R√©szben feloldott√°k az anyag titkos√≠t√°s√°t, kider√ľlt, milyen pap√≠rokat √©s m√°s dokumentumokat tal√°ltak Oszama Bin Laden h√°z√°ban, amikor az amerikai kommand√≥sok meg√∂lt√©k Pakiszt√°nban. MeglepŇĎen sok mindent olvasott. ElŇĎker√ľltek a csal√°dnak √≠rt levelek √©s n√©mi porn√≥ is.

Bin Ladennek olyan k√∂nyvespolca volt, ami ‚Äď a radik√°lis iszl√°m √©s kifejezetten terrorista k√©zik√∂nyveket kiv√©ve ‚Äď √°llhatott volna egy eur√≥pai vagy amerikai √©rtelmis√©gi szob√°j√°ban is. K√∂tetek a harmincas √©vek francia gazdas√°g√°r√≥l, a k√∂z√©pkori Spanyolorsz√°g vall√°si √©let√©rŇĎl, a Watergate-√ľgyet kirobbant√≥ Bob Woodward k√∂nyve Obama afganiszt√°ni h√°bor√ļj√°r√≥l, a Hegemony or Survival: America‚Äôs Quest for Global Dominance c√≠mŇĪ k√∂tet Noam Chomskyt√≥l.

√Čs ami a maga m√≥dj√°n h√°tborzongat√≥an humoros: egy amerikai szerzŇĎ ‚ÄúAz √ļj Pearl Harbour‚ÄĚ c√≠mŇĪ konte√≥s mŇĪve arr√≥l, hogy az ikertornyok elleni t√°mad√°s val√≥j√°ban a Bush-adminisztr√°ci√≥ mŇĪve volt. A terrorista am√ļgy is szerette az √∂sszeesk√ľv√©s-irodalmat, volt k√∂nyve ‚ÄúAz illumin√°tusok v√©rvonala‚ÄĚ c√≠mmel is.

A k√∂nyvespolc ebben az esetben metafora, az amerikai hat√≥s√°gok azt ugyanis nem k√∂z√∂lt√©k, hogy az egyes k√∂tetek fizikai k√∂nyvek vagy f√°jlok form√°j√°ban voltak-e meg a terrorista vez√©rnek, √©s zaklatott √©letm√≥dja miatt nem val√≥sz√≠nŇĪ, hogy hatalmas pap√≠r k√∂nyvt√°rat cipelt volna.

Advertisement

Oszama Bin Laden sok dzsih√°dista alapmŇĪvet is olvasott, megvolt neki a Demokr√°cia: vall√°s c√≠mŇĪ Abu Muhammad al-MakdizitŇĎl, a terrosista ideol√≥gia egyik alapmŇĪve, aminek az a t√©zise, hogy a demokr√°ci√°kban √©lŇĎ szavaz√≥k felelŇĎsek a korm√°nyaik tettei√©rt, √≠gy legitim c√©lpontok.

Darabra a legt√∂bb k√∂nyve √©s dokumentuma nem m√°sr√≥l, mint a saj√°t szervezet√©rŇĎl sz√≥lt. Szenved√©lyesen gyŇĪjt√∂tt mindent, amit az amerikaiak gyŇĪjt√∂ttek r√≥la. T√©v√©ben is gyakran n√©zte a r√≥la sz√≥l√≥ ad√°sokat. Ez √∂sszef√ľgghetett ak√°r azzal is, hogy az utols√≥ √©vekben a saj√°t szervezet√©n bel√ľl is h√°tt√©rbe szorult. A k√∂nyvei k√∂z√∂tt persze megtal√°lt√°k a Kor√°nt is.

Advertisement

A leg√©rdekesebb publik√°lt dokumentum egy jelentkez√©si lap az Al Kaid√°ba, ami eg√©szen olyan, mint valami multic√©g adatlapja, v√©gzetts√©ggel, √©rdeklŇĎd√©si k√∂r√∂kkel, szakmai gyakorlattal, munk√°n k√≠v√ľli hobbikkal, kiv√©ve, ahol olyan k√©rd√©sek ugranak elŇĎ, mint:

Részt kíván venni öngyilkos akcióban?

Vagy:

M√°rt√≠rr√° v√°l√°sa eset√©n kit √©rtes√≠ts√ľnk?

Advertisement

K√∂zz√©tett√©k j√≥ p√°r c√©ges √©s csal√°di level√©t is. A szervezeten bel√ľl a biztons√°g volt a vesszŇĎparip√°ja, nem szerette p√©ld√°ul, ha fontos √ľzeneteket mailben k√ľldenek el. Az arab tavaszban nagyszerŇĪ toborz√°si lehetŇĎs√©get l√°tott, √©s azt szerette volna, hogy a c√©lpontjaik egyre ink√°bb amerikaiak legyenek, nem pedig k√ľl√∂nf√©le muzulm√°nok.

A csal√°dj√°nak olyan leveleket √≠rt, mint b√°rki m√°s apa, √©s b√°r az egyik ‚Äď √∂r√∂k√∂s√©nek tekintett ‚Äď fia ir√°nt √©rdeklŇĎd√∂tt a legt√∂bbet, az egyik l√°ny√°nak is arr√≥l √≠rt, mennyire hi√°nyzik neki.

Meg√∂l√©sekor kap√°sb√≥l kisziv√°rogtatt√°k, hogy pornogr√°fi√°t is tal√°ltak a h√°zban. Ennek a l√©t√©t megerŇĎs√≠tett√©k most, az anyagokat azonban sajnos nem hozt√°k nyilv√°noss√°gra.