Mint cirkuszi r√©meknek az elsŇĎsz√ľl√∂tt gyermekek elrabl√°sa, √ļgy monom√°ni√°m Nolan √©s Burton Batman-filmjeinek √∂sszehasonl√≠t√°sa. Burton szurokban √©s formalinban p√°colt agya annyira hi√°nyzott az √ļjabb filmekbŇĎl, amennyire csak Hamelnben v√°rhatj√°k vissza a patk√°nyfog√≥t.

A Nolan vagy Burton f√∂lvet√©s annyira megosztja a m√©lyen tisztelt publikumot, amennyire a Sch√∂ller vagy Eskimo k√©rd√©s a kilencvenes √©vek elej√©n. Nolan √ļj lend√ľletet adott a skizofr√©n Joel Schumacher kez√©ben tarka karnev√°ll√° √©s √∂nmaga par√≥di√°j√°v√° fajult Batman-sorozatnak, a k√∂rberajongott Nolan-f√©le filmekkel viszont fŇĎ bajom, hogy b√°rmennyire j√≥l megrendezettek, a var√°zsukat elvesztett√©k a hib√°s rendezŇĎi koncepci√≥ √©s a racionaliz√°l√°s miatt.

Tot√°lisan √©rdektelen, ahogy a KezdŇĎdik!-ben Bruce Wayne (Christian Bale) szerzetesektŇĎl megtanul dzsiudzsicuzni, a k√∂zbevetett k√∂zhelyes tan√≠t√°sok pedig √ľres kolostork√©nt konganak a Himal√°ja tetej√©n. √Čs akkor m√©g tegy√ľk hozz√°, hogy a nindzs√°t j√°tsz√≥ Liam Neesonn√©l egy szociol√≥gus is f√©lelmetesebb, tov√°bb√° ‚Äď hogy egy strat√©giai k√©rd√©srŇĎl is ess√©k sz√≥ ‚Äď Batman nekem sz√°guldozzon √°ramvonalas, fant√°ziad√ļs, k√©preg√©nyes Batmobillal, ne otromba, k√©t√©ltŇĪ dzsippel. Amikor f√©l √©vtizede bemutatt√°k, akkor sem hittem el: ez lenne az im√°dat t√°rgya?

Nolan a KezdŇĎdik!-kel, A s√∂t√©t lovaggal √©s a Felr√∂ppen√©ssel rendezett h√°rom j√≥ akci√≥filmet, amelyekben a fŇĎhŇĎs val√≥ban Batruh√°ban szaladg√°l, am√≠g le nem f√ļjj√°k idŇĎnk√©nt kemotoxszal, de a kultuszhoz ez nekem kev√©s. Christopher Nolan Gothamj√©nek semmi hangulata nincs, j√°tsz√≥dhatna San Francisc√≥ban is a t√∂rt√©net.

Advertisement

Ezzel szemben Tim Burton neog√≥tikus, s√∂t√©t expresszionista vil√°ga ‚Äď hogy is mondjam ‚Äď eg√©szen m√°s mŇĪfaj, a s√°rga kacs√°val a csatorn√°b√≥l kiemelkedŇĎ Pingvin a f√©lelmek eg√©szen m√°s foka, mint az a r√©misztget√©s, amit Nolan √∂sszeg√∂rcs√∂l. √úgyes szaki a brit rendezŇĎ, nem k√©ts√©g, korunk egyik leg√ľgyesebbje, de Burtonnek alapvetŇĎen ford√≠tva dr√≥tozt√°k √∂ssze az agy√°t, nem lehet majd ŇĎket egy lapon eml√≠teni egy sz√°z √©v m√ļlva meg√≠rt filmt√∂rt√©neti √∂sszefoglal√°sban. Burtonnek fix helye lesz abban, Nolan poz√≠ci√≥ja m√°r k√©rd√©ses.

Ha unalmas, fant√°ziatlan munk√°t kell v√©geznem, mindig azzal vigasztalom magam, hogy Tim Burton is h√°ny √©vet leh√ļzott Disney-anim√°tork√©nt, √©s eg√©szen elk√©pesztŇĎ, ha arra gondolunk, hogy lehet, hogy ŇĎ rajzolta a Kacsames√©ket. Ez a k√ľl√∂nc zseni innen jutott el r√∂vid √ļton oda ‚Äď a Pee Wee nagy kalandja √©s a Beetlejuice ut√°n ‚Äď, hogy alig harminc√©vesen r√°b√≠ztak egy olyan hollywoodi szuperprodukci√≥t, mint az 1989-ben k√©sz√ľlt Batman.

Advertisement

Valljuk be: n√°la alkalmasabb, √©rz√©kletesebb adapt√°l√≥t nem is tal√°lhattak volna, hiszen Burton a nappal √©s √©jjel, √©let √©s hal√°l mezsgy√©j√©n mozg√≥ freakek √©s outsiderek (mint amilyen a gyerekkori sokkt√≥l torz√≥ban maradt Bruce Wayne) legjobb rendezŇĎje. Vagy valami sz√∂rnyŇĪ gyerekkori sokk miatt ‚Äď mondjuk, hogy kar√°csonykor h√ļzogatta a szaloncukrot, r√°borult a fa, √©s kisz√°llt belŇĎle egy garmada denev√©r ‚Äď, vagy az√©rt, mert m√°r eleve √°llatkerti r√©mek laknak agya csatorn√°iban, akiket emblematikus frizur√°j√°val takargat. Ut√≥bbi sajnos az elm√ļlt √©vtizedben megritkult, amennyire Burton filmjei is gyeng√©bbek. Bezzeg a m√©g fiatal zseni!

Sokszor f√∂lvetik b√°nt√≥lag, hogy Burton elszakadt a k√©preg√©nytŇĎl, att√≥l f√ľggetlen p√°rhuzamos vil√°got, s√∂t√©t dimenzi√≥t teremtett, mintegy saj√°t k√©p√©re √©s hasonlatoss√°g√°ra festette meg Gothamet. Erre √©n azt mondom, √©rtem a probl√©m√°t, de akkor Burton jobban √©rzi Batmant, mint maguk az alkot√≥k, Bob Kane vagy Frank Miller. Mert ha ut√≥bb Christopher Nolan hozta egy az egyben a k√©preg√©nyt, akkor Burton feldolgoz√°sa jobb, mint az eredeti figura √©s a vil√°ga. M√©g ha fel is vetŇĎdik, hogy mik√©nt lehet ilyen ruh√°ban filmet rendezni.

Advertisement

Az 1989-es Batman az eg√©sz sz√©ria legjobbja, legfeszesebbje, de a folytat√°s, az 1992-es Batman visszat√©r Burton-filmk√©nt erŇĎsebb, jelentŇĎsebb. ErrŇĎl ti is meggyŇĎzŇĎdhettek, mert most p√©nteken 21:00-t√≥l adja a Viasat az √©vente √ļjravet√≠tett sorozat√°ban.

A Batman visszat√©r j√≥val t√∂bb, mint egy k√©preg√©nyfilm. Bruce Wayne t√∂rt√©nete ‚Äď a valaha volt legkomorabb √©s legviccesebb Batman, Michael Keaton alak√≠t√°s√°ban ‚Äď m√°r t√©nyleg csak az alap, a s√∂t√©t kifut√≥fel√ľlet, amelyrŇĎl Burton elrugaszkodik, √©s amelynek aprop√≥j√°n teljesen elsz√°llhat a g√≥tikus Gothamben, kar√°csonykor, h√≥es√©sben, csilingelŇĎ-trill√°z√≥ gyerekk√≥rus √©s m√©ly orgona h√°tborzongat√≥ kontrasztj√°ban.

Szinte p√©ld√°tlan, hogy egy nagy k√∂lts√©gvet√©sŇĪ hollywoodi gigaprodukci√≥ban, ahol a potenci√°lis n√©zŇĎk√∂z√∂ns√©g maximaliz√°l√°sa a c√©l, ennyire teret engednek a megoszt√≥ szerzŇĎi jegyeknek, amik Burtonn√©l nem is ak√°rmilyenek, hanem a n√©zŇĎk legal√°bb fel√©nek kifejezetten riaszt√≥ak. Azt hiszem, m√°r a Pingvin sz√ľlet√©se k√∂zben el√©g sokan fel√°lltak a mozib√≥l vil√°gszinten. Nem csoda, hogy a Batman visszat√©r ut√°n elvett√©k tŇĎle a Denev√©rembert. Mert ha gyermekkori trauma az elhajl√°sok oka, akkor sok kis Tim Burton sz√ľlethetett a mozikban, amikor ezt a filmet megn√©zt√©k.

Advertisement

K√©rd√©s, hogy k√∂z√ľl√ľk h√°nyan mentek mŇĪv√©sznek, h√°nyan politikusnak. A Pingvinjugendet vez√©nylŇĎ Danny De Vito egyszerŇĪen frenetikus a mutatv√°nyos Doktor Caligarira, a n√©met expresszionista r√©malakra hajaz√≥ Pingvin alakj√°ban. A kedvencem, amikor beleharap a viccelŇĎdŇĎ okostoj√°s orr√°ba.

De még Burton bizarr filmjénél is jobban nyomaszt a gondolat, hogy négy éven át a Fidesznek olyan támogatottsága volt, hogy ha Pingvint indítják polgármesternek, az emberek akkor is simán megválasztották volna.

Advertisement

A cilinderes, uszonyos-cs√∂k√∂ttsz√°rnyas gyerekrabl√≥ mellett m√©g az ostorcsattogtat√≥ szexszimb√≥lum MacskanŇĎt (Michelle Pfeiffer) √©s a n√∂veked√©sm√°ni√°kus megalom√°n m√°gn√°st, Max Schrecket (Christopher Walken) kell kiemelni az erŇĎsen az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ ut√°ni n√©met horrorvil√°g elŇĎtt tisztelgŇĎ filmbŇĎl, amelyben Batman korrupt √ľzletemberektŇĎl √©s torzsz√ľl√∂tt politikusokt√≥l szabad√≠tja meg v√°ros√°t.

A Batman visszatér karácsonyi kandírozott rémmese Burton sötét világának szurokfekete esszenciájából, amelynek ott a helye minden gyerek DVD-polcán.