√≥ ki√°rus√≠t√°sa, egysz√≥val jogos a k√©rd√©s, hogy val√≥s piaci viszonyok k√∂z√∂tt vagy egy igazs√°gos t√°rsadalomban mi j√°rna mindez√©rt? B√∂rt√∂n? Tal√°n nem. De ha Hajd√ļnak ez j√°r, akkor a legalkalmatlanabb hegesztŇĎnek minimum a fertŇĎdi Esterh√°zy-kast√©ly.

Az igazi √°ldozatok azonban a gyerekek. Moh√≥ √©s g√°tl√°stalan sz√ľleik elveszik tŇĎl√ľk a gyerekkorukat, a csal√°d intimit√°s√°t, v√°s√°ri mutatv√°nyos majmokk√©nt hordozz√°k k√∂rbe ŇĎket a m√©di√°ban, hogy apu meg anyu karrierje √©s banksz√°ml√°ja m√©g nagyobb fordulatsz√°mon p√∂r√∂gj√∂n. Kev√©s gyerek sz√ľletik ilyen szerencs√©s √©s szerencs√©tlen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√©, mint ŇĎk ketten. Az aj√°nd√©kok, a ruh√°k sokas√°ga a sz√ľks√©gletek sz√°zszoros√°n t√ļl m√°r legal√°bb annyira g√°tolj√°k az eg√©szs√©ges szem√©lyis√©gfejlŇĎd√©st, mint az, hogy a kirakatgyerekek a h√©tk√∂znapjaikat orden√°r√© bulv√°rlapok szennyes has√°bjai k√∂zt kell, hogy √©lj√©k.

Advertisement

Illusztráció: NAK