Mikor m√°r azt hittem, van olyan t√∂rt√©nelmi esem√©ny amelynek kapcs√°n lehetetlen korm√°nykritik√°t megfogalmazni, j√∂tt a PM, √©s ledobta a k√∂zlem√©nybomb√°t. Az √∂kop√°rtn√°l az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ kirobbant√°s√°t√≥l mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎen jutnak el Orb√°n gonosz nacionalista politik√°j√°ig.

A PM-es közlemény bemelegítésképpen az ukrán helyzettel von párhuzamot:

Eur√≥p√°nak a k√©t nagy vil√°g√©g√©s traum√°ja kellett ahhoz, hogy m√°ra a b√©ke sziget√©v√© v√°ljon. Ma Eur√≥pa a Pax Romana (R√≥ma b√©k√©je) √©s a Pax Britannica (Brit b√©ke) ut√°n a Pax Europaea (Eur√≥pai b√©ke) kor√°t √©li. De ez a b√©ke igencsak t√∂r√©keny ‚Äď Szarajev√≥ ut√°n ezt l√°thatjuk ma Ukrajn√°ban is.

Nem v√©letlen, hogy a soron k√∂vetkezŇĎ eur√≥pai tan√°cs√ľl√©st a nyugati front egyik tragikus eml√©khely√©n, a flandriai Ypres-ben tartj√°k ‚Äď a k√∂z√∂s eur√≥pai eml√©kez√©s jegy√©ben, a k√∂z√∂s eur√≥pai j√∂vŇĎ, az eur√≥pai b√©ke √©s prosperit√°s √©rdek√©ben.

Ezut√°n indul be a PM k√∂zlem√©nyfogalmaz√≥inak fant√°zi√°ja igaz√°n! Szerint√ľk m√°r az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ megmutatta, hogy a "gyŇĪl√∂lk√∂dŇĎ nemzet√°llamok kora lej√°rt", √©s ezzel el is √©rkez√ľnk a r√©g v√°rt csattan√≥hoz:

Ahhoz, hogy k√∂z√∂s j√∂vŇĎt tudjunk √©p√≠teni, nem szabad felejteni sem. Mi mindannyian j√°rtunk Isonz√≥n√°l. Az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļt lez√°r√≥ b√©k√©k, azok k√∂vetkezm√©nyei azt is megmutatt√°k, hogy a gyŇĪl√∂lk√∂dŇĎ nemzet√°llamok kora lej√°rt. Az eur√≥pai b√©ke, stabilit√°s √©s prosperit√°s jegy√©ben fel kell l√©pn√ľnk minden olyan t√∂rekv√©s ellen, amely az Eur√≥pa n√©peit elv√°laszt√≥ hat√°rok megerŇĎs√≠t√©s√©t szolg√°lja. √ćgy tov√°bbra is ki√°llunk az ellen, ha a korm√°nyzat a tehetetlens√©g√©t, hozz√° nem √©rt√©s√©t √©s az orsz√°g lerombol√°s√°t ellens√©gk√©p-gy√°rt√°ssal, szabads√°gharcos hev√ľlettel √©s h√°bor√ļs retorik√°val pr√≥b√°lja takargatni.

Ferenc Ferdin√°nd mellett eml√©kezz√ľnk meg tisztelettel azokr√≥l az emberekrŇĎl is, akik nap mint nap megk√ľzdenek az ilyen √©s ehhez hasonl√≥ k√∂zlem√©nyek fogalmaz√°s√°val.