Nemcsak az egyik legprodukt√≠vabb sz√≠n√©sz volt, de az egyik legfontosabb eur√≥pai cs√°sz√°r lesz√°rmazottja, k√©m, lovag, v√≠v√≥bajnok, opera- √©s met√°l√©nekes is. A nemr√©g elhunyt sz√≠n√©sz √©let√©rŇĎl az io9 szedett √∂ssze 22 √©rdekes t√©nyt.

Advertisement

Ezek a legizgalmasabbak:

 • Christopher Lee √©desanyja egy olasz gr√≥fnŇĎ, Nagy K√°roly frank cs√°sz√°r lesz√°rmazottja volt. Nagy K√°rolyt tartj√°k N√©metorsz√°g, Franciaorsz√°g, √©s am√ļgy Eur√≥pa atyj√°nak is.
 • Gyerekkor√°ban tal√°lkozott Raszputyin felt√©telezett gyilkosaival, Juszupov herceggel √©s Dimitrij Pavlovics fŇĎherceggel.
 • 17 √©ves kor√°ban tan√ļja volt Eugen Weidmann hal√°l√°nak, ŇĎ volt az utols√≥ ember, akit guillotine √°ltal, nyilv√°nosan v√©geztek ki Franciaorsz√°gban.
 • A m√°sodik vil√°gh√°bor√ļban az angol l√©gierŇĎ k√ľl√∂nleges osztag√°nak egyik tagja, illetve k√©mje volt, n√©ha napi √∂t k√ľldet√©st is v√©grehajtott. Dolgozott √Čszak-Afrik√°ban, k√∂zremŇĪk√∂d√∂tt Szic√≠lia elfoglal√°s√°ban, megakad√°lyozott egy zend√ľl√©st, egy √©ven bel√ľl hatszor kapta el a mal√°ri√°t, de a Vez√ļvot is megm√°szta, r√°ad√°sul h√°rom nappal a vulk√°n kit√∂r√©se elŇĎtt.
 • A h√°bor√ļ ut√°n n√°cikra vad√°szott, azt√°n 25 √©ves kor√°ban ‚Äď ez ‚Äė47-ben volt ‚Äď a sz√≠n√©szet fel√© fordult. Ja, mert a fenti tetteket m√©g 25 √©ves kora elŇĎtt hajtotta v√©gre. √Čn is annyi vagyok most, durva belegondolni.
 • Christopher Lee mostoha-unokatestv√©re Ian Fleming, James Bond megalkot√≥ja, aki egy√©bk√©nt Lee-t szerette volna Bond szerep√©ben l√°tni, t√∂bbek k√∂z√∂tt a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļs karrierje miatt.
 • Az √∂tvenes √©vekben Lee eljegyezte Henriette von Rosent, Fritz von Rosen gr√≥f l√°ny√°t. A gr√≥f nem kedvelte Lee-t, mag√°nnyomoz√≥kkal is ellenŇĎriztette, √©s megtiltotta, hogy a sz√≠n√©sz elvegye a l√°nyt, hacsak Lee meg nem kapja a sv√©d kir√°ly √°ld√°s√°t. Lee megkapta.
 • A sz√≠n√©sz rajongott Tolkien√©rt, √©s ŇĎ volt az egyetlen a filmek st√°bj√°b√≥l, aki tal√°lkozott is az √≠r√≥val. V√©letlen√ľl futottak √∂ssze egy kocsm√°ban, √©s Tolkien √°ld√°s√°t adta, hogy Lee elj√°tsza Gandalfot egy j√∂vŇĎbeli GyŇĪrŇĪk ura-filmben.
 • Ezt sokat emlegetik: Amikor Peter Jacksonnal Szarum√°n hal√°l√°t forgatt√°k, Jackson elkezdte magyar√°zni, hogy milyen hangot hallat egy h√°tbasz√ļrt ember, de Lee kijav√≠totta: ŇĎ l√°tta m√°r, ahogy h√°tbasz√ļrnak embereket, √©s pontosan tudja, milyen hangot adnak ki olyankor.
 • Lee-t annyira √©rdekelte a nyilv√°nos kiv√©gz√©sek t√∂rt√©nete, hogy √°ll√≠t√≥lag a 15. sz√°zad k√∂zep√©ig visszamenŇĎleg ismerte az √∂sszes hivatalos h√≥h√©r nev√©t, akit nyilv√°nos kiv√©gz√©seken alkalmazott az angol √°llam.
 • 2010-ben, 88 √©ves kor√°ban jelent meg az elsŇĎ met√°lalbuma. Ňźt tartj√°k sz√°mon a leg√∂regebb met√°lzen√©szk√©nt.

Kép: Christopher Lee 1944-ben, Vatikánban, Róma felszabadítása után (Wikipédia)