Illustration for article titled ​Cenzúrára akarták rávenni a lengyel tévéseket Kövérék

Miután az elborult házelnök rettentő kínos, oroszbarát, ukránfikázó dolgokat mondott az ukrán háborúról a fiataloknak, a munkatársai arról győzködték a lengyel stábot, ne közöljék a felvételt – írta a Gazeta Wyborcza.

Advertisement

Majdnem egy hete történt, hogy a kelet-európai fiataloknak szervezett, Szabadság Expressz nevű rendezvénysorozat budapesti állomásán Kövér László megbillent egy sima kérdéstől, és a hallgatóság döbbenetére vad monológba kezdett a az ukrán–orosz konfliktusról, amit "cirkusznak" nevezett, olyan mondatokkal, hogy:

  • a nem létező ukrán állam hadserege" nem fogja legyőzni az orosz hadsereget
  • Ukrajnában egy manipulált folyamat zajlik, amiben a legkisebb szerep épp az ukránoknak jutott
  • ennek a cirkusznak az a célja, hogy Európát egyszer és mindenkorra leválassza Oroszországról
  • a nyugati sajtó egy része úgy hazudik, mint hajdan a Pravda

Az esetről készült vs.hu-s tudósítás bejárta a magyar sajtót. Most a lengyel reakciók érkeztek meg.

Advertisement

A Gazeta Wyborcza ugyanis cikket írt az ügyről, amiben a tudósítójuk elmeséli például, hogy amikor kiborult, Kövér megmondta az okát is:

Nem ilyen kérdéseket vártam.

A hangulat annyira megfagyott, hogy a lengyel tudósítás szerint a program egyik szervezője megkérte a magyar házelnököt, ne beszéljen a résztvevőkkel ilyen leereszkedő hangnemben.

Advertisement

Ekkor kezdett vbele Kövér a monológjába, aminek a végén:

A program 28 éves ukrán résztvevője, Hanna Hrabarszka Kövér szemére vetette, hogy érzéketlen az ukránok drámája iránt. – A hazámban emberek halnak meg, ott háború folyik – mondta. Ezek után felállt és kiment a teremből. A konferenciát néhány más résztvevő is elhagyta, köztük az egyetlen magyar is.

Advertisement

A legjobb, hogy mi volt a Kövér szavainak súlyára ráébredő magyar stáb reakciója: a Gazeta szerint rá akarták beszélni a végig forgató lengyel tévéseket, hogy ne használják fel a felvételeiket, sőt Rafal Jas beszámolója szerint:

Azzal kezdték vádolni, hogy bizonyára manipulálni fogja a magyar házelnök szavait.

Advertisement

Ha tudsz lengyelül, vagy kint élsz, és megtalálod ezt a köztévés tudósítást, kérlek, posztold be ide, vagy küldd el nekünk!

Fotó: Czeglédy Zsolt/MTI

Share This Story

Get our newsletter