This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Burkolt orbánozásra használja a szarajevói merénylet évfordulóját a PM

Illustration for article titled Burkolt orbánozásra használja a szarajevói merénylet évfordulóját a PM

Mikor már azt hittem, van olyan történelmi esemény amelynek kapcsán lehetetlen kormánykritikát megfogalmazni, jött a PM, és ledobta a közleménybombát. Az ökopártnál az első világháború kirobbantásától magától értetődően jutnak el Orbán gonosz nacionalista politikájáig.

Advertisement

A PM-es közlemény bemelegítésképpen az ukrán helyzettel von párhuzamot:

Európának a két nagy világégés traumája kellett ahhoz, hogy mára a béke szigetévé váljon. Ma Európa a Pax Romana (Róma békéje) és a Pax Britannica (Brit béke) után a Pax Europaea (Európai béke) korát éli. De ez a béke igencsak törékeny – Szarajevó után ezt láthatjuk ma Ukrajnában is.

Nem véletlen, hogy a soron következő európai tanácsülést a nyugati front egyik tragikus emlékhelyén, a flandriai Ypres-ben tartják – a közös európai emlékezés jegyében, a közös európai jövő, az európai béke és prosperitás érdekében.

Advertisement

Ezután indul be a PM közleményfogalmazóinak fantáziája igazán! Szerintük már az első világháború megmutatta, hogy a "gyűlölködő nemzetállamok kora lejárt", és ezzel el is érkezünk a rég várt csattanóhoz:

Ahhoz, hogy közös jövőt tudjunk építeni, nem szabad felejteni sem. Mi mindannyian jártunk Isonzónál. Az első világháborút lezáró békék, azok következményei azt is megmutatták, hogy a gyűlölködő nemzetállamok kora lejárt. Az európai béke, stabilitás és prosperitás jegyében fel kell lépnünk minden olyan törekvés ellen, amely az Európa népeit elválasztó határok megerősítését szolgálja. Így továbbra is kiállunk az ellen, ha a kormányzat a tehetetlenségét, hozzá nem értését és az ország lerombolását ellenségkép-gyártással, szabadságharcos hevülettel és háborús retorikával próbálja takargatni.

Advertisement

Ferenc Ferdinánd mellett emlékezzünk meg tisztelettel azokról az emberekről is, akik nap mint nap megküzdenek az ilyen és ehhez hasonló közlemények fogalmazásával.

Share This Story

Get our newsletter