Bűnözők írják és szerkesztik a Blikket?

Illustration for article titled Bűnözők írják és szerkesztik a Blikket?

Hosszasan idézik és nyilatkoztatják a Baukó Éva valóságsósztárt pornóképekkel zsaroló bűnözőket, ők az “egyik álláspont” a cikkben. Hogy válhat zsarolók szócsövévé a legnagyobb példányszámú napilap?

Advertisement

Nemhogy a magyar sajtó eddigi szokásaival, de minden elemi jóérzéssel szakított a Blikk abban a cikksorozatában, aminek ma jelent meg a második része, induló címlapsztoriként. A tegnapi első részről is írtam, az ugyanis annyira viccesen átlátszónak tűnt. Arról volt szó benne, hogy Baukó Évát – igen, azt a Baukó Évát, akit gyakorlatilag meztelenül ismert meg az ember a Való Világban – aktképekkel zsarolják, de ő, kihúzandó a zsarolás méregfogát, maga adott át az aktképeiből a Blikknek. Na persze. Egyszerű uborkaszezonbeli önreklámfogásnak tűnt az egész.

Advertisement

Aztán ma megint B. Évával indul a lap, de emelték a tétet, és a cím már az, hogy:

Kemény pornóképek is készültek Baukó Éváról

Már a címlapos ajánlóból is feltűnik, hogy VV Éva és a zsaroló egyenlő helyzetben lévő nyilatkozókként szerepelnek, akik a komoly sajtóra is jellemző klasszikus “ez ezt mondta, az azt nyilatkozta” szituációban nyilvánulnak meg:

A VV-sztár azt mondja, csak igényes aktfotók készültek róla, de zsarolója szerint ez nem igaz, s valóban durva képeket mutatott nekünk.

Advertisement

Ez azt sugallja, hogy minden “nyilatkozó” egyenrangú, legyen híresség vagy bűncselekményt elkövető bűnöző. El lehet persze viccel ütni, hogy “naná, mert nem egykutyák?” De rettentő veszélyes, ha egy lap egyenrangúként kezel bűnözőket.

Belül a cikkben ez a vonal még erősebb, mint a címlapon. A zsaroló itt már hosszan, részletesen nyilatkozik – hosszabban, mint Baukó –, a lap az általa mondottak fontosabb részeit aláhúzással emeli ki, a zsaroló pedig a cikk végére pontosan ugyanolyan normális informátor-nyilatkozó lesz, mint Hajas László öszvérének szomszédja, a szóvivő, a Blikk jogásza vagy Gera Zoli.

Advertisement

Külön gyöngyszem, amikor olyan állítólagos fotó alapján pornósozzák le Baukót, amin még csak nem is látszik a feje, de mivel a zsaroló mutatta, megírják:

(…) de olyan, már-már pornóújságba illő képek is, amin éppen vibrátorral elégíti ki magát egy lány. Ezeken a képeken nem lehetett látni Éva arcát, de a volt barát szerint azok is mind a VV-ben feltűnt lányról készültek. Mi természetesen Éva személyiségi jogait szem előtt tartva ezeket a képeket nem tesszük bele az újságba.

Advertisement

Csak részletes leírást adunk róluk, hitelt adva egy névtelen bűnöző szavainak – írná az Őszinte Blikk. Ez a bűnözést relativizáló, a zsarolást normálisnak beállító rettenetes cikk méltó módon nyomasztó mondattal fejeződik be. Megmondják ugyanis, mi a zsarolás tárgya:

Nincsenek szexfotóim, ha bárki mást állít, az hazudik, és be fogom perelni – háborgott Éva, akit azzal zsarolnak: ha nem adja vissza a kölcsönkért pénzüket, akkor nyilvánosságra hozzák valamennyi képet róla.

Advertisement

Egy laptól elképesztő húzás egy zsaroló mellé állni bárkivel szemben. Fennáll persze a lehetőség, hogy maga Baukó kereste meg őket, hogy csapjunk már egy kis hírverést a csöcsös képeimnek. De a zsarolás hétköznapi tevékenységként való bemutatásával pont akkora kárt okoznak, ha valódi a zsaroló, ha nem az.

Share This Story

Get our newsletter