This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Bukta Imre visszalépett a Fekete György-akadémiába

Illustration for article titled ​Bukta Imre visszalépett a Fekete György-akadémiába

Lazul a kultúrharc, a Fekete György nyilatkozatai miatt kilépett sztárképzőművészt visszafogadta a kormányközeli jobbos szervezet.

Advertisement

Amit a Heti Válasz november közepén meglebegtetett, az beigazolódott. Bukta, aki szimbóluma lett a küldetésesen jobbos, kormányimádó Magyar Művészeti Akadémiával szembeni tiltakozásnak, visszavételét kérte, amit most meg is szavazott a szervezet.

A helyzet a gyakorlatban mostanra az lett, hogy az a magyar művész, aki nem él meg kényelmesen a művei piaci értékesítéséből (96 százalék) vagy az, aki önmagában még ellenne, de mondjuk csinál valami művészeti társaságot is, amelyiknek kiálltásai vannak prospektussal, megnyitóval és szervezési költségekkel, az lassan csak az MMA-tól remélhet pénzt. A magyar művészeknek, főleg az idősebb generációnak eleve nem szokatlan pénzért kuncsorogni a hatalomtól, ebben kellett felnőniók. Plusz az MMA kívülről esetleg ijesztőnek ható szervilis-benyalós-kormánycsöcsörészős-államtitkárralpiázós-retrográd jobber hangulata sem olyan ijesztő egy gyakorló képzőművésznek, hiszen a magyar képzőművészeti életre általában is ez jellemző. Menj el bármelyik művésztelepre és hallgass bele a vacsora utáni beszélgetésekbe! Aki negyven fölötti, és nem szupersikeres a pályán abból egy pohár után általában kijön a zsebfeketegyörgy. A világban a képzóművészek sokfélék szoktak lenni, de az általános hangulat, a dolog jellegéből fakadóan, inkább liberális, mint rendpárti jobbos-keresztény. De nem nálunk.

Advertisement

Bukta Imréről egyelőre sajnos nem tudom, hogy miért lépett vissza. De a fentiek miatt meglepődni nem lepődtem meg a híren.

(fotó: Heti Válasz)

Share This Story

Get our newsletter