Franci√°k √©s magyarok egyar√°nt elj√∂ttek a Francia Int√©zet elŇĎtt tartott d√©lut√°ni megeml√©kez√©sre, amelyen a francia nagyk√∂vet √©s egy k√ľl√ľgyi √°llamtitk√°r besz√©ltek.

Nagyj√°b√≥l fele-fel ar√°nyban j√∂ttek itt √©lŇĎ √©s dolgoz√≥ franci√°k, illetve a vel√ľk szolidar√≠t√≥ magyarok, akik k√∂z√∂tt felbukkant egy-k√©t politikus is: √©n Sz√©l Bernadettet √©s R√©p√°ssy R√≥bertet biztosan l√°ttam, itt √°llnak egym√°s mellett a k√©pen.

A saj√°t k√©sz√≠t√©sŇĪ Je suis Charlie t√°bl√°csk√°k mellett magasba emeltek p√°r Charlie vagyokot is, majd a mikrofonhoz l√©pett Roland Galharague nagyk√∂vet, aki r√∂vid besz√©d√©ben elŇĎbb felolvasta egyenk√©nt az √°ldozatok neveit, majd franci√°ul hitet tett a terrorist√°k √°ltal t√°madott alap√©rt√©kek, √≠gy elsŇĎsorban a szabads√°g mellett.

Ezut√°n magyarra v√°ltva megk√∂sz√∂nte minden magyarnak a francia n√©p ir√°nt mutatott szolidarit√°st, v√©g√ľl meggy√ļjtotta az int√©zet fal√°hoz tett m√©cseseket. Ňźt a K√ľl√ľgyminiszt√©rium kultur√°lis √©s tudom√°nydiplom√°ci√°√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°ra, √ćjgy√°rt√≥ Istv√°n k√∂vette egy m√©g r√∂videbb besz√©ddel.

Advertisement

Ahhoz k√©pest, hogy d√©lut√°n f√©l n√©gy √©s nagyon hideg volt, eg√©sz sokan el tudtak j√∂nni, noha a komolyabb megeml√©kez√©s 7-kor kezdŇĎdik a francia nagyk√∂vets√©g elŇĎtt. De akik itt voltak, azok sem hiszem, hogy mind lelkes Charlie Hebdo-olvas√≥k lettek volna, sŇĎt. Itt t√©nyleg nem az a k√©rd√©s, hogy az ember viccesnek vagy √≠zl√©sesnek tal√°lja-e a Charlie Hebdo provokat√≠v karikat√ļr√°it, hanem az, hogy Eur√≥p√°ban valakiket agyonlŇĎttek az√©rt, mert nem √©rtettek egyet vel√ľk. A kontinens nagyobbik r√©sz√©n az ilyesmire t√©nyleg r√©gen volt p√©lda, √©s akik ott voltak ma a Bem rakparton, nyilv√°n egyet√©rtenek abban, hogy ne is lehessen ilyen t√∂bb√©.

M√©g l√°that√≥ n√©h√°ny m√°sik fot√≥ a megeml√©kez√©srŇĎl a d√©lut√°ni posztban.