"Sz√≠vesebben j√°tszan√©k zen√©szekkel, de nincs r√° keret" - mondta Horv√°th Charlie a Budav√°ri S√∂rfesztiv√°l sz√≠npad√°n, ami nem csak a fesztiv√°l anyagi helyzet√©re vil√°g√≠tott r√°, de arra is, hogy m√©gis csak be van kapcsolva a mikrofonja (hacsak nem az is elŇĎre felvett sz√∂veg volt).

Miut√°n M√°t√© a s√∂rfŇĎzd√©k megalkuv√°st nem tŇĪrŇĎ h√≠vek√©nt h√ļzta le posztj√°ban a v√°rban harmadik alkalommal megrendezett fesztiv√°lt, gondoltam megn√©zem, milyen ugyanez a hozz√° nem √©rtŇĎk objektivit√°s√°val (sŇĎt, a tavalyi buli ut√°n egy kis pozit√≠v elŇĎ√≠t√©lettel). √ögy v√°gtam neki, mint az egyszeri amerikai turista, aki el√© rakhatnak ezer√©ves aranyerekly√©t vagy fr√∂ccs√∂nt√∂tt, met√°lra f√ļjt gagyit, mindennek egyform√°n tud √∂r√ľlni, csak a show j√≥ legyen k√∂r√ľl√∂tte.

√Čn a magam r√©sz√©rŇĎl ugyanis nem ut√°lom a bel√©pŇĎs fesztivm√°lokat. Kapitalizmus van: aki ki tud hozni pozit√≠vra egy ingyenes fesztiv√°lt, az tegye! Aki be tud vonzani sok ezer embert egy fizetŇĎsre, az is tegye! Legfeljebb az szokott a bajom lenni a ter√ľletlez√°r√°sokkal, hogy ilyenkor bel√©pŇĎss√© v√°lik, az elvileg ingyenes V√°r egyik legfontosabb r√©sze. R√°ad√°sul gombam√≥d megszaporodtak az ilyen t√∂bbnapos lez√°r√≥s rendezv√©nyek arra az elm√ļlt n√©h√°ny √©vben.

A helysz√≠nre √©rve az elsŇĎ - √©s egyetlen - pozit√≠v csal√≥d√°som az volt, hogy a Nemzeti Gal√©ria elŇĎtti Savoyai-terasz nincs lez√°rva: a turist√°k onnan n√©zt√©k Pestet, ahogy szokt√°k, a fesztiv√°loz√≥k meg √ļgy j√°rtak ki a kors√≥ikkal panor√°m√°zni, mint a doh√°nyosok a kocsma el√© cigizni.

Advertisement

Persze ez egyenes k√∂vetkezm√©nye volt annak, hogy id√©n j√≥val kisebb helysz√≠nt foglalt el a rendezv√©ny: j√≥val kevesebb s√∂rm√©r√©ssel, amelynek r√°ad√°sul jelentŇĎs r√©sz√©t vil√°gm√°rk√°k √©s a nagyobb hazai gy√°rak term√©kei tett√©k ki.

De vajon mi visz r√° valakit, hogy k√©tezer forintos jegyet vegyen, majd Heinekent, Kozelt vagy Drehert igyon benn, nem √©ppen diszkont √°ron? SŇĎt, heti jegyet vegyen (ami val√≥j√°ban n√©gy napos)? Esetleg a j√≥ programok!

V√©letlenszerŇĪen ment√ľnk ki tegnap este - √©pp akkor √©rtem r√°. Tavaly egy Firkin koncertet fogtunk ki, amely telital√°lat egy ilyen rendezv√©nyhez: p√∂rgŇĎs kocsmazene, el√©g mainstream, de mindenkinek v√°llalhat√≥ minŇĎs√©g.

Advertisement

Hogy tavaly is volt-e Charlie √©s hogy akkor is playback volt-e azt nem tudom. De a nagy sz√≠npad, a f√©nyek √©s a k√∂zep√©n a kis t√°tog√≥ √©nekes nagyon szomor√ļ l√°tv√°ny volt. R√°ad√°sul id√©n az ŇĎ neve volt elsŇĎ helyen kiemelve, mint fŇĎattrakci√≥.

Az √∂sszek√∂tŇĎ sz√∂vegekben meglepŇĎen sok angol nyelvŇĪ rock and roll-szt√°ros fordulat volt, b√°r helyenk√©nt pr√≥b√°lta aktualiz√°lni a programj√°t. P√©ld√°ul magyar√°zott valamit M√°ty√°s kir√°ly Fekete Sereg√©rŇĎl a budai v√°r kapcs√°n, de nem pontosan √©rtettem.

Advertisement

Mint ahogy azt sem, mit akar a Budav√°ri S√∂rfesztiv√°l. Mintha a kezdeti lend√ľlet megtorpant volna, √©s most egy helyben toporogna, az esem√©nyek pedig elh√ļznak mellette. Persze biztos k√∂zrej√°tszott a lanyh√°bb √©rdeklŇĎd√©sben az is, hogy a FŇĎzdefeszt ut√°n egy h√©ttel siker√ľlt megrendezni. Volt, ahol m√©g annak a plak√°tja volt kinn a standon:

Advertisement

Ugyanakkor, ha nem j√∂n egy alapos rebranding az elk√∂vetkezŇĎ √©vekben, sz√©pen kim√ļlik.

Mert tulajdonk√©ppen ki a c√©lk√∂z√∂ns√©g? A fŇĎzdemegsz√°llottaknak ez m√°r ciki a sz√°mos nagy nemzetk√∂zi m√°rka miatt. Nem siker√ľlt megcsin√°lniuk azt a szerves v√°lt√°st, amit a Szigetnek, hogy fokozatosan, t√∂r√©s n√©lk√ľl √©p√≠tsenek imidzset a kicsiktŇĎl a nagyokig. Lehetne belŇĎle viszont egy nagy nemzetk√∂zi s√∂rexp√≥, ahol bemutatkoznak a vil√°g s√∂rk√ľl√∂nlegess√©gei. Ehhez persze nem egy F√°sy-mulat√≥ t√≠pus√ļ program kell mell√©.

A fenti k√©rd√©st √ļgy is feltehetn√©nk: ki a c√©lk√∂z√∂ns√©g egy playback Charliera? Igaz volt p√°r v√°llalatik√∂z√©pvezetŇĎ-k√ľlsejŇĪ ember, aki egy√ľtt √©nekelt a "koncerten" Charlieval (pontosabban Charlie helyett √©nekelt), de ha t√©nyleg ezt maj√°lisos f√≠linget lŇĎtt√©k be, akkor meg mit keresnek a V√°rban?

Advertisement

√Čn tavaly j√≥l √©reztem magam fenn, j√≥ lenne, ha s√ľrgŇĎsen kital√°ln√°k merre tov√°bb, mert k√°r lenne veszni hagyni ezt a fesztet.