Butábban érkeznénk a Marsra, mint ahogy elindultunk

A Földön és a Nemzetközi Űrállomáson a bolygó mágneses tere még megvédi az embereket a kozmikus sugárzástól, de egy több hónapos űrutazásnál ez is egy jelentős, és eddig meg nem oldott probléma.

Advertisement

A Kaliforniai Egyetem kutatói a NASA megbízásából megvizsgálták, hogy milyen hatással van az űrbélihez hasonló sugárzás az egerek agyára. Szimulálták a körülményeket, és hat héttel később teszteket végeztettek az állatokkal. Az egerek sokkal kevésbé emlékeztek az ismerős tárgyakra, mint a besugárzás előtt, ráadásul a magasabb szintű ok-okozati kapcsolatokért felelős agyterület működése is lecsökkent.

Az embereknek sokkal nagyobb az agyuk, így tovább tart, amíg hasonlóan leromlik az agyműködésünk, de a marsi út is jóval több idő, mint hat hét. A NASA dolgozik a megoldáson, de a kozmikus sugárzástól védő pajzs elég nehéz, úgyhogy sokkal több üzemanyag kellene a hajóra – ez pedig nagyon megdobná a költségeket. Másik irány lehet a gyógyszerészeti megoldás, bizonyos antioxidánsokkal talán semlegesíteni lehet a sugárzás hatását.

Advertisement

Nyilván az lenne a jó, ha minél gyorsabban, és minél kevesebb üzemanyaggal lehetne megoldani az utat, de a bolygóközi utazás így is, úgy is veszélyes dolog.

Advertisement

via Gizmodo, QZ

Share This Story

Get our newsletter